donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdTerug in de tijd | Succes smaakt voor RKC naar meer

Terug in de tijd | Succes smaakt voor RKC naar meer

In deze serie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de twaalfde editie aandacht voor RKC, dat in 1981 tegen DOS Kampen weer eens een typische zaterdag-zondagstrijd uitvecht.

Alle clichés kunnen uit de kast tijdens de tweestrijd over drie duels tussen zondagkampioen RKC en zaterdagkampioen DOS Kampen.  “De titelhouder uit Waalwijk legde onomstotelijk het aloude verschil bloot tussen het zondag- en het zaterdagvoetbal. Met DOSK in de rol van de nimmer versagende, met weinig techniek gezegende, kampioen bij de zaterdagamateurs, en RKC als exponent van het met meer professionele trucs en een beter verzorgde spelopbouw toegeruste zondagvoetbal.” Aldus Trouw, na het eerste duel dat in een duidelijke 5-2 zege voor de Brabantse thuisclub is geëindigd.

Zonder franje
Dat komt ook omdat DOS Kampen de vrij verrassende zaterdagkampioen is geworden. In de achterliggende jaren hebben clubs als Noordwijk, DOVO en IJsselmeervogels juist laten zien dat het ook voetballend niet onder hoeft te doen voor de zondagkampioen, maar DOSK is toch weer wat meer een zaterdagkampioen van de oude stempel. Bijzonder lastig te verslaan, maar zonder franje. Dat merkt ook regerend zaterdagkampioen Noordwijk, dat zich na een 2-1 nederlaag in Kampen in de return stuk bijt op de Kampense onverzettelijkheid: 0-0.

RKC zit juist in een ongekende flow. Het team groeit langzaam in het seizoen, maar pakt vol overtuiging de zondagtitel door vier zeges op DHC en De Treffers. De Waalwijkse club, in 1940 ontstaan door het samengaan van drie kleine katholieke verenigingen, is sinds het midden van de jaren zestig vaste klant op het hoogste amateurniveau, maar is pas in 1981 de beste van de hoofdklasse B. En er is ‘randvoorwaardelijk’ wat mogelijk: het is niet voor niets dat niet minder dan zes oud-spelers van FC Den Bosch spelen in de schoenenstad.

Op een hoopje
In het eerste duel tegen DOS Kampen is al snel duidelijk dat RKC de betere ploeg is, maar de gasten buigen niet zomaar. Pas op slag van rust komt er een eerste barst in de Kamper bastion: 1-0. Maar dan gaat het hard. RKC speelt DOS Kampen volledig op een hoopje. Binnen een kwartier na rust is het 4-0 en tussendoor raakt RKC ook nog drie keer paal en lat. Toch recht DOS Kampen weer de rug en laat het de taaiheid zien. DOSK komt terug tot 4-2, waarna de wedstrijd eindigt in 5-2.

De clubs zijn vooraf overeen gekomen dat het doelsaldo niet telt, dus de hoogte van de score is niet van belang. Maar de waarschuwing van DOSK wordt bij RKC toch niet opgepikt en daarvoor krijgt het in de return de rekening gepresenteerd. Al binnen een minuut kijkt RKC in Kampen tegen een achterstand aan en het lukt de ploeg van trainer Jos Wap niet om het tij te keren. Door twee late treffers loopt de score zelfs op tot 4-1.

Geen gepiep
En dus moeten de ploegen zich na een lang seizoen nog een keer opladen. Maar uit beide kampen klinkt, anders dan in voorgaande edities regelmatig gebeurde, geen gepiep hierover. „Wij zijn zo ongeveer aan onze vijftigste wedstrijd van dit seizoen bezig. Maar ik denk dat wij, door onze inzinking in de winter nu nog steeds goed in vorm zijn”, zegt DOSK-trainer Jacob Botter. „Met vriendschappelijke duels mee, zitten wij nu in de zestig wedstrijden. Maar wij willen nu toch alles pakken. Ook in de derde wedstrijd”, maakt Jos Wap duidelijk dat de zondagkampioen de algehele titel nu eindelijk wél eens serieus neemt.

Juni loopt al op zijn eind als op het veld van DOVO in Veenendaal nog maar eens dubbelzinnig blijkt dat RKC simpelweg een paar maten sterker is. Bij rust staat het al 3-0, na negentig minuten prijkt een stand van 5-1 op het bord. Niet voor het eerst dit seizoen zijn Janus van Gelder (foto, drie treffers) en Ad van de Wiel (twee) de grote namen aan de kant van RKC.

Rust is die laatstgenoemde niet gegund. Een paar dagen na het titelfeest staat hij alweer op het veld, om met zijn nieuwe club Willem II een duel in de Intertoto te spelen tegen Viking Stavanger. Bij RKC smaakt het succes naar meer. Drie jaar na deze hoofdprijs begint de club aan een avontuur in het profvoetbal, dat nog altijd stand houdt. Tegen die tijd keert ook Ad van de Wiel terug in Waalwijk, om daar uit te groeien tot een ware cultheld.

20/06/1981 
RKC – DOS Kampen 5-2
1-0 Wisse, 2-0, 3-0 en 4-0 Van den Bosch, 4-1 Diender, 4-2 Van der Weerd, 5-2 Timmermans; 4.500 toeschouwers

27/06/1981
DOS Kampen – RKC 4-1
1-0 Zelle, 1-1 Timmermans, 2-1 Nieuwenhuis, 3-1 Mulder, 4-1 Selle; 5.000 toeschouwers

30/06/1981 
RKC – DOS Kampen 5-1
1-0 Van Gelder, 2-0 Van de Wiel, 3-0 Van Gelder, 4-0 Van de Wiel, 5-0 Van Gelder, 5-1 Zelle
4.000 toeschouwers; Gespeeld in Veenendaal (terrein DOVO)

Geraadpleegde bronnen:
– Trouw (via Delpher.nl)
– De Telegraaf (via Delpher.nl)
– De Volkskrant (via Delpher.nl)
– Voetbalarchieven.nl
– Voetbalnederland.nl

Foto: Jan Verhoeff / Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD