Voetbal247-redacteur Henk Kasius zoekt in de lagere klassen van het amateurvoetbal naar clubs die ooit aan de top stonden, maar zijn afgegleden. Deze week het verhaal van: Achilles 1894
Als de familie Derks enige voetbalhistorische kennis had gehad, hadden zij zelf in 2013 al kunnen bevroeden dat Achilles ’29 zich na de nederlaag tegen Katwijk in de strijd om de algehele landstitel al op een glijdende schaal naar beneden bevond. Op dat moment hadden de Krombewoners drie keer eerder de strijd aangebonden tegen de amateurkampioen op zondag en alle drie die clubs waren afgezakt naar de lagere regionen van het amateurvoetbal. Holland was op dat moment al diverse malen gefuseerd en is inmiddels beter bekend als het DHSC van Wesley Sneijder, Stevo is een middenmoter in de Eerste Klasse, maar de meeste raakvlakken zijn te vinden bij een 35 jaar oudere naamgenoot: Achilles 1894 uit Assen.
Het jubileumjaar 2019 van Achilles 1894 stond eigenlijk vooral in het teken van het einde van de zondagtak van de vereniging. Het belangrijkste team van de club, dat twee jaar eerder tot het einde toe streed voor promotie naar de Derde Divisie (uiteindelijk moesten de Assenaren in een onderling duel de titel laten aan SJC), stevende af op degradatie uit de Hoofdklasse. Erger nog was het feit dat het in stand houden van die ploeg de club zoveel geld had gekost, dat er inmiddels meer dan een ton schuld was opgebouwd. Om de club te redden moest het vlaggenschip zinken. Doordat Achilles 1894 drie jaar eerder een standaard-team op zaterdag had opgericht, kon de club verder in de Derde Klasse zaterdag. Het was echter niet meer dan een schrale troost voor een club die niets geleerd had van de eigen lange geschiedenis.
Natuurlijk kenmerken de elf Noordelijke kampioenschappen van voor de Tweede Wereldoorlog de grootsheid van Achilles 1894. In het seizoen 1938/1939 waren de Assenaren zelfs te sterk voor het Heerenveen van de jonge Abe Lenstra en mochten zij meedoen in de strijd om de titel van Nederland. Achilles 1894 werd uiteindelijk vijfde achter Ajax, DWS, NEC en EVV en was daarmee, tot de promotie van FC Emmen naar de Eredivisie, de enige club uit Drenthe die mee mocht dingen naar het kampioenschap van Nederland. Later voetbalde ook de Nederlandse blueslegende Harry Muskee als tienjarig ventje bij de rood-zwarten, maar de meest roemruchte periode uit de geschiedenis is toch wel die van 1989 tot en met 2005.
Achilles 1894 meldde zich in 1989 niet alleen bij de Nederlandse amateurelite, de club bleek ook op andere gebieden hun tijd ver vooruit. Al in 1998, ver voordat diverse zaterdaggrootmachten zich waagden aan een dusdanige operatie, werd op het nieuwe sportpark Marsdijk een multifunctionele hoofdtribune gebouwd. Ook werd in 1990(!!) de stichting Achilles Promotion opgericht, onder leiding van “schoenenboer” Berend Ziengs. Hoofdsponsor Ziengs stond aan de wieg van de opmars van Achilles 1894 naar de top van het amateurvoetbal, maar tekende uiteindelijk ook voor de ondergang.
In de periode 1989-2005 won Achilles 1894 drie keer de Districtsbeker (Noord) en in 1989 de KNVB beker voor amateurs. Het absolute topseizoen was 1999/2000, dat seizoen werd niet alleen de Districtsbeker gewonnen, maar werd de ploeg, onder leiding van trainer Ron Jans en met Arafath Heuvel en Paul Weerman als grootste blikvangers, ook algeheel zondagkampioen. De algehele landstitel moesten de Assenaren echter aan Katwijk laten (2-1 op De Krom, 2-3 op sportpark Marsdijk). Maar zoals zo vaak is gebleken bij clubs in deze rubriek, geldt ook voor Achilles 1894 dat als je hoog vliegt, je ook diep kan vallen.
In de jaren na de zondagtitel ontstaat er frictie tussen Ziengs en de rest van de club. De vooruitstrevende Ziengs wil met Achilles 1894 zelfs het profvoetbal in en heeft plannen voor een stadion voor 16.000 toeschouwers. Na het vertrek van Ron Jans wordt Gerry Hamstra aangesteld als nieuwe trainer, hij zou vrij snel opgevolgd worden door Piet Schrijvers. De leden zien echter de kloof tussen het eerste elftal en de rest van de vereniging steeds groter worden. De enorme verschillen in visie leiden tot een breuk en met Ziengs verdwijnen ook de gouden bergen. Het gevolg: een degradatie in 2005 met slechts 2 punten.
Tot afgelopen seizoen pendelde Achilles 1894 heen en weer tussen de Tweede, Eerste en Hoofdklasse, met als hoogtepunt een tweede plaats in de Hoofdklasse achter het Noordwijkse SJC, onder leiding van oud-spits Paul Weerman. Een seizoen later moet Weerman echter met lede ogen toezien hoe voor de tweede keer in zijn trainerscarrière een club de stekker uit zijn vlaggenschip moet trekken (Weerman was ook trainer van WKE ten tijde van het faillissement van club van het woonwagenkamp). Voor de tweede keer wilde men bij Achilles 1894 hoog vliegen, dit keer zou de 125-jarige nog dieper vallen.