vrijdag, 21 juni 2024
Voetbal247.nlGalerijGalerij der Groten | Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie

Galerij der Groten | Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 4: de markante Zeeuwse sensatie, Arjan Human.

Als de Middelburgse aanvaller Arjan Human op negentienjarige leeftijd de jeugdopleiding van Feyenoord verlaat, begint hij zijn volwassen carrière direct met een buitenlands avontuur. Hoewel, avontuur? Human stapt namelijk elke dag op zijn scootertje om vanuit Middelburg naar Brugge te reizen. Hij komt in totaal twee seizoenen uit voor Cercle Brugge, maar weet niet door te breken in het profvoetbal. Twee latere pogingen om van zijn hobby zijn werk te maken (een seizoen bij RKC Waalwijk en ADO Den Haag en twee stages in China) lopen ook op niets uit. In de top van het amateurvoetbal weet Arjan Human wel naam te maken, zoveel naam zelfs dat hij wordt opgenomen in de Galerij der Groten.

Als Human Cercle Brugge verlaat, is Kloetinge het volgende station. Het verblijf op het Wesselopark, de thuishaven Kloetinge, blijft beperkt tot één seizoen. De doelpuntenproductie van de spits (22 doelpunten) staat echter nog steeds in de boeken als het hoogste in één seizoen in de gehele geschiedenis van de club. Human wordt opgepikt door RKC Waalwijk, maar keert na twee seizoenen (waaronder een verhuurperiode bij ADO Den Haag) terug naar Zeeuws Vlaanderen en het hoogste amateurniveau. Het werd echter geen Kloetinge, maar rivaal Hoek. Daar liet Human zien veel meer te zijn dan de afmaker die hij bij Kloetinge was.

,,Tijdens de verlenging zat Arjan met een sigaretje in de kleedkamer. De spanning van de wedstrijd werd hem te veel.”

Sterker nog: zoveel goals maakte Human niet voor Hoek. In de twee seizoenen die hij voor de rumoerige Zeeuwse hoofdklasser uitkomt, laat hij zien dat hij ook heel goed in staat is om anderen te laten scoren. Als koning van de assist groeit Human uit tot de belangrijkste aanvaller van de ploeg en heeft hij naam weten te maken in het topamateurvoetbal op zaterdag. De faam beperkt zich vooralsnog echter tot één verloren finale om de landelijke districtsbeker in 2003. Daar komt echter verandering in als trainer Jack van den Berg de spits verleid tot een overstap naar ASWH.

,,Ik kende Arjan nog van de jeugdopleiding van Feyenoord,” vertelt Van den Berg. ,,Toen ik met ASWH tegen Hoek speelde, hebben we bijgepraat en kon ik hem overtuigen om naar ASWH te komen.” Zijn eerste seizoen in het shirt van de Ambachters is direct het meest succesvolle ooit voor de club en voor Human zelf. ,,Arjan was het stukje wat we in 2001 en 2002 misten in de strijd om de landstitels,” vindt Van den Berg. ,,Een hele goede ploeg kon kampioen worden in de Hoofdklasse, maar om de algehele zaterdag- en landstitel te winnen, moest een hele goede ploeg iets extra’s hebben. Dat hadden wij in 2005 in de vorm van Arjan Human.”

Jack van den Berg ASWH

Het juiste puzzelstukje vinden is één ding, om het passend te maken moet je het stukje ook goed kunnen leggen. Het puzzelstukje Arjan Human bleek het best te passen in een systeem met twee spitsen, waarbij Van den Berg hem de vrijheid gaf om door de voorhoede te zwerven. ,,Hij moest het niet van teamdiscipline hebben, maar naast dat hij echt goed kon voetballen, wist hij zijn zwervende rol zo in te vullen dat de hele ploeg daar baat bij had. En dat waren niet alleen de goals en assists, maar het begon al met zichzelf zo te positioneren en te bewegen dat de verdediging van de tegenstander in verwarring raakte.”

Het persoonlijke hoogtepunt van Human in het kampioensjaar is wellicht de eerste wedstrijd in de strijd om het zaterdagkampioenschap, thuis tegen IJsselmeervogels. ASWH wint, mede dankzij drie assists van Human, met 3-0 van de recordkampioen en legt uiteindelijk voor het eerst in de clubgeschiedenis beslag op het zaterdagkampioenschap. Het tweeluik tegen Argon om het landskampioenschap is een thriller in twee delen: na een 2-2 gelijkspel in Mijdrecht, staat het ook in Hendrik Ambacht 2-2, nadat Patrick Lokken namens de bezoekers in de slotseconden een penalty mist. Het verschil wordt in de verlenging aan de andere kant gemaakt en ASWH is algeheel landskampioen. Arjan Human die in de return slechts één helft kon spelen, wegens een blessure die hij opgelopen had in de heenwedstrijd, krijgt er allemaal niet veel van mee, zegt Van den Berg. ,,Tijdens de verlenging zat Arjan met een sigaretje in de kleedkamer. De spanning van de wedstrijd werd hem te veel,” glimlacht Van den Berg.

Na het succesjaar worden een seizoen later ook nog de Supercup en de landelijke districtsbeker gewonnen. Na de absolute hoogtepunten volgt echter een diep dal voor Human. Nadat hij begin 2007 nog probeert een voetbalavontuur in China aan zijn carrière probeert toe voegen, maar niet verder komt dan twee testperiodes, slaat in augustus van dat jaar het noodlot toe bij de Zeeuwse spits. Human loopt een kruisbandblessure op in het bekerduel tegen WKE en zou pas in 2009 weer terugkeren op de velden. Na dat seizoen vertrekt Human bij ASWH en speelt hij nog twee seizoenen voor Barendrecht, dat op dat moment getraind werd door Jack van den Berg.

,,Arjan was al enigszins op zijn retour, maar vormde in het eerste seizoen nog een prima trio met de Alexander en Michael van Dommelen,” vertelt Van den Berg. Barendrecht wordt de laatste kampioen van de Hoofdklasse A en plaatst zich als eerste voor de nieuw te vormen Topklasse. De winnende treffer in de kampioenswedstrijd tegen ASWH komt op naam van Arjan Human. In het eerste seizoen in de Topklasse eindigt Barendrecht keurig in de middenmoot, maar wordt de inbreng van Human steeds kleiner. Na dat seizoen keert hij terug naar Zeeland, waar hij nog speelt voor VC Vlissingen en MZVC, een derdeklasser uit Middelburg. Ook duikt hij nog op als trainer van Breskens, maar als hij na anderhalf seizoen wordt ontslagen, worden de sporen vaag.

Arjan Human uit Middelburg, die zijn carrière ooit begon door op een scooter heen en weer te pendelen tussen zijn woonplaats en Brugge, de meeste doelpunten in één seizoen namens Kloetinge wist te maken, met ASWH elke mogelijke hoofdprijs in het amateurvoetbal wist te winnen en Barendrecht naar het kampioenschap in de Hoofdklasse schoot, lijkt te zijn verdwenen uit het topamateurvoetbal. Wat rest zijn bovenstaande records en prijzen en een plek onze Galerij der Groten.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
_ Lars Offringa, Mister HHC

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD