woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlGalerijGalerij der Groten | Achilles '29-'spielmacher' Thijs Hendriks

Galerij der Groten | Achilles ’29-‘spielmacher’ Thijs Hendriks

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 1: Achilles ’29-‘spielmacher’ Thijs Hendriks.

,,Bij Achilles ’29 zal ik blijven komen”, zegt Thijs Hendriks op 21 december 2016 in De Gelderlander. Hendriks heeft aan de club te kennen gegeven dat hij na het seizoen 2016 -2017 stopt bij de club van De Heikant. Na twaalf seizoenen in het zwart-wit van Achilles ’29 is de aanvoerder van de ploeg, die op dat moment troosteloos onderaan bungelt in de Eerste Divisie, het plezier kwijtgeraakt. Hij wil nog wel een aantal seizoenen op een lager niveau voetballen. Achilles ’29 houdt echter voor altijd een plekje in zijn hart. ,,Ik voel me verbonden met deze club.”

DNA
Het voetbaltalent zit in het DNA van de familie Hendriks. Vader Jos Hendriks speelde, onder andere, voor NEC en FC Wageningen en speelde 104 Eredivisiewedstrijden. Thijs begint met voetballen bij Juliana ’31, maar gaat op twaalfjarige leeftijd naar de jeugdopleiding van NEC. Maar waar vader Jos als linkerverdediger het profvoetbal weet te halen, breekt Thijs Hendriks niet door. Na vier wedstrijden in twee seizoenen bij NEC en een mislukte stage bij Fortuna Sittard besluit hij in 2005 aan te sluiten bij zondag-hoofdklasser Achilles ’29, dat aan de vooravond stond van de meest succesvolle en meest roerige periode in de clubhistorie.

Voormalig jeugdinternational Hendriks (O15 en O16) komt als rechteraanvaller binnen op De Heikant, maar hij ontwikkelt zich bij Achilles ’29 tot de aanvalsleider op “10.” Hij is wat klein van stuk (1.73m), maar groots in zijn daden. Hendriks weet in meer dan 300 wedstrijden voor Achilles ’29 niet alleen met regelmaat van de klok de spitsen te bedienen, hij pakt ook meer dan eens zelf een doelpunt mee. Een uiterst slimme Spielmacher waar vele tegenstanders een week van tevoren al een knoop van in de maag kregen. Hun zorgen vooraf werden door Hendriks vaker bevestigd dan weggenomen.

Pikante overstap naar De Treffers
Onder leiding van trainer Eric Meijers wordt Hendriks in zijn eerste seizoen al kampioen van de Hoofdklasse C, een kunstje dat twee seizoenen later nog eens herhaald wordt. Ook werd tweemaal de districtsbeker gewonnen en eenmaal de KNVB Beker voor amateurs. Na het eerste seizoen in de Topklasse (2010 – 2011) leek er echter een einde te komen aan het verblijf van Hendriks op De Heikant. De aanvaller zou de overstap maken naar aartsrivaal De Treffers, maar hij veranderde van gedachten. De Treffers liet het er niet bij zitten, volgens de club had Hendriks een rechtsgeldige overeenkomst getekend en de club spande een rechtszaak aan. Uiteindelijk kwamen Hendriks en De Treffers er zonder tussenkomst van de rechter uit.

De twee seizoenen erna weet Hendriks met Achilles ’29 zo’n beetje alles te winnen wat er te winnen valt. De club doet de mythe van de Griekse naamgever eer aan met twee keer het kampioenschap van de Topklasse Zondag, twee Supercups en in 2012 de hoogst mogelijke prijs in het amateurvoetbal: het algeheel landskampioenschap. De mythe van Achilles wordt een seizoen later helemaal afgemaakt: tijdens de finale om het algeheel landskampioenschap weet Katwijk één helft lang de zwakke plek van Achilles ’29 bloot te leggen en gaan de ploegen met een 0-3 tussenstand op De Heikant rusten. Na rust worden de Krombewoners op een hoop gevoetbald door een ontketend Achilles ’29, dat onder leiding van Hendriks kans op kans creëert. Katwijk-goalie Atam Koroglu blijkt echter niet te passeren en als hij dan een keertje niet bij een bal kan, zoals bij voorbeeld na een prachtige omhaal van Hendriks, krijgt hij hulp van het aluminium. Geen tweede landstitel voor Hendriks, maar acht jaar nadat hij het profvoetbal vaarwel had gezegd, gaat hij alsnog het profvoetbal halen.

Thijs Hendriks DFS

De KNVB heeft de kampioenen van de Topklasse een promotiemogelijkheid en pilot-traject aangeboden en Achilles ’29 gaat onder leiding van de onvermijdelijke familie Derks de Eerste Divisie in. In het avontuur dat slechts vier seizoenen duurt en uiteindelijk bijna het einde van de club betekent, komt Hendriks tot 25 treffers in 108 duels en wordt de nummer 10 zelfs aanvoerder van de ploeg. Tot hij eind december, na twaalf seizoenen en tien hoofdprijzen, zijn vertrek aankondigt en zegt dat hij zich verbonden zal blijven voelen met Achilles ’29.
Op Oudjaarsavond 2016 wordt Hendriks gebeld door Frans Derks: hij is per direct uit de A-selectie gezet en moet zich op 2 januari melden bij Jong Achilles ’29. Twee en halve week later wordt Hendriks verhuurd aan Spakenburg.

Cirkel is rond
Aan het einde van het seizoen vertrekt Hendriks definitief naar DFS, om het seizoen erna de cirkel rond te maken bij Juliana ’31. Met de ploeg waar Hendriks ooit begon, eindigt het met een kampioenschap in de eerste klasse en een knieblessure. De club waar Hendriks zijn grootste successen vierde speelt inmiddels ook op Hoofdklasse-niveau, maar dan op zaterdag en zonder de familie Derks. Op De Heikant zal Hendriks niet meer komen, sinds de gedwongen verhuizing van Achilles ’29 komt er niemand meer op de Heikant.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD