zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlUitgelichtTerug in de tijdZOMERSERIE | Topamateurs als spelersetalage

ZOMERSERIE | Topamateurs als spelersetalage

In onze zomerserie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de vierde aflevering aandacht voor de titelstrijd in 1972 die wordt gewonnen door het verrassende Sparta’25 tegen – opnieuw – Zwart Wit’28.

Trainer Wim van der Gijp van Zwart Wit’28 informeert na afloop van de strijd om de zaterdagtitel tegen IJsselmeervogels maar eens voorzichtig bij zijn bestuur of het geen goed plan is om de wedstrijden om de algehele amateurtitel maar te laten schieten. Zijn ploeg loopt op de laatste benen na een lang en slopend seizoen. Een kansloos verzoek uiteraard, al is het maar omdat het zaterdagvoetbal sinds een paar jaar eindelijk zijn rechtmatige plek in het voetballandschap heeft opgeëist met deze tweestrijd. Een terugtrekking zou dan niet zo’n best signaal zijn.

Mores leren
Toch valt er wel iets te begrijpen van Van der Gijps verzoek. In augustus 1971 begon het seizoen van de Rotterdammers met de vorige titelstrijd tegen Caesar en zijn ploeg heeft sindsdien week na week op moeten boksen tegen ploegen die de kampioen wel eens ‘mores willen leren’.

Door het vroege einde van de nacompetities is er eindelijk tijd om de strijd om de algehele amateurtitel aan het einde van het seizoen in de plannen. Het bestuur van Sparta’25, de verrassende zondagkampioen uit het kleine Beek en Donk (6.500 inwoners), krijgt het zelfs voor elkaar een weekje extra rust in de bouwen. Dat voorzag al dat er wel een paar Brabantse nachten aan zaten te komen na het winnen van de zondagtitel. Sparta’25 drijft in 1972 op een talentvolle lichting, die dat eindelijk beloond ziet met een afdelingstitel én de zondagtitel. Die komt wel moeizaam tot stand, want de 0-0 tegen Xerxes is alleen voldoende omdat concurrent Leeuwarden zich verslikt in Elinkwijk.

Tika-taka avant la lettre
Sparta’25 is staat dus frisser aan de aftrap van de eerste wedstrijd in Rotterdam en is ook gewoon beter. In de kranten wordt met bewondering geschreven over het tika-taka avant la lettre, vooral middenvelder Pedro Kuipers speelt een ijzersterke wedstrijd. Alleen het scorend vermogen houdt niet over en daarom perst Zwart Wit’28 er met een kleine 1-0 achterstand toch nog een slotoffensief uit. Het blijft echter 1-0. De eerste nederlaag in een officieel duel voor Zwart Wit’28 in 21 maanden.


Dat de return – gespeeld voor evenveel toeschouwers als Beek en Donk inwoners heeft – toch nog even spannend wordt had trainer Wil Klaassen al aangevoeld. “Toen ik vanmiddag van huis ging heb ik mijn vrouw nog gezegd: ergens hoop ik, dat Zwart Wit de score opent. Een stand van 0-0 handhaven is moeilijk. Zeker voor een ploeg als Sparta, dat voornamelijk aanvallend georiënteerde spelers kent”, vertelt hij tegen Trouw. Zijn voorspelling komt uit. De spanning slaat in de benen van zijn spelers, nu de titel dichtbij lijkt. De tegentreffer kort voor rust van Frans Steur maakt echter het vuur los dat nodig is. Kort na rust maakt Van de Palen al gelijk, na een magistrale solo van Pedro Kuipers, waarna Ad Vaessen de wedstrijd en de titelstrijd beslist.

Spelersetalage
De strijd om de algehele amateurtitel laat dit keer ook voor het eerst een keerzijde zien, althans voor de deelnemende clubs. De wedstrijden blijken immers een mooie spelersetalage voor scoutende profclubs. En dat betekent dat Zwart Wit’28 succeskeeper Ger Reitsma ziet vertrekken naar Feyenoord, terwijl Sparta’25 zelfs drie spelers dreigt kwijt te raken aan FC Den Bosch. Uiteindelijk gaat alleen Ad Vaessen het avontuur aan.

03/06/1972
Zwart Wit’28- Sparta’25 0-1
0-1 Verhappen; 5.500 toeschouwers

10/06/1972
Sparta’25 – Zwart Wit’28 2-1
0-1 Steur, 1-1 Van der Palen, 2-1 Vaessen

Lang aan de top
De hoogtijdagen beleeft Sparta’25 in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Na twee promoties op rij bereikt de club in 1964 de eerste klasse, dan het hoogste niveau. De ploeg doet daar bijna altijd mee in de hoogste regionen, maar juist in 1974 kent de ploeg een minder seizoen, waardoor de nieuw ingevoerde hoofdklasse wordt gemist. Tien jaar later bereikt Sparta’25 die eindelijk alsnog, maar na vanaf 1988 gaat het in een noodvaart bergafwaarts met de dorpsclub. De club degradeert drie keer op rij en ook daarna blijft het op en af gaan. Komend seizoen speelt Sparta’25 weer in de tweede klasse, nadat het kampioen werd in de derde klasse D.

Geraadpleegde bronnen:
– Trouw (via Delpher.nl)
– Het Vrije Volk (via Delpher.nl)
– NRC Handelsblad (via Delpher.nl)
– De Tijd (via Delpher.nl)
– Voetbalarchieven.nl

Foto via sparta25.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD