zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdZOMERSERIE | Elinkwijk maakt er een potje van tegen Huizen

ZOMERSERIE | Elinkwijk maakt er een potje van tegen Huizen

In onze zomerserie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de zesde aflevering aandacht voor de titelstrijd in 1974 tussen Huizen en Elinkwijk, die dankzij laatstgenoemde geen reclame wordt voor het amateurvoetbal.

“Elinkwijks trainer Kick Maurer zal zijn pupillen vanavond de vraag voorleggen hoe groot hun interesse is voor de tweede confrontatie om de nationale amateurtitel met Huizen. Mochten er spelers zijn, die dit seizoen liever nu al voor gezien houden, zal de Volendammer een beroep doen op minder getalenteerde krachten.” De openingsalinea van het verslag van de eerste wedstrijd tussen zondagkampioen Elinkwijk en zaterdagkampioen Huizen in Trouw liegt er niet om. Bij de club uit Utrecht geloofden ze het wel nadat eerst de afdelingstitel in een beslissingswedstrijd moest worden beslist en vervolgens de zondagtitel werd behaald na een slopende serie wedstrijden.

Geen onbetwist hoogtepunt
Het rijtje koppen in de krant spreekt ook boekdelen: “Elinkwijk: geen interesse meer voor de algemene amateurtitel”, “Huizen verslaat ongeïnteresseerd Elinkwijk”, “Elinkwijk heeft geen trek meer” en “Elinkwijk lijkt uitgeblust”.  Het is duidelijk, de zesde ontmoeting voor de algehele amateurtitel is geen reclame voor die tweestrijd, door toedoen van de Utrechtste club. De ploeg heeft geen puf meer en boeit het ook niet echt. Ondanks mooie wedstrijden in het recente verleden, is de titelstrijd nog altijd geen onbetwist hoogtepunt aan het slot van het seizoen.

Elinkwijk is vier jaar eerder teruggekeerd bij de amateurs, nadat de club samen met DOS en Velox is opgegaan in FC Utrecht. Na een kampioenschap in de tweede klasse is het drie jaar op rij de beste geweest in de eerste klasse en nu is daar de eerste zondagtitel. Dat was het hoofdgerecht. Te veel spelers zijn ook al bezig met het nieuwe seizoen. Doelman Chris Heil en Henk van Rijnsoever hebben al een profcontract getekend bij AZ’67 en zouden aanvankelijk niet eens meedoen. Ook Harry van den Ham is bezig met andere zaken, hij staat in de belangstelling van Club Brugge.

Niet de eerste titel voor Huizen
Bij Huizen zou het slappe verweer van de tegenstander als weinig respectvol kunnen worden gezien, maar die club incasseert dankbaar de 2-0 zege en trainer Henk Buskermolen kan er zelfs wel wat begrip opbrengen: „Tegen Limburgia speelde Elinkwijk heel wat geraffineerder, maar ja, je kan het die jongens niet kwalijk nemen dat ze er na zo’n seizoen tabak van hebben. Al is het niet goed te praten”, zegt hij in Het Parool na de overwinning, die na rust door doelpunten van Pieter Honing en Henk van Metelen vorm krijgt.

Hoewel Huizen voor het eerst om de algehele amateurtitel strijdt is die club in 1974 al één van de toonaangevende clubs in het zaterdagvoetbal. Drie keer al werd de club zaterdagkampioen (1950, 1951 en 1968) en in 1971 is Zwart Wit’28 te sterk op weg naar die titel. Nu lijkt, mede dankzij het slappe verweer van de opponent, de eerste hoofdprijs al bijna binnen.

Onbevredigend gevoel
Na dat eerste duel lijkt de return in Huizen immers een formaliteit, maar toch lijkt Elinkwijk lange tijd een derde wedstrijd af te dwingen (het doelsaldo telt nog altijd niet mee). Een kwartier voor tijd maakt Pieter Honing en kort voor rust opgelopen achterstand echter ongedaan. Uiteraard is het feest groot bij de groengele brigade, maar het onbevredigende gevoel over het verloop van de titelstrijd overheerst. En dus worden er andere ideetjes geopperd. Zo komt bondsvoorzitter Jo van Marle met het idee de afdelingskampioenen van de zaterdag en de zondag direct tegen elkaar te laten spelen. Huizen-aanvoerder Piet Schipper is het daar mee eens: “Ik daag ze uit in één competitie uit te komen, dan zijn we meteen van het gezeur af, dat onze tegenstanders vermoeid zijn”, kan hij enige irritatie nauwelijks onderdrukken.

Een voordeel is er in het seizoen dat volgt al wel. Doordat de hoofdklasse wordt ingevoerd, wordt de strijd om de zondagtitel vanaf 1975 nog maar tussen drie clubs gespeeld in plaats van zes. Het zorgt voor wat lucht op de wedstrijdkalender.

01/06/1974
Elinkwijk – Huizen 0-2
0-1 Honing, 0-2 Van Metelen; 4.000 toeschouwers

08/06/1974
Huizen – Elinkwijk 1-1
0-1 Van den Ham, 1-1 Honing; 5.000 toeschouwers

Geraadpleegde bronnen:
Het Vrije Volk (via delpher.nl)
Trouw (via delpher.nl)
Het Parool (via delpher.nl)
Nieuwsblad van der Noorden (via delpher.nl)
Het Vrije Volk (via delpher.nl)
De Telegraaf (via delpher.nl)
Voetbalarchieven.nl

Foto via svhuizen.nl – Hennie Huussen, Leo Klein en Piet Schipper toasten op het winnen van de algehele amateurtitel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD