zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagKruisheer na kort Fins avontuur: 'Zeker weer luisteren naar aanbieding buitenlandse club'

Kruisheer na kort Fins avontuur: ‘Zeker weer luisteren naar aanbieding buitenlandse club’

Nederlandse voetballers zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Voetbal247 is gestart met de nieuwe serie ‘Grenzeloos’ waarin spelers die eerder uitkwamen in de Eerste, Tweede of Derde Divisie het verhaal vertellen over hun huidige avontuur in een buitenlandse competitie. In deel 3 van de serie spraken wij met middenvelder Adriaan Kruisheer die recent terugkeerde naar Nederland na een kortstondig avontuur in Finland bij het in de hoogste afdeling acterende PS Kemi.

Buitenlands avontuur
De twintigjarige Kruisheer maakte in januari 2018 de overstap van Almere City naar Finland. Op dat moment had hij dertig wedstrijden in de benen in de Derde Divisie voor het talententeam van de ploeg uit Almere. Hij had weinig tijd nodig om de knoop door te hakken en het avontuur in het buitenland aan te gaan.  ,,Wouter van der Molen is een goede vriend van mij en hij had in het verleden contact met de president van PS Kemi. Toen wij in december spraken over mijn sportieve toekomst vertelde hij dat hij de president van deze club wel kon benaderen. Ik was op dat moment in voor een buitenlands avontuur mede omdat ik nog niets had gehoord van Almere City terwijl ik naar mijn mening sterk speelde in de eerste seizoenshelft. Wouter stuurde beelden van mij naar de club en de trainer was daar enthousiast over, vervolgens ben ik eind januari naar Finland gegaan”, aldus Kruisheer tegenover Voetbal247.

Aanpassen
De overstap van Nederland naar Finland was ook buiten het voetbal groot te noemen voor de jonge verdediger. ,,Van de club had ik voordat ik vertrok wel het een en ander gehoord van Wouter, die daar al eens geweest was. Het is een vrij kleine club, met een klein stadion, maar ze spelen al wel drie jaar op het hoogste niveau in Finland. Dat trok mij het meeste aan, de kans om vanaf daar de volgende stap te maken was groot. Van de regio wist ik dat het er erg koud kon zijn en dat klopte ook! Toen ik aankwam in januari was het -25. Ik wist ook dat de zonuren in de winter schaars zouden zijn, dit in tegenstelling tot de zomerperiode want dan is het daar de hele dag licht. Het was best een verandering qua klimaat, maar met wat aanpassen was dat geen probleem.”

Afspraken niet nagekomen
Het avontuur bracht Kruisheer niet waar hij op gehoopt had. In maart 2018 keerde hij al weer terug op Nederlandse bodem, maar hij speelde wel enkele wedstrijden voor het Finse PS Kemi. Over de reden van zijn vertrek wenste hij kort te zijn. ,,Daar wil ik het liefste niet al te veel op ingaan, maar er werden gewoonweg afspraken niet nagekomen. Zo lagen er bijvoorbeeld afspraken over een appartement en ook de financiële zaken werden niet nagekomen. Daar wil ik het eigenlijk bij laten want ik wil me nu richten op wat er komen gaat en niet wat er is geweest. De voorbereiding verliep al niet best voordat ik arriveerde, de club had een aantal oefenwedstrijden verloren en de eerste bekerwedstrijd werd verloren. Ik arriveerde op donderdag en de trainer wilde graag dat ik direct op zaterdag zou gaan spelen. Dat was gelijk de derby tegen Rops. We wonnen de wedstrijd met 2-1, dit met niet echt al te best voetbal, maar dat boeide echt niemand iets. Het was de overwinning die telde. Hierna speelden wij een week later nog een bekerduel en daarin deelden wij de punten (2-2). Verder speelden we nog een paar oefenwedstrijden waarin we ongeslagen bleven. Omdat het buiten zo koud was speelden we in opblaas hallen met echt vreselijk kunstgras. Het leek meer op zaalvoetbal op een groot veld.”

Fysiek
In Nederland is weinig bekend over het niveau van het voetbal in de hoogste afdeling van het Finse voetbal. De vraag is dan ook hoe wij de club PS Kemi in zouden moeten schatten.  ,,Qua niveau weet ik niet echt goed waar ik het mee zou moeten vergelijken. Ik weet zeker dat een paar spelers uit ons team zeker de top van de Jupiler League aan zouden kunnen. Het voetbal was gewoon anders, veel is gebaseerd op het fysieke aspect, waar men ook veel aandacht voor heeft tijdens de trainingen. Wij zijn misschien tactisch en technisch wat verder dan de spelers in de Finse competitie.”

Hopen op nieuw avontuur
Ondanks dat het avontuur in Finland kortstondig was hoopt Kruisheer snel weer zijn koffers te mogen pakken voor een nieuwe club in een ander land. ,,Ondanks dat ik dit toch een beetje als een domper zie zou ik zeker weer luisteren naar een aanbieding van een buitenlandse club. Ik heb nog even een gesprek gevoerd met een Zweedse club, maar we kwamen er niet uit. Ik wil dolgraag buitenlandse avonturen beleven en hoe mooi is het als je dat zou kunnen combineren met je werk. Ik ben maar twee maanden in Finland geweest, maar heb er echt geweldige dingen gedaan in de omgeving. Dit vooral toen mij vriendin over kwam, toen hebben we onder andere een husky slede tocht gemaakt en het Noorderlicht gezien. Dat zijn dingen die niemand mij meer afpakt en ik ben dankbaar dat ik dat mee mocht maken. Dus als er een andere buitenlandse club komt sta ik daar zeker voor open. Ik zal nu wel wat meer tijd nemen om meer te weten te komen van de club, dus bijvoorbeeld wat de visie van de club is en dat niet alles bepaald wordt door iemand zonder een voetbalachtergrond.”

Sylvano Comvalius
Een nieuw buitenlands avontuur staat hoog op het verlanglijstje van Kruisheer, al sluit hij een nieuwe club in de Eerste, Tweede of Derde Divisie zeker niet uit. ,,De ambitie is om een mooie club in het binnen of buitenland te vinden. Dit om de volgende stap te kunnen zetten in mijn carrière. Het is echt belangrijk dat ik wekelijks aan spelen toe kom op hoog niveau. Ik hoop op een club in de Jupiler league of in een mooi land. Als ik kijk naar de loopbaan van Sylvano Comvalius is dat wat dat betreft toch wel mijn grote voorbeeld. Hij speelde in allerlei mooie landen en nu in Thailand. Dat zijn avonturen die ik graag mee zou willen maken. Als een profcarrière er nu nog niet in zou zitten zal ik volgend jaar mijn studie aan de universiteit combineren met een club uit de Tweede of Derde Divisie”, besluit Kruisheer zijn relaas.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD