Voetbal247.nl-redacteur Henk Kasius zoekt in de lagere klassen van het amateurvoetbal naar clubs die ooit aan de top stonden, maar zijn afgegleden. Deze week het verhaal van: vv Geldrop.
Tijdens het 75-jarig jubileum besluit IJsselmeervogels om de behaalde algehele landstitels een ereplaats in het logo te geven in de vorm van (op dat moment) vijf sterren. In navolging van de recordkampioen kiezen steeds meer clubs om op die manier hun, in het verleden behaalde, successen aan de wereld te tonen en inmiddels is het niet dragen van sterren een uitzondering. De nummer drie op de ranglijst op het gebied van behaalde algehele landstitels toont zich ook trots op zijn verleden, daardoor zijn die sterren nu ook te zien in de Eerste Klasse zondag.
Trots
Trots kun je drievoudig landskampioen Geldrop sowieso niet ontzeggen. Niet alleen het verleden wordt op de clubwebsite geëerd, de belangrijkste pijler is tegenwoordig de jeugdopleiding en het feit dat deze een belangrijke KNVB-onderscheiding heeft gekregen laat men in Geldrop niet onvermeld. In de voetbaltechnische visie van de opleiding is echter wel een mooie link naar het verleden te zien. De jeugdteams worden geacht technisch aanvallend spel op de mat te leggen, spel waarmee in het verleden de grote successen werden behaald.
Geldrop debuteerde in 1977 op het hoogste amateurniveau en pakte in het debuutseizoen direct de titel in de Hoofdklasse C. In de 24 seizoenen die volgen worden er nog zes afdelingstitels gepakt en werd de club drie keer algeheel amateurkampioen van Nederland. Na de degradatie in 2001 weten de Groen Witten nog even terug te keren op het hoogste amateurniveau, maar na vier seizoenen valt het doek wederom. Geldrop mist daardoor de boot tijdens de hervorming van het topamateurvoetbal en is sindsdien een vaste bewoner van de Eerste Klasse. De drie sterren boven het clublogo laten echter aan iedereen zien dat er ook ooit andere tijden waren in Geldrop.
Twan Notten
De meest opvallende naam tijdens die succesjaren is die van Twan Notten. Hij speelde van 1976 tot 1995 (behoudens twee seizoenen UNA) in de hoofdmacht van Geldrop en maakte alle kampioenschappen op het hoogste niveau als speler mee. Notten speelde zich wel in de kijker van een aantal profclubs, maar zag een overstap niet zitten. Tijdens het Brabants sportgala van 1990, waar Geldrop als landskampioen en winnaar van de districtsbeker, nog voor PSV, tweede eindigde als team van het jaar, vertelde Notten dat hij het voetballen in de Hoofdklasse C veel aantrekkelijker vond dan uitkomen voor een semi-profclub.
Het winnen van de dubbel in 1990 vormt het absolute hoogtepunt in de historie van Geldrop, maar markeert ook enigszins het einde van de groen-witte hegemonie op zondag. De club werd nog eenmaal afdelingskampioen en wist als eersteklasser nog wel een keer beslag te leggen op de districtsbeker, maar zo mooi als tijdens de jaren ’80 zou het niet meer worden. In 1984 werd de eerste landstitel behaald na een beslissingsduel tegen Elinkwijk in Veenendaal. Er vertrokken 18 bussen uit Geldrop en in één daarvan zat een heel opvallende supporter. Getooid in een witte overall, met een groen geschminkt gezicht en een enorme koeienbel in de handen zag Ad Sprengers met 1500 andere fans uit Geldrop hoe Marius Methorst met twee goals de grote man was namens zijn ploeg en Elinkwijk met 2-1 werd verslagen.
Drie jaar later zou Geldrop voor de tweede keer op het hoogste treetje staan, nadat regerend algeheel kampioen ACV over twee duels werd verslagen. Weer drie jaar later was Rijnsburgse Boys het slachtoffer van de groen-witte dadendrang. Geldrop liet in de heenwedstrijd op Middelmors geen spaan heel van de thuisploeg (1-4), maar moesten thuis nog vol aan de bak. Uiteindelijk werd een 2-3 achterstand nog omgebogen in een 4-3 overwinning en werd de derde en laatste landstitel naar sportpark De Kievit gebracht. Tussen deze laatste landstitel en de laatste afdelingstitel zit ook weer keurig drie jaar. In 1993 bleek het Utrechtse Holland echter de sterkste in de strijd om het zondagkampioenschap. Bovendien hield in 1993 de driejaarlijkse cyclus op en werd de neerwaartse spiraal ingezet.
piramide-degradatie
In 2001 degradeert Geldrop naar de Eerste Klasse, om drie seizoenen later nog kortstondig terug te keren op het hoogste niveau. In 2009 valt het doek definitief voor de zondag-grootmacht uit de jaren ’80 en omdat een seizoen later de Topklasse wordt ingevoerd, zakken de Groen-Witten nog een extra treetje op de ladder. Enkele jaren later moet Geldrop, door de invoering van de Tweede en Derde Divisie nog een stapje terug dankzij een piramide-degradatie en vinden de Brabanders zichzelf terug in de middenmoot van het vierde amateurniveau van Nederland. Maar het verleden wordt geëerd op sportpark De Kievit, niet alleen door de drie sterren boven het logo, maar vooral door de wijze waarop die sterren verkregen zijn in te vlechten in de nieuwe trots van de club, de jeugdopleiding.
Foto’s: vvgeldrop.nl