maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdSERIE | Spijkenisse redt de strijd om de amateurtitel

SERIE | Spijkenisse redt de strijd om de amateurtitel

In deze serie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de zevende aflevering aandacht voor de titelstrijd in 1975, gewonnen door Spijkenisse en waarin Emmen zich zowel ongeïnteresseerd als een slechte verliezer toont.

Afgelopen zondag speelde FC Emmen een enerverende pot voetbal tegen Feyenoord in de Eredivisie, maar 44 jaar geleden wilde de club niets weten van een profavontuur. Die vraag was toch even actueel, omdat de zondagkampioen in 1975 nog altijd het recht had om te promoveren naar de eerste divisie. Die prijs had Emmen net binnen gesleept, door een gelijkspel bij Rood Wit in Amsterdam, één van de clubs die later zou opgaan in De Dijk. Tegenstander in de titelstrijd om de algehele amateurtitel was Spijkenisse, dat afrekende met DOVO.

Desinteresse
De strijd om de algehele amateurtitel is inmiddels zeven edities oud, maar het beste lijkt er al af. De belangrijkste reden: de totale desinteresse bij de zondagkampioen, die het kampioenschap van de eigen speeldag als de heilige graal beschouwt en de wedstrijden tegen de zaterdagkampioen als een smakeloos toetje. Elinkwijk maakte er in 1974 al een potje van, Emmen doet daar nog eens een extra schepje bovenop.

In het eerste duel in Emmen loopt de thuisclub de kantjes er vanaf en boekt Spijkenisse een dik verdiende 4-2 zege. Ook op de tribune is het verschil in interesse af te meten. Waar de thuisclub minder publiek op de been krijgt dan bij de eerdere kampioenswedstrijden, zijn de fans van Spijkenisse, uitgedost en al, wel in grote getale aanwezig. Er rijdt zelfs een extra trein naar Drenthe.

Zure verliezer
Emmen-aanvoerder Thiemo Meertens toont zich na afloop in het Nieuwsblad van het Noorden een wat al te zure verliezer, door Spijkenisse als een matig ploegje weg te zetten. „Ik heb totaal geen behoefte aan een prestigestrijd met het zaterdagvoetbal. Je zou toch veel beter de vijf hoofdklassekampioenen in een gezamenlijke competitie tegen elkaar kunnen laten spelen. Als dat nu gebeurd was zou Spijkenisse onderin zijn geëindigd, daar ben ik zeker van. Een sterke ploeg is het zeker niet. Vooral in de opbouw mankeert er veel aan.”

“Wij spelen deze wedstrijden alleen maar omdat de KNVB het zo wil”, zegt trainer Koen Schonewille zelfs. “Nou ja, wie dat algemene kampioenschap interessant vindt strijdt er maar voor”, voegt hij daar nog aan toe. Met zo’n trainer zal het inderdaad lastig zijn de juiste motivatie op te brengen, al meldt aanvoerder Harm Roossien dat hij voor de supporters “wel rot” vindt.

Geprikkeld
En dan te bedenken dat ook bij Spijkenisse de vlag ook niet uit ging voor deze wedstrijden. De ploeg zit er volgens trainer Ad van Dongen aardig doorheen. Hij hoopte zelfs dat Rood Wit zou winnen, zodat er dan nog extra beslissingswedstrijden nodig zouden zijn voor de zondagtitel en dus extra hersteltijd voor zijn ploeg. “Spijkenisse wil enkel nog rust” kopt Het Vrije Volk voor het begin van de tweestrijd. Ad van Dongen zegt daarin: “Nou ja, we zullen ons best doen. Maar zo’n halszaak als tegen DOVO is dit natuurlijk niet.” En je best doen, dat is ruimschoots voldoende voor Spijkenisse, die misschien toch ook wat extra geprikkeld zijn door de houding van Emmen. Want, zo vragen ze zich af, als het ze allemaal zo weinig kan schelen, waarom waren ze dan met de hele selectie aanwezig bij het beslissende duel tegen DOVO?

De return is dus al bij voorbaat ontdaan van alle glans, maar de spelers van Emmen blijken toch nog wel een beetje eergevoel in hun donder te hebben, want in Spijkenisse komt de ploeg een stuk geïnspireerder voor de dag. Zelfs de vroege 1-0 door topscorer Rini van Zanten, knakt de Emmenaren niet, die vooral na rust op zoek gaan naar de zege, maar niet door de solide defensie van Spijkenisse komt. De zesduizend toeschouwers zien in ieder geval een enerverend duel, dat verdiend gewonnen wordt door de zaterdagkampioen. En dat zorgt voor een grote ontlading bij de club die in korte tijd opstoomde naar de top. “Zelden of nooit zal een kampioenschap zó intens — of wellicht beter: fanatiek — zijn bejubeld als de algemene amateurtitel 1975 van Spijkenisse” meldt Het Vrije Volk zelfs.

De winst van de dag, behalve die van Spijkenisse: als de strijd om de amateurtitel een week eerder nog op sterven na dood lijkt, dan heeft Spijkenisse een week later die terminale patiënt toch weer tot leven gewekt.

07/06/1975
Emmen – Spijkenisse      2-4
1-0 Doek, 1-1 Janse, 1-2 Barendregt, 2-2 Horstman, 2-3 Barendregt, 2-4 Koopman; 3.500 toeschouwers

14/06/1975
Spijkenisse – Emmen 1-0
1-0 Van Zanten; 6.000 toeschouwers

Nieuwe ster aan het firmament
De ster van Spijkenisse rijst midden jaren zeventig snel. In het jaar dat de club algeheel amateurkampioen wordt speelt het pas voor het eerst in de eerste klasse en zeven jaar eerder is de club zelfs slechts een vierdeklasser. Het gouden jaar 1975 markeert het begin van een lange tijd aan de top van het zaterdagvoetbal, al zou het huzarenstukje van 1975 nooit meer herhaald worden. De laatste jaren zijn de ambities weer groot in Spijkenisse, maar het avontuur in de Derde Divisie duurde slechts één seizoen en de prestaties in de hoofdklasse vielen afgelopen seizoen vies tegen. De club probeert het dit seizoen weer zonder ‘dure jongens’

Profavontuur moest nog even wachten
In 1975 moeten de leden van de club nog niets weten van een profavontuur, maar tien jaar later maakt Emmen alsnog haar entree in de Eerste Divisie. Het idee was in 1975 niet eens onlogisch, omdat na de sanering van 1971 Sportclub Drente verdween uit het profvoetbal en de provincie Drenthe weer een witte vlek werd. Dat besef leek ook in Emmen door te dringen, want langzaam worden de geesten rijp gemaakt voor profvoetbal. De overstap naar het voor amateurbegrippen forse sportpark De Meerdijk in 1977 is een eerste grote stap. Lang is Emmen (later met FC voor de naam) een modale profclub, maar in 2018 wordt dan toch de Eredivisie bereikt. De amateurtak van de club timmert bovendien ook weer de weg. Zij keerden dit seizoen voor het eerst sinds 1985 terug in de hoofdklasse.

Geraadpleegde bronnen:
– Trouw (via Delpher.nl)
– Het Vrije Volk (via Delpher.nl)
– NRC Handelsblad (via Delpher.nl)
– Nieuwsblad van het Noorden (via Delpher.nl)
– Voetbalarchieven.nl

Foto: Rob Mieremet / Anefo

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD