vrijdag, 19 juli 2024
Voetbal247.nlGalerijGalerij der Groten | Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon

Galerij der Groten | Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 10: Patrick Lokken.

Voetbalclubs met namen uit de Griekse mythologie: je zou denken dat je die vooral vindt in het land van oorsprong. Maar niets is minder waar. Vooral in Nederland vind je veel clubs met een verwijzing naar namen van Griekse helden. De verhaallijnen van twee van die helden raken elkaar in het epos over Het Gulden Vlies over de mythische zeereis die vijftig helden, onder leiding van Jason, maken op het zeeschip de Argo. Die vijftig helden (waaronder Heracles en de vader van Ajax, Telamon) werden ook de Argonauten genoemd en na een lange zeereis met vele avonturen wisten zij het Gulden Vlies te bemachtigen, na heel veel ellende met dodelijk verleidende nimfen, op elkaar botsende rotsen, boze koningen en een draak met honderd ogen. Of de bedenker van de nieuwe naam voor een fusieclub uit Mijdrecht dat 1971 ook allemaal wist, is niet bekend. Wel won hij een bedrag van vijfentwintig gulden met de naam SV Argon, een club die iets meer dan dertig jaar later hun eigen Gouden Vlies zouden winnen. Hun leider, hun Jason zo je wilt, nemen we op in onze Galerij Der Groten. Zijn naam: Patrick Lokken.

Het zou prachtig zijn geweest als de verhalen van Jason, de leider van de Argo, en Patrick Lokken, de aanvalsleider van Argon, helemaal synchroon zouden lopen. Zo mooi wordt het echter helaas niet. Zo was Jason op jacht naar goud en Patrick Lokken vooral naar zilverwaar. En waar de geslaagde jacht voor Jason niet eindigde met het beloofde koninkrijk bij terugkeer en hij uiteindelijk stierf door de boeg van ‘zijn’ Argo, was men in Mijdrecht de koning te rijk toen Patrick Lokken in 2017 besloot zijn carrière af te sluiten bij ‘zijn’ Argon. Maar met een beetje fantasie zijn er ook zeker raakvlakken tussen de beide helden te vinden.

Zo hadden beide Argonauten een prima groep om zich heen en ging de reis van beiden met ups en downs. De belangrijkste overeenkomst is echter te vinden in het verhaal van Jason en het openen van de Bosporus. Die nauwe zeegang werd bewaakt door rotsen, die tegen elkaar klapten als je erdoorheen wilde varen. Jason bedacht een list door eerst een duif tussen de rotsen door te laten vliegen en vervolgens met de Argo er heel snel door te varen, recht op zijn doel af. En dat is precies de omschrijving die opgaat voor de spits Patrick Lokken: slim, listig en doelgericht.

In 2002 komt Patrick Lokken binnen bij Argon. De club was in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een stabiele Hoofdklasser met een afdelingstitel in de kast, wat bekersuccessen achter de naam en een florerende jeugdopleiding als levensader. In 2004 wordt uit die jeugdopleiding trainer, en kind van de club, Jan Zoutman, aangesteld als trainer van het vlaggenschip. Onder zijn leiding weet Argon voor de tweede keer in de clubhistorie kampioen van de Hoofdklasse te worden. Het nagenoeg perfecte seizoen krijgt nog een extra mooi randje als ook het zondagkampioenschap wordt gewonnen, maar kent voor Patrick Lokken een dramatisch einde als hij in de absolute slotfase van de return om het algeheel kampioenschap (en zijn, voorlopig laatste wedstrijd voor Argon) tegen ASWH een penalty mist. De wedstrijd eindigt daardoor, net als de heenwedstrijd, in 2-2 en er is een verlenging noodzakelijk om uit te maken wie de algehele titel pakt. ,,Ik had tijdens het rustmoment voor de verlenging mijn handen vol aan Lokken,” zou Jan Zoutman later aan Voetbal247.nl vertellen. ,,Hij was echt ontroostbaar.” Als in de verlenging de Ambachters 3-2 scoren, spat de droom om met de ultieme hoofdprijs bij Argon af te sluiten voor Lokken uiteen. De spits vertrekt naar Haarlem om zijn geluk in het profvoetbal te beproeven.

Na één seizoen in de Eerste Divisie keert Lokken echter terug bij Argon en weet hij de Argonauten, ondanks het feit dat het gedurende het seizoen allerminst van een leien dakje ging, wel naar de ultieme hoofdprijs te leiden. Tijdens dat seizoen laat de spits, die vaak wordt omschreven als een echte goalgetter en natuurlijk leider binnen de ploeg, ook een andere kant van zichzelf zien. Lokken is in het veld ook nog weleens een ‘enfant terrible’ en dat seizoen krijgt hij een schorsing van zes wedstrijden opgelegd na een spuugincident. Desondanks onttronen de Argonauten, na weer een spetterend tweeluik met een verlenging, IJsselmeervogels als algeheel landskampioen der amateurs. Na drie seizoenen als hoofdtrainer besluit dit keer trainer Jan Zoutman het profavontuur bij Haarlem aan te gaan en het succesteam valt langzaamaan uiteen.

Lokken blijft echter de club trouw, totdat het noodlot toeslaat in de vorm van de financiële crisis. De hoofdsponsor van Argon, bouwbedrijf Midreth, gaat failliet en langzaamaan kan ook de club niet meer mee in de vaart der volkeren. Argon plaatst zich nog wel voor de Topklasse, maar na twee seizoenen degradeert de club en een jaar later wordt besloten om de stekker uit het zondagvoetbal te trekken. Argon gaat verder als zaterdagclub. Lokken en zijn Argonauten hebben echter nog één doel voor ogen: met Argon de enige mogelijke hoofdprijs, de KNVB Beker voor amateurs, winnen. Deze missie slaagt, waarna het zondag-bolwerk met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaat en Patrick Lokken de club voor een tweede maal vaarwel zegt. Hij gaat spelen voor JOS/Watergraafsmeer.

Met die club promoveert Lokken in zijn eerste seizoen naar de Hoofdklasse. Na twee seizoenen boven in het rechterrijtje eindigt het avontuur in Amsterdam echter met een degradatie naar de Eerste Klasse. Patrick Lokken heeft dat moment al besloten om terug te gaan naar zijn grote liefde om daar zijn actieve voetbalcarrière af te sluiten. Lokken was er eerder al achter gekomen dat de mensen in Mijdrecht hem nog niet vergeten waren, zo laat hij zelf in een interview aan de website hetamsterdamschevoetbal.nl weten. ,,Ik ging een wedstrijd bij Argon kijken. Er waren zo’n 400 toeschouwers aanwezig en ik denk dat er zo’n 250 naar mij toe zijn gekomen om te vragen of ik terug wilde komen. Ik was echt verbaasd.”

De liefde van de fans van Argon blijft niet onbeantwoord. In 2017 keert Patrick Lokken voor de derde, en laatste, keer terug in Mijdrecht. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik mijn voetbalcarrière bij Argon wil afsluiten,” laat hij aan dezelfde Amsterdamse website weten. Naast nog twee seizoenen in de hoofmacht van de zaterdag eersteklasser traint Lokken ook het G-team van Argon en krijgt hij voor het eerst in zijn actieve voetballeven te maken met zwaar blessureleed (een armbreuk). In het jaar dat hij veertig wordt, vindt Lokken het tijd om zijn voetbalschoenen in de wilgen te hangen.

Jason bleef zijn leven lang een Argonaut, maar toen hij eenmaal het Gulden Vlies had, restte hem weinig voorspoed. Om het koninkrijk, wat hem bij thuiskomst met het Gulden Vlies beloofd was, te bemachtigen moest hij, met hulp van een list van zijn geliefde Medea, een heks, de zittende koning van het leven beroven. Toen hij later echter zijn geliefde bedroog met een andere vrouw, vermoordde Medea de vrouw en hun beider kinderen. Jason raakte uit de gratie bij de Goden en stierf uiteindelijk als een arme, eenzame man.

Achteraf is het dan toch maar goed dat de verhalen van Jason en Patrick Lokken niet synchroon lopen. Lokken gaat bij zijn Argon voor altijd de boeken in als de aanvalsleider van een succesteam dat twee afdelingstitels won, tweemaal landskampioen werd bij de zondagamateurs en één algehele landstitel won. Bovendien blijkt de liefde tussen Argon en de clubtopscorer aller tijden (141 doelpunten) door niets of niemand te verwoesten en is Patrick Lokken voor altijd de aanvalsleider van de Argonauten die het mooiste stuk zilverwaar naar Mijdrecht wisten te brengen.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD