dinsdag, 16 juli 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagOnwennige titelkandidaat Rijnsburgse Boys heeft nog wat knopen om door te hakken

Onwennige titelkandidaat Rijnsburgse Boys heeft nog wat knopen om door te hakken

Het is nog even wennen voor iedereen die Rijnsburgse Boys een warm hart toedraagt. Men is trots dat de Uien weer een echte rol van betekenis speelt in de top van het amateurvoetbal, maar bij het horen van het woord “titelkandidaat” is de reactie nog wat verlegen en onwennig. Gezien de prestaties van afgelopen seizoen en het feit dat de club zich, op het eerste oog, op diverse posities heeft weten te versterken, is die status wel terecht. Maar om die status te verzilveren heeft trainer Henk Wisman nog wel een aantal puzzels om op te lossen, zo bleek in de eerste oefenwedstrijd in eigen huis tegen Ter Leede (3-1).

Allereerst het oudste zorgenkindje op Middelmors: het centrum van de defensie. De beschikbare poppetjes zijn de afgelopen seizoenen in alle mogelijke combinaties neergezet, maar het aantal tegengoals bleef opvallend hoog. In de eerste helft tegen Derde Divisionist Ter Leede bemanden Masies Artien en Rob Zandbergen, die na uitstapjes naar Ter Leede en VVSB weer terug is op het oude nest, de zijkanten. Jordy Strooker en Bert Koomen, de vaste backs van afgelopen seizoen, waren niet in de wedstrijdselectie opgenomen en werkten een training af op een bijveld. Thomas Bakker en Roderick Gielisse vormden voor rust het centrale duo, na rust werd het duo vervangen door nieuwkomer Dennis van der Plas en Carlos Opoku.

Het waren echter niet zozeer de acteurs die de zoektocht naar een passend antwoord op het jarenlange dilemma belichaamden, als wel de invulling van de rol. Waar Rijnsburgse Boys voor rust er vooral voor koos om bij balverlies de verdedigende organisatie snel op orde te krijgen, kreeg het publiek na rust een Rijnsburgse Boys te zien wat verder van de goal af speelde en meer druk op de verdediging van Ter Leede zette. Het eindresultaat van de vergelijking tussen beide speelstijlen zal geen golf van verbazing opleveren bij de voetbalgeleerden: voor rust één goal, weinig uitgespeelde kansen, maar niets noemenswaardigs weggegeven. Na rust een groter overwicht, twee doelpunten en kansen op meer, maar ook een tegentreffer, omdat er “even” niet goed geschakeld werd bij balverlies en een doelman (Bradley van der Meer) die enkele keren in actie moest komen. Trainer Henk Wisman heeft in ieder geval de voor- en nadelen van beide speelwijzen gezien en zal zich vooral rijk rekenen met het gegeven dat zijn ploeg in staat is om beide vormen aardig in te kunnen vullen.

Welke van de twee vormen het uiteindelijk wordt, zal voor een deel ook afhangen van de andere knoop die Wisman door dient te hakken: de invulling van de vacature van Joel Tillema. In de eerste helft werd het duo Bram Ros/Jeroen Spruijt gecomplementeerd door de loper Marc Magan, die zijn waarde al na vier minuten liet zien: na een goede korte combinatie vlak bij het strafschopgebied had hij oog voor het kleine beetje ruimte wat er was en zette hij de 1-0 op het bord. Halverwege de eerste helft werd Magan wederom weggestuurd na een, mogelijk nog mooiere, combinatie, maar dit keer startte hij net over de rand van buitenspel.

Waar de waarde van concurrent Marc Magan vooral in de loopacties zonder bal te vinden is, moet Ian van Otterlo het vooral hebben van zijn waarde in balbezit. De, van Ter Leede overgenomen, middenvelder is vaak aanspeelbaar en heeft oog voor de combinatie en zorgde in de tweede helft ervoor dat de Uien dominanter aanwezig waren op de helft van Ter Leede. Binnen tien minuten werd die dominantie al onderstreept door doelpunten van Furghill Zeldenrust en Dani van der Moot, waardoor de overwinning in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen wel binnen was.

Naast deze twee middenvelders diende zich nog een derde optie aan in de eerste weken van het seizoen: nieuwkomer Bram de Bruin (Barendrecht). De Bruin maakte indruk tijdens de eerste trainingsweken door zijn gretigheid en spel. De jongeling kan bovendien zowel in de rol van Tillema van waarde zijn, als in de rol van Jeroen Spruijt. Maar ook hier geldt dat de keuze van Henk Wisman vooral terug te zien zal zijn in de speelstijl van zijn ploeg. Een volwaardige titelkandidaat moet echter meerdere stijlen kunnen hanteren om succes te behalen, dat geldt ook voor de onwennige titelkandidaten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD