dinsdag, 18 juni 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdTerug in de Tijd | De ‘Brusselse Kermis’ begint in Raalte

Terug in de Tijd | De ‘Brusselse Kermis’ begint in Raalte

In deze serie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de elfde editie aandacht voor Rohda Raalte, dat in 1979 ten koste van DOVO voor de eerste en laatste keer de beste amateurclub van Nederland was.

In 1978 ontsnapt Rohda Raalte nog ternauwernood aan degradatie uit de hoofdklasse. De dorpsclub maakt onder de nieuwe trainer Henk van Brussel een nieuwe start en dat loopt na een korte fase van gewenning steeds beter. Van Brussel was geruime tijd assistenttrainer bij Go Ahead Eagles en moet daarom even omschakelen naar de amateurwereld, zoals ook de spelers moeten wennen aan de spelopvatting van de trainer.

Als oefenmeester van sc Heerenveen krijgt hij in de jaren tachtig de bijnaam ‘Brusselse Kermis’, vanwege het spectaculaire en aanvallende voetbal dat hij altijd vraagt van zijn spelers. In Raalte brengt hij deze speelwijze ook al in de praktijk, ook in de tweestrijd met zaterdagkampioen DOVO.

Haastklus
De kampioensstrijd in het amateurvoetbal is een behoorlijke haastklus. De winter van 1979 gaat de boeken in als zeer streng en lang en dus ligt het voetbal maandenlang stil. Pas in de loop van juni zit de reguliere competitie erop en dus wordt besloten de strijd om de zondagtitel tussen de drie afdelingskampioen in een halve competitie af te werken. De Raaltenaren pakken de titel door een 1-1 gelijkspel bij EHC uit Hoensbroek. De wedstrijd is een sprookje voor Fons van Gurchom. De routinier is bezig aan zijn laatste seizoen, maar heeft door een beenbreuk weinig kunnen spelen. In de beslissende wedstrijd valt hij kort voor tijd in om vervolgens de beslissende gelijkmaker te scoren tegen de Limburgers.

DOVO, onder leiding van trainer Jan de Jongh, heeft in de strijd om de zaterdagtitel overtuigend afgerekend met regerend kampioen ACV, door de ploeg uit Assen twee keer te verslaan. Anders dan Rohda Raalte komt de succes voor DOVO niet uit de lucht vallen. Voor de Veenendalers is drie keer scheepsrecht, na eerdere gemiste zaterdagtitels in 1975 (tegen Spijkenisse) en 1977 (tegen IJsselmeervogels). Afgaand op de recente historie kan DOVO de algehele titel nauwelijks nog ontgaan, want al zes keer op rij was de zaterdagploeg de beste.

Sentimenten
Ook de strijd om de algehele amateurtitel met vlot afgewikkeld worden. Op woensdagavond 27 juni is de heenwedstrijd in Raalte, op zaterdag 30 juni de return in Veenendaal. Voorafgaand aan de tweestrijd van 1979 warmt dagblad Trouw de aloude discussie over de vermeende desinteresse bij de zondagamateurs versus het al even vermeende minderwaardigheidscomplex bij de zaterdagamateurs nog maar weer eens op. De reacties uit beide kampen lijken er op te wijzen dat die sentimenten nog altijd leven.

Voorafgaand aan de tweestrijd warmt dagblad Trouw de aloude discussie over de vermeende desinteresse bij de zondagamateurs versus het al even vermeende minderwaardigheidscomplex bij de zaterdagamateurs nog maar weer eens op

“Persoonlijk spreekt de zondagtitel mij meer aan. Die algehele amateurtitel beschouw ik meer als een extraatje, als een show. Niettemin zal Rohda er alles aan doen ook die titel te winnen, want we moeten er voor waken dat de zaterdagvoetballers naast hun schoenen gaan lopen”, tekent Trouw op uit de mond van Rohda-secretaris Hessel Hilbers. Ook vanuit de DOVO-kamp komen vertrouwde woorden. “Op het zaterdagvoetbal wordt nog steeds neergekeken. Het idee: we zijn superieur, heerst bij de zondagamateurs nog steeds. Daarom is DOVO extra geïnspireerd”, zegt elftalleider Anton van den Berg.

Aanvalslust maakt het verschil
Hoe anders is de praktijk deze keer. Rohda Raalte maakt een allesbehalve ongeïnspireerde indruk en de Brusselse Kermis is op woensdagavond in Raalte weer geopend. Het is juist DOVO dat wat uitgeblust oogt, maar toch wordt het een spannend duel. Dat komt omdat oud-prof Herman Veenendaal kort voor rust de bezoekers koppend op gelijke hoogte zet, nadat Jan Oosterwijk de thuisclub op voorsprong had gezet. Uiteindelijk maakt de aanvalslust van Rohda toch het verschil. Frans Leushuis (foto) zet Rohda weer op voorsprong, waarna Fons van Gurchom nog maar eens een belangrijk doelpunt maakt en de eindstand bepaalt op 3-1.

Daarmee neemt Rohda een voorschot op de algehele amateurtitel en die gaat inderdaad voor het eerst sinds Sparta’25 in 1972 weer naar de zondagclub.  Ook in Veenendaal doet Recht Op Het Doel Af zijn naam alle eer aan en kiest het voor de aanval in het plaats van het verdedigen van de opgebouwde marge. Het wedstrijdverloop is vrijwel identiek. Martin Berends zet Rohda op voorsprong, waarna Benno Wormgoor de balans herstelt. Na rust beslist Gerard Marsman het duel.

Terwijl de spelers van Rohda zich tegoed doen aan de champagne kijkt Fons van Gurchom stilletjes toe. Hij blijft in zijn allerlaatste duel negentig minuten aan de kant en beseft ineens dat zijn carrière erop zit. Maar hij weet ook dat hij die dankzij zijn belangrijke treffer in Hoensbroek zo lang mogelijk heeft verlengd.

27 juni 1979     
Rohda Raalte – DOVO 3-1       
1-0 Oosterwijk, 1-1 Veenendaal, 2-1 Leushuis, 3-1 Van Gurchom
Toeschouwers: 4.000

30 juni 1979
DOVO – Rohda Raalte  1-2     
0-1 Berends, 1-1 Wormgoor, 1-2 Marsman (pen)
Toeschouwers: 5.000

Geraadpleegde bronnen:
– Trouw (via Delpher.nl)
– Algemeen Dagblad (via Delpher.nl)
– De Waarheid (via Delpher.nl)
– Rohda Raalte 75 jaar recht op het doel af
– Voetbalarchieven.nl
– Voetbalnederland.nl

Foto: Rob Croes – Anefo / CCo-licentie Nationaal Archief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD