maandag, 22 juli 2024
Voetbal247.nlGalerijGalerij der Groten | Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA

Galerij der Groten | Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 8: Magid Jansen, de personificatie van het AFC DNA.

Tien jaar lang en ruim 250 duels heeft hij op zijn naam staan. Magid Jansen nam in de zomer van 2019 met stille trom afscheid van het topamateurvoetbal bij AFC. Hij zag al bijtijds in dat een carrière in de marge van de Eerste Divisie schril afstak tegen een maatschappelijke carrière gecombineerd met voetballen op hoog niveau.

Magid Jansen wordt op 6 oktober 1983 geboren in Amstelveen. Zijn wieg stond zodoende op amper een paar kilometer van sportpark Goed Genoeg. Hij blijkt ook nog eens over voetbaltalent te beschikken en belandt in de jeugdopleiding van Ajax. In 1997, hij is dan pakweg 14 jaar oud, verlaat hij sportpark de Toekomst voor de jeugd van AZ. Jansen doorloopt er de jeugdelftallen tot aan de Alkmaarse beloftenploeg. ,,Ik heb zeven mooie jaren bij AZ gehad en nog onder Martin Haar getraind”, haalde Jansen een paar jaar geleden na de wedstrijd tegen Jong AZ herinneringen op in gesprek met Voetbal247.nl.

Tot een doorbraak in het eerste komt het niet en zoals zo veel spelers voor wie die stap net te groot is, gaat hij spelen voor Telstar. In 2007 verruilt hij de Witte Leeuwen voor de Schapenkoppen van FC Omniworld. In 2009, als de club inmiddels door het leven gaat als Almere City, telt de intelligente en ondernemende verdediger zijn knopen: hij zegt het profvoetbal vaarwel en keert terug naar AFC.

Op Goed Genoeg beleeft hij pieken en dalen. ,,Ik heb alles meegemaakt bij AFC: Hoofdklasse, Topklasse en nu de Tweede Divisie”, blikt hij in De Telegraaf terug op zijn carrière. Hij knokte met AFC meermaals tegen degradatie in de tijd dat de club zich nog met hand en tand verzette tegen de kapitaalkrachtige koopzucht van zaterdagclubs, maar werd uiteindelijk in zijn laatste seizoen ook kampioen van de Tweede Divisie.

,,Ik herinner me nog dat ik speelde met mensen die het een eer vonden om in het eerste te spelen voor een appel en een ei, maar die tijd is natuurlijk allang voorbij. AFC is een nieuwe weg ingeslagen. Prima, als je daarvoor kiest, maar ik denk wel eens: AFC, vergeet niet waar je vandaan komt, denk aan je clubcultuur. Verander, maar doe dat geleidelijk.”

In de tien jaar bij AFC werd ook Jansen meermaals een worst voorgehouden door met de geldbuidel rammelende clubs: ,Ik heb in de afgelopen jaren mooie aanbiedingen gekregen van grote amateurclubs, maar mijn verstand zei: niet doen. Maatschappelijk gaat het mij nu voor de wind en voetballen doe ik op hoog niveau.”

Appel en een ei
Jansen stond tijdens zijn carrière ook te boek als een aanvoerder die geen blad voor de mond nam. Bijvoorbeeld toen hij op de clubsite zijn hart liet spreken over de veranderende clubcultuur bij AFC. ,,Ach, ik herinner me nog dat ik speelde met mensen die het een eer vonden om in het eerste te spelen voor een appel en een ei, maar die tijd is natuurlijk allang voorbij. AFC is een nieuwe weg ingeslagen. Prima, als je daarvoor kiest, maar ik denk wel eens: AFC, vergeet niet waar je vandaan komt, denk aan je clubcultuur. Verander, maar doe dat geleidelijk.”

,,Ik merk dat de nieuwe generatie het voetbal anders beleeft dan ik.”

Kloof
Tegelijk toonde hij zich ook realistisch. Want was het voor AFC wel realistisch om op het hoogste amateurniveau mee te willen doen zonder te gaan werken met een substantieel spelersbudget? ,,Ik weet niet of het voor AFC in de huidige opzet vol te houden is om op dit niveau te blijven spelen. Enerzijds heeft de club een goede jeugdopleiding en een uitstekende naam, waardoor veel spelers graag voor AFC willen spelen, mede om de maatschappelijke kansen die het je kan bieden. Maar anderzijds wordt het allemaal steeds professioneler, mede door de instroming van nog meer beloftenteams. Het zou daarom zo kunnen zijn dat AFC, wanneer het op dit niveau wil blijven en de kloof niet nog groter wil laten worden, op een gegeven moment toch mee zal moeten in het betalen van spelers en daarvoor de buidel moet trekken.”

Amateurvoetbalsfeertje
Hij constateerde dat niet alleen AFC veranderde, maar het hele topamateurvoetbal: ,,Ik merk dat het echte amateurvoetbalsfeertje minder aan het worden is. De ambiance van gezelligheid, waar vrienden, familie en mensen uit de buurt naar het voetbal komen kijken, na afloop samen een biertje drinken in de kantine. Ik merk dat de nieuwe generatie het voetbal anders beleeft dan ik.”

Afijn. In Magid Jansen zwaaide in de zomer van 2019 niet alleen een stijlvolle, slimme en soms spijkerharde mandekker af bij de Reds, het was ook het moment dat misschien wel de laatste AFC’er die het klassieke AFC-DNA zo passioneel door de aderen heeft stromen van het natuurgras van Goed Genoeg stapte. Na tien seizoenen leiderschap en onvoorwaardelijke inzet voor de club is Magid Jansen niet alleen gaan behoren tot de clubiconen van AFC, hij verdient daarmee tevens een plek in de Galerij der Groten van Voetbal247.nl.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
– ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD