maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdSERIE | ACV en Hoogeveen zorgen niet voor gehoopte Drenthe-promotie

SERIE | ACV en Hoogeveen zorgen niet voor gehoopte Drenthe-promotie

In deze serie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de tiende aflevering aandacht voor ACV en Hoogeveen, een tweestrijd die niet tot de gehoopte promotie voor het Drentse voetbal leidt.

Het is een unicum in 1978. Zowel de zaterdag- als de zondagkampioen komen uit de provincie die maar drie procent van de Nederlandse bevolking omvat: Drenthe. Op zaterdag komt ACV uit Assen uit de bus, op zondag Hoogeveen. Desondanks wordt het geen tweestrijd die lang in het collectieve geheugen blijft hangen. Behalve dan bij ACV, dat voor het eerst in het bestaan de algehele amateurtitel pakt. Het is bovendien voor de zevende keer op rij dat de zaterdagkampioen met de eer gaat strijken.

Boerenkoolvoetbal
Het Nieuwsblad van het Noorden likt de vingers af bij een Drentse tweestrijd en wijdt vooraf al heel wat krantenkolommen aan de duels. Zoals dat beide kampioenen nogal atypisch zijn voor hun afdeling: dat juist het grotendeels seculiere Assen de ‘christelijke’ kampioen levert en het veel vromere Hoogeveen de zondagkampioen. Als belangrijkste overeenkomst tussen beide clubs wordt naar de samenstelling van de selectie gewezen. Beide clubs beperken hun spelersarsenaal tot de eigen stad, maar halen ze zelfs tot buiten de provinciegrenzen. Waarschijnlijk de belangrijkste reden dat beide clubs boven zijn komen drijven.

Toch zijn er vooral al twijfels of ACV en Hoogeveen wel echt de crème de la crème van het amateurvoetbal zijn. ACV heeft drie wedstrijden nodig om af te rekenen met tegenkandidaat Noordwijk en Hoogeveen wint de zondagtitel zelfs ondanks een negatief doelsaldo. Trainer John van der Lubbe van VUC kwalificeert het spel van Hoogeveen als ‘boerenkoolvoetbal’ na de 4-1 thuiswinst in de strijd om de zondagtitel, maar het gevolg van die uitspraak is vooral dat de Drenten getriggerd zijn om de Haagse formatie op eigen veld te verslaan en zo zondagkampioen te worden.

Zonder glans
De vrees die vooraf al wordt uitgesproken komt uit in de het eerste onderlinge treffen in Hoogeveen op 10 juni. ‘Drents titelgevecht zonder enige glans’ kopt het Nieuwsblad van het Noorden. En de krant had nog zo had gehoopt op propaganda voor het Drentse voetbal, dat op dat moment ook al zeven jaar is verstoken van profvoetbal. Beide trainers, Bas Paauwe jr. van Hoogeveen en Peter Koetsier van ACV zijn nog wel tevreden, omdat de verdediging aan beide kanten wel ‘goed stond’, al bestond die jargon-uitdrukking in 1978 nog niet. De kleine vierduizend toeschouwers, een aantal dat ook al niet bepaald aan de verwachtingen voldoet, verlaten na negentig minuten ontgoocheld het Bentinckspark. ACV wint wel met 1-0, door een houdbaar schot van Jack Soumeru, waar invaller-doelman Henk Klaster overheen duikt.

ACV is daarmee dus in één klap de grote favoriet voor het winnen van de amateurtitel en dat maakt het een week later waar. Niet omdat het nou zo fantastisch speelt, maar Hoogeveen zakt in Assen nog verder door de ondergrens. De gasten spelen in Assen zonder het naar FC Twente vertrekkende talent Roel Smand, omdat die volgens trainer Paauwe niet wist om te gaan met de kritiek die hij kreeg na het heenduel. Het is tekenend voor de kommer en kwel bij Hoogeveen, waar ook een andere smaakmaker, Karel Lillikwatil, de verwachtingen niet waar kan maken. ‘Een leger voor weer- en futloze soldaten’, zo omschrijft het Nieuwsblad van het Noorden Hoogeveen. Met een treffer van Jan Schipper (zie foto) legt ACV de basis voor de titel, terwijl Rolf Veneboer na rust de laatste spanning uit de tweestrijd schiet.

Opgeschrikte wandelaars
Ook na afloop zijn er geen uitbundige taferelen, zoals die de jaren daarvoor waren te zien in bijvoorbeeld Spakenburg. Natuurlijk gaan de spelers op de schouders, maar het dak gaat er niet af in Assen. De ultieme anticlimax van een teleurstellende titelstrijd is de rondrit die de kampioen maakt door het onverschillige Assen. “De spontane triomftocht, waartoe een half uur na de alles beslissende wedstrijd tegen Hoogeveen het initiatief werd genomen, ging door een volledig verlaten centrum van Assen. Alleen een paar opgeschrikte wandelaars schenen zich af te vragen waar al dat lawaai van de stoet claxonnerende auto’s voor nodig was. De hulde die ACV als kampioen van Nederland toekwam, bleef pijnlijk achterwege”, zo tekende het Nieuwsblad van het Noorden de stemming in Assen op.

10/06/1978
Hoogeveen – ACV 0-1
0-1 Soumeru; 4.000 toeschouwers

17/06/1978
ACV – Hoogeveen 2-0
1-0 Schipper, 2-0 Veneboer; 4.500 toeschouwers

Geraadpleegde bronnen:
– Trouw (via Delpher.nl)
– Nieuwsblad van het Noorden (via Delpher.nl)
– Voetbalarchieven.nl

Foto: Hans Peters, Anefo (COO-licentie)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD