Wat goed is, zou spreekwoordelijk gezien snel moeten komen. Maar in het amateurvoetbal, opgaand in het semi-profvoetbal, blijken hardlopers vaak doodlopers. Recent nog kwam OFC, dat zich mengt in promotie naar de Derde Divisie, in opspraak. De rij van doodlopers begint de laatste jaren fors op te lopen.
OFC
Als het Openbaar Ministerie persberichten gaat versturen waarin je lijdend voorwerp bent, is dat vrijwel altijd geen goed teken. Donderdag 12 mei was in dat opzicht geen goede dag voor het imago van de Oostzaanse Football Club. ,,De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst heeft donderdagochtend hoofdsponsor Marwan K. (47) en een bestuurslid van voetbalclub OFC uit Oostzaan aangehouden. Zij worden verdacht van het zwart betalen van spelers. Volgens de Fiod is de Staat mogelijk tonnen aan belastinggeld misgelopen”, schrijft Het Parool.
In de archieven van Topklasser.nl zien we dat in december 2014 door de politie reeds onderzoek was verricht naar verdachte geldstromen binnen de club. Het sprookje van OFC was ook bijna te mooi om waar te zijn. In het seizoen 2008/2009 nog vijfdeklasser, anno 2016 hoofdklasser met ambities om volgend seizoen in de Derde Divisie te acteren. Ambities die in het verleden leidden tot het aantrekken van oud-Ajacied Pius Ikedia en oud-profs Bilal el Yacoubi en Christy Bonevacia.
WKE
Vrij recent verloor de Topklasse één van haar bekende bolwerken. Woonwagen Kamp Emmen was niet groot, maar wel roemrucht en bekend. Vaak meespelend om de prijzen bovendien. Kleurrijk met de familie Oosting en oud-spelers als Orlando Smeekes en Andy van der Meyde. Een forse schuld bij de Belastingdienst was de bewoners van sportpark Grote Geert te machtig. In maart werd WKE failliet verklaard.
VVA ’71
In haar wil om mee te doen met de grote jongens, vergat VVA ’71 haar administratie deugdelijk te houden. Toen de Belastingdienst de balans opmaakte, volgde een flinke naheffing. De hoofdklasser uit Achterberg moest zo’n tachtig duizend euro betalen, maar was daartoe niet in staat. Eerder kon de voetbalstichting van de club al niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen naar de spelers van het eerste elftal. In december 2015 gaat de stekker uit VVA ’71.
FC Chabab
,,Chabab, Arabisch voor jeugd, ontstond in de jaren zeventig toen Amsterdamse Marokkanen uit de horeca met elkaar voetbalden in het Oosterpark. Na de oprichting in 1973 speelde Chabab tien jaar in de migrantencompetitie voordat het in 1983 toetrad tot de KNVB. ‘Voor de Marokkaanse gemeenschap verdwijnt een instituut,’ zegt voorzitter Khalid Berdouni. ‘Voor ons is dit pijnlijk.‘” Teksten uit Het Parool, nadat FC Chabab in mei 2015 besluit te fuseren met sv Nieuw Utrecht. De club zit in geldnood. Bij de gemeente staat een schuld van 28 duizend euro en Chabab heeft geen sportpark meer. Wat resteert is de herinnering aan broodjes döner langs de lijn van een Topklasser, vrolijke wereldmuziek en flamboyante spelers.
Dijkse Boys
In 2013 eindigt de opmars van het Helmondse Dijkse Boys met een knal. Als een zeepbel die springt, bezegelden financiële problemen het lot van de 85 jaar oude club. In de periode daarvoor kwam de club al slecht in het nieuws met geweldsincidenten. Aanleiding voor het geldgebrek was het vertrek van geldschieter Leendert Gerrits. Tegenover het Eindhovens Dagblad zei hij destijds: ,,De laatste jaren is Dijkse Boys in sportief opzicht hard gegroeid maar de rest is niet meegegroeid. Ik wil vooruit en niet achteruit. Doorgroeien is geen mogelijkheid. Dit is het maximaal haalbare. Het is trekken aan een dood paard. Als ik reëel ben, dan denk ik dat de club een derde- of vierdeklasser wordt.”
Young Boys
De voetbalkantine als middelpunt van criminele activiteiten. Het Haarlemse Young Boys werd in 2012 failliet verklaard nadat de club in geldnood was geraakt door de arrestatie van topcrimineel Kris J., die de amateurclub voorzag van inkomsten uit zijn drugshandel. Het AD schreef: ,,Bij Young Boys was het allesbehalve pluis. Topcrimineel Kris J. was er de grote baas. Vandaag staat hij voor de rechter, als belangrijkste van 14 verdachten in een zaak over illegaal pokeren, witwassen van drugsgeld en afpersing.” Young Boys investeerde kapitalen in oud-profs reeg zo de kampioenschappen aaneen.
FC Vinkenslag
Voetbalclubs van woonwagenkampen, ze zijn nooit saai zullen we veiligheidshalve maar constateren. We noemden reeds WKE, maar in 2012 hield FC Vinkenslag op te bestaan. Groot was de club uit het veelbesproken woonwagenkamp in Maastricht nooit, maar niettemin speelde de club in 2005 nog in de Hoofdklasse.
Turkiyemspor
Onder de vleugels van Simon Kistemaker stoomt een ietwat chaotische club uit Amsterdam op naar het hoogste niveau. Het is Turkiyemspor, de club van Nedim Imaç. Hij heeft grote plannen met de club, maar de manier waarop hij zijn ambities financiert blijkt niet pluis. Parool-journalist Wesley Meijer schreef: ,,Onder- en bovenwereld ontmoetten elkaar bij de Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor, boegbeeld van Amsterdams multiculturele samenleving. Voorzitter Nedim Imaç financierde het eerste elftal met geld afkomstig uit de heroïnehandel, totdat hij in 2007 werd geliquideerd.” Het is Atam Koroglu die de liquidatie voor zijn ogen ziet gebeuren, vertelde hij in het boek Puur Topklasse. Na de dood van Imaç gaat Turkiyem ten onder aan chaos en vooral een gebrek aan geld. In 2009 wordt de club failliet verklaard vanwege de enorme belastingschuld.
Conclusie
Wie bovenstaande teloorgangscenario’s leest, ziet in de basis op zich zelf staande situaties. Maar als we overeenkomsten zoeken, dan zijn die duidelijk waarneembaar. Een probleem met de Belastingdienst bracht OFC, WKE, VVA ’71 en Turkiyemspor in het nauw. Het is niet uitgesloten dat ook FC Chabab en Young Boys met de fiscus te maken hebben gehad. Een rode draad die ook terugkomt is de afhankelijkheid van voornamelijk één geldschieter. OFC ondervindt er hinder van, net als Dijkse Boys, Young Boys en Turkiyemspor. En dan is er nog het probleem van, laten we het voorzichtig stellen, minder professioneel bestuur. Ook daar zien we meerdere clubs die het niet meer konden bolwerken: FC Chabab, FC Vinkenslag en VVA ’71. Zo zien we maar: wat snel komt omhoog komt, is niet per definitie goed.