donderdag, 18 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesEerste DivisieGRENZELOOS | Doelman Van den Broek : 'Ultieme droom is spelen voor...

GRENZELOOS | Doelman Van den Broek : ‘Ultieme droom is spelen voor nationale elftal van Nieuw-Zeeland’

Nederlandse voetballers zijn tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Voetbal247 is gestart met de nieuwe serie ‘Grenzeloos’ waarin spelers die eerder uitkwamen in de Eerste, Tweede of Derde Divisie het verhaal vertellen over hun huidige of recente avontuur in een buitenlandse competitie. In deel 5 van de serie spraken wij met Phil van den Broek, de in Eindhoven geboren doelman die momenteel onder contract staat bij het Zweedse Ytterhogdal.

RKC Waalwijk
In het seizoen 2017/2018 zou de doelverdediger gaan spelen voor het in de tweede klasse acterende Rood-Wit. Vanwege een studie verhuisde hij echter naar Waalwijk en kon hij aan de slag bij RKC. Daar was hij onder andere in beeld gekomen door zijn deelname aan Team VVCS, een selectie met contractloze spelers die via de spelersvakbond de kans kregen om te trainen en wedstrijden te spelen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. ,,RKC Waalwijk heeft mij teruggebracht in het voetbalwereldje. Daar ben ik met name Hans Segers erg dankbaar voor. Ik had echter door dat een doorbraak bij deze club er niet in zou zitten. Ik wilde meer aan spelen toekomen en dan ga je de dingen op een rij zetten. Ik vroeg mezelf toen af of het voor mij beter zou zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe club in Nederland of dat het buitenland een optie voor mij zou zijn. Ik had weinig wat mij op dat moment in Nederland hield en gezien mijn leeftijd was een buitenlands avontuur eenvoudiger te realiseren”, aldus de doelman tegenover Voetbal247.

Italiaans avontuur
,,Het werd vervolgens de Italiaanse club Tharros. De president van de club nam contact met mij op en ik zag direct een mooie kans om te gaan spelen op een Italiaans eiland. Daar wonen zou al voor veel mensen een droom zijn. Ik kreeg een mooi aanbod en ik besloot daar op in te gaan. Het plan was om mij in het buitenland te bewijzen en mezelf op deze manier verder te ontwikkelen en hogerop te kunnen komen. Ik kijk met dubbele gevoelens terug naar deze periode. Ik heb mooie dingen gezien en meegemaakt en van de geweldige sfeer daar mogen proeven. Daar tegenover stond dat ik ook vreemde dingen mee heb gemaakt en in situaties heb gezeten waar ik niet van had kunnen dromen dat ze zouden kunnen gebeuren. Dan heb ik het over randzaken. Het niveau was aardig, te vergelijken met de Derde Divisie in Nederland. Mijn ambitie was echter groter en mede daardoor besloot ik om te vertrekken.”

Rennen en vliegen
Zoals aangegeven voldeed het Italiaanse avontuur niet helemaal aan de verwachtingen, al was het leven daar naar zeggen van de doelman wel fantastisch. De manier van trainen was echter wel wennen voor Van den Broek. ,,Het leven in Sardinië is rustig, geen stress en echt zoiets van iedere dag is er één. Het is echt een enorm verschil met Nederland waar het rennen en vliegen is en je zoveel mogelijk moet doen op een dag. Op het Italiaanse eiland zag je dat niet en dat is ook wel eens lekker om mee te maken. Je merkt dat je zelf veel rustiger wordt en bent. Het trainen was er ook anders. Waar de Nederlandse voetbalschool erg is van het ‘voetballen’ was het daar gewoon gas geven, iedere dag krachttraining en je echt helemaal geven en dat iedere dag. Niet veel tactische trainingen, maar helemaal gesloopt zijn. Dat was wel even wennen.”

Zweden
Na de Italiaanse periode kwam het Zweedse Ytterhogdal in beeld als nieuwe werkgever. Veel tijd had de sluitpost niet nodig om de beslissing te nemen om het volgende avontuur aan te gaan.  ,,De hoofdscout van de Zweedse club zicht contact met mij toen ik in Italië zat en vroeg mij wat mijn plannen waren voor de periode na december. Nadat ik had aangegeven wel open te staan voor een vertrek. Na wat gesprekken met deze scout en de trainer voelde het aan als een perfecte match. De ambitie, speelstijl en het niveau spraken mij aan en ook de randvoorwaarden waren goed te noemen. Ik nam dan ook snel het besluit om te vertrekken. Het seizoen is nu echter over en de voorbereiding start in februari. Dan zal ik ook die richting op gaan.”

Ultieme droom
De doelman met een dubbel paspoort (Nederland en Nieuw Zeeland) kijkt reikhalzend uit naar de start van het nieuwe seizoen in Zweden. Daar hoopt hij zich te ontwikkelen en door daar te presteren zijn droom waar te kunnen maken en dat is het mogen spelen voor het nationale elftal van Nieuw Zeeland.  ,,Het niveau waarop mijn nieuwe club speelt  is te vergelijken met de Nederlandse Eerste Divisie, als je naar de randvoorwaarden kijkt is dat echter wel op Eredivisieniveau. Het voetbal leeft hier  enorm en ze zijn echt bereid om dat te laten merken en te realiseren. Mijn ambitie is nu om mij te bewijzen in het Zweedse voetbal en te zien waar daar mijn top ligt. Het is natuurlijk ook zo dat je nooit weet wat de toekomst je zal brengen, dus een terugkeer naar Nederland is ook niet uitgesloten na dit avontuur in Zweden. Mijn voorkeur heeft het echter om in het buitenland te vertoeven en mezelf daar te bewijzen. Op lange termijn zou het fantastisch zijn om neer te strijken in Thailand, Australië of Nieuw Zeeland. Dat lijkt mij mooi omdat ik natuurlijk naast een Nederlands paspoort ook een paspoort heb van Nieuw Zeeland. Het is ook mijn ultieme droom om ooit te spelen voor het nationale elftal van Nieuw Zeeland.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD