dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieGalerij der Groten | De Maradona van De Walden: Oebele Schokker

Galerij der Groten | De Maradona van De Walden: Oebele Schokker

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 2: De Maradona van De Walden en jarenlang smaakmaker van Harkemase Boys: Oebele Schokker.

Een naam die elke sportcommentator minimaal één keer in zijn leven tijdens een verslag wil uitspreken, een bijnaam waarin een vergelijking zit met één van de allergrootste voetballers aller tijden, een carrière die vanuit de jeugdopleiding van een BVO, via een amateurclub alsnog naar het profvoetbal leidde en ook nog eens op diverse niveaus leidde tot successen. Bovenstaand rijtje is in principe al voldoende voor een plaatsje in de Galerij der Groten van voetbal247.nl. Als het verhaal van die carrière ook nog eens net zo makkelijk wegleest als een stripverhaal van Roel Dijkstra dan verdien je zelfs een ereplaats!

Oepie
Oe, Ah, Oebele, De Maradona van De Walden, of liefkozend Oepie. Uit de drie bijnamen die Oebele Schokker als voetballer krijgt, spreekt niet alleen de waardering voor een begaafde nummer 10, maar ook het feit dat Schokker overal waar hij speelde een geliefde persoonlijkheid werd. Op een verhuurperiode bij FC Emmen na speelde Schokker alleen maar bij Friese clubs. Vooral in de jeugd doet de lijst clubs, waar Schokker voor speelt, denken aan een stempelblad van de Friese Elfsteden, maar als de 21-jarige aanvallende middenvelder in 2007 SC Joure verlaat om bij Harkemase Boys te gaan spelen, heeft Schokker zijn plek gevonden en kan het schrijven van jongensboek beginnen.

Het jongensboek van Schokker en het verhaal van een van de meest succesvolle perioden in de historie van Harkemase Boys beginnen op exact hetzelfde moment. De Harkieten waren het seizoen ervoor, na tien jaar Hoofdklasse, gedegradeerd. Nadat trainer Pieter Bijl ontslagen werd, sorteerde zelfs het Korbach-effect geen effect meer. Voor het seizoen 2007 -2008 werd Henk de Jong aangesteld als trainer en met hem kwamen twee versterkingen die een gouden tandem zouden gaan vormen op De Bosk.

,,In tegenstelling tot het Argentijnse origineel had De Maradona van De Walden altijd oog voor zijn medespelers en met een spits van het kaliber Barto voor hem, was het ook voor Schokker heel fijn voetballen”

Perfecte tandem met Barto
Mede dankzij 24 goals van de boomlange spits Martijn Barto werd Harkemase Boys met overmacht kampioen en promoveerde de ploeg weer naar het hoogste niveau. Dat Barto zo vaak tot scoren kon komen, had echter voor een groot deel te maken met de man die achter hem stond: Oebele Schokker. In tegenstelling tot het Argentijnse origineel had De Maradona van De Walden altijd oog voor zijn medespelers en met een spits van het kaliber Barto voor hem, was het ook voor Schokker heel fijn voetballen.

De rol van Schokker hield echter niet op bij het bedienen van Martijn Barto. Oepie was een van de leiders van de ploeg en de spil in het aanvalsspel van de Friezen, die het seizoen na de rentree op het hoogste niveau direct kampioen werden in de Hoofdklasse C. Voor Schokker was de winnende treffer in de kampioenswedstrijd bij WHC in Wezep één van de hoogtepunten van zijn carrière. Naast de derde titel op het hoogste niveau won Harkemase Boys ook voor de derde keer in vier jaar de Districtsbeker. Een seizoen later wisten de Friezen zich, via een tweede plaats in de competitie, te plaatsen voor de nieuw te vormen Topklasse en vertrok trainer Henk de Jong naar Cambuur. Een seizoen later volgde spits Martijn Barto zijn trainer en beleefde Schokker de typische Roel Dijkstra-dip in zijn jongensboek.

Oebele Schokker Harkemase Boys FC Lisse

Publiekslieveling in Leeuwarden
Schokker en Harkemase Boys beleven een zwaar tweede seizoen in de Topklasse, zo zwaar zelfs dat de Harrekieten via de nacompetitie degraderen. Het is een wrang (voorlopig) afscheid voor Schokker, die na de degradatie herenigd wordt met Martijn Barto. En net zoals Roel Dijkstra wordt de dip gevolgd door een enorm succes. Nadat Schokker via een omweg uiteindelijk toch het betaalde voetbal had gehaald, groeide hij in een mum van tijd uit tot één van de publiekslievelingen in Leeuwarden en wordt Cambuur verrassend kampioen van de Eerste Divisie. In de vier seizoenen dat trainer Henk de Jong met de tandem Schokker/Barto werkt, wordt er drie keer een kampioenschap gevierd en wordt het drietal één keer tweede. Unieke cijfers!

Het profsucces is voor Oe, Ah, Oebele van korte duur. Het seizoen erna komt Schokker weinig aan spelen toe en wordt hij in de winterstop verhuurd aan FC Emmen. Als hij in de eerste helft van het seizoen 2014 – 2015 weer niet aan spelen toekomt bij Cambuur, zet hij een punt achter de korte profcarrière en keert hij terug bij Harkemase Boys. Een seizoen later wordt Schokker voor de derde keer kampioen met Harkemase Boys, het levert de club een plekje op in de Derde Divisie, op dat moment het één na hoogste niveau in het amateurvoetbal. Na in totaal vier kampioenschappen en drie Districtsbekers in negen seizoenen voetbal zou 2016 – 2017 het laatste op topniveau worden voor Oebele Schokker. En wie de strips van Roel Dijkstra kent, weet dat het met een succes moet eindigen.

Oebele Schokker

Slothoofdstuk
Het jongensboek van Oepie krijgt ook een uniek einde, maar het wordt geen ‘eind goed, al goed’. Harkemase Boys weet nog wel beslag te leggen op een periodetitel, waardoor de ploeg mee mag doen in de nacompetitie voor een plekje in de Tweede Divisie. In de eerste ronde duwen de Friezen, mede dankzij een goal van Schokker, UNA de Derde Divisie in en in de heenwedstrijd tegen FC Lisse, zijn een na laatste namens Harkemase Boys, zorgt Schokker nog wel voor de 1-2 overwinning, maar daar houdt het positieve jongensboek van Oepie op.

In zijn laatste van ruim 250 wedstrijden in het shirt van Harkemase Boys zien de Harkieten de Tweede Divisie aan hun neus voorbijgaan. Lisse zegeviert met 1-4 op De Bosk en zetten daarmee een dikke streep door het mooie Roel Dijkstra-einde van De Maradona van De Walden. Maar als je tien jaar lang een voetbalcarrière weet neer te zetten, die de mensen alleen maar kennen van verzonnen stripverhalen, is dat einde slechts een detail en leef je voor altijd voort in de harten van de Friese voetballiefhebbers en alle sportcommentatoren.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD