zondag, 16 juni 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdVoetbal247 Visie – Terug in de Tijd: RBC

Voetbal247 Visie – Terug in de Tijd: RBC

De Voetbal247 Visie duikt deze week de historie van het amateurvoetbal in, op zoek naar clubs die voor kortere of langere tijd op het hoogste niveau uitkwamen, maar inmiddels zijn afgedaald in de rangen der amateurs. In deze aflevering duiken we in het verleden van de gevallen profclub RBC, dat in de jaren ’70 en ’80 ook een belangrijke rol speelde in de top van het amateurvoetbal.

Welke (zondag)amateurlandskampioenen (sinds 1970) zijn daarna voor een langere of kortere periode actief geweest in het profvoetbal? Het zou een prima quizvraag zijn en kent zes antwoorden. RBC uit Roosendaal is één van die antwoorden. Omdat de Tweede Divisie in 1971 ophield te bestaan, moest de club uit Roosendaal gedwongen een stap terug doen naar de rangen der amateurs en kwamen zij terecht in de nieuwe Eerste Klasse van de zondagamateurs. Een periode die, op twee seizoenen na, tot 1984 zou duren, waarna de huidige Derdeklasser tot 2011 de meeste succesvolle periode in het profvoetbal en de eigen historie zou beleven.

Op 31 juli 1912 ziet in Roosendaal Excelsior het levenslicht. Na een overstap van bond werd die naam veranderd in Oranje Wit en later vv Roosendaal. Als In 1927 vv Roosendaal en Roosendaalsche Boys fuseren wordt gekozen voor R(oosendaal) B(oys) C(ombinatie), de nodeloze toevoeging Roosendaal kwam in 1999 en verdween na het faillissement in 2011. Een jaar na de invoering van het profvoetbal trad RBC toe tot de profs. De Brabanders speelden afwisselend in de Tweede en Eerste Divisie. Tijdens de eerste sanering begin jaren ’60 wist RBC zich nog wel te handhaven in het profvoetbal, in 1971 volgde alsnog een terugkeer na de amateurs. Nadat RBC zich in 1984 weer profclub mag noemen, wordt in 1986 de bekerfinale gehaald (Ajax won in De Meer met 3-0) en kort na het millennium wordt er zelfs twee maal promotie naar de Eredivisie afgedwongen. Totdat in 2011 het faillissement moet worden aangevraagd en RBC voor de tweede keer in haar historie terug moet keren naar de amateurs.

De eerste terugkeer tussen 1971 en 1984 kan wellicht het best omschreven worden als de tijd van Kees Vermunt. Vermunt was in de jaren ’50 en ’60 actief als speler en debuteerde op zijn vijftiende in de hoofmacht van RBC. Hij zou de club trouw blijven tot hij op zijn 34e zijn voetbalschoenen in de wilgen hing. In 1957 werd Vermunt met RBC kampioen van de Tweede Divisie B. Een jaar na de gedwongen terugkeer naar de zondagamateurs werd Vermunt trainer van “zijn” RBC. In vier seizoenen won Vermunt drie afdelingstitels op rij en werd in 1973 werd ook het zondagkampioenschap behaald. In de strijd om de algehele landstitel moest RBC zijn meerdere erkennen in Noordwijk. Na het vertrek van Vermunt in 1976 degradeerde RBC van het hoogste amateurniveau en dreigde de club in 1979 zelfs nog verder af te zakken. Vermunt werd teruggehaald en bracht RBC weer terug naar de top van het amateurvoetbal. Het laatste seizoen voordat RBC weer terugkeerde in het profvoetbal maakte Vermunt niet meer mee. RBC eindigde dat seizoen tweede achter RKC Waalwijk, dat getraind werd door…Kees Vermunt. Op 14 september 2019 werd Kees Vermunt benoemd tot erelid van RBC, twee dagen later overleed hij.

Ten tijde van dat erelidmaatschap vindt RBC zich terug in de Derde Klasse Zondag. Na het faillissement in 2011 heeft de club een doorstart gemaakt en op de dag van het honderdjarig bestaan (31 juli 2012) start RBC aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Pogingen van de club om hoger in te mogen stromen vinden geen genade in de ogen van de KNVB en zo begint het avontuur als Vijfdeklasser. De eerste oefenwedstrijd tegen MOC ’17 wordt met 2-1 gewonnen. In het seizoen erna wordt RBC direct kampioen in de Vijfde Klasse. Enkele jaren later volgt een promotie naar de Derde Klasse en een terugkeer naar het stadion.

Begin 2020 verschijnt er in BN De Stem een artikel over een op handen zijnde fusie tussen RBC en Halsteren. Eind januari liet de club tijdens een buitengewone ledenvergadering aan de leden weten dat een stuurgroep de fusie gaat onderzoeken en in april met een voorstel komt. Op verzoek van de leden van de Stadion-Derdeklasser wordt echter ook onderzocht of de club zelfstandig door zou kunnen. Als dat tot weer een naamsverandering zou moeten leiden, zou Ruggengraat Boys Combinatie Roosendaal, gezien de historie, prima bij deze club passen.

Foto’s: RBCvoetbal.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD