dinsdag, 18 juni 2024
Voetbal247.nlGalerijGalerij der Groten: Arif Irilmazbilek, vermeende lastpak die de Werkendamse harten wist...

Galerij der Groten: Arif Irilmazbilek, vermeende lastpak die de Werkendamse harten wist te veroveren

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 16: Arif Irilmazbilek, vermeende lastpak die de Werkendamse harten wist te veroveren.

De eerste klap is een daalder waard! Achteraf gezien beschrijft dit spreekwoord de start van Kees Spaan als technisch directeur bij Kozakken Boys perfect. Maar op het moment dat de trainer van eersteklasser Alblasserdam besluit zijn spits mee te nemen naar Werkendam, stond men op de Zwaaier niet bepaald op de banken. Niet alleen had die 28-jarige spits met die onuitspreekbare achternaam nog nooit op een hoger niveau dan de eerste klasse gespeeld, hij scheen ook nog weleens een lastpak te kunnen zijn. Uiteindelijk zou het verblijf van de spits (2011 -2016) een promotie naar de Topklasse, een Districtsbeker en een kampioenschap in de Topklasse opleveren. Bovendien zou de ‘lastpak’ de harten van iedereen die Kozakken Boys een warm hart toedraagt veroveren. Van onuitspreekbare achternaam naar eeuwige roem en faam. En, misschien nog wel mooier, van lastpak bij binnenkomst in 2011 naar legende bij zijn afscheid in 2016. Als je naast goaltjesdief ook nog een hartendief blijkt te zijn, heb je absoluut een plaats in onze Galerij der Groten verdiend. En die gaan we nu dan ook uitbetalen door Arif Irilmazbilek toe te voegen aan de Galerij.

Vrijwel elke speaker, radioverslaggever en tv-commentator zal even hebben moeten slikken toen hij of zij de naam van de nieuwe spits van Kozakken Boys op het formulier ziet staan. Alleen de speaker van Kozakken Boys, en clublegende uit de succesperiode in de jaren ’80, Dick Danen wordt enthousiast van de naam Arif Irilmazbilek. En Kees Spaan uiteraard. De trainer, die met Alblasserdam van de Derde naar de eerste klasse wist te promoveren, maakt in 2011 een unieke overstap naar Kozakken Boys. Hij gaat de boeken in als de eerste aangestelde technisch directeur in het topamateurvoetbal. In 2020 kwam er, na negen jaar, een einde aan de samenwerking tussen Kozakken Boys en Spaan. In die negen jaar weet Spaan de club die de boot had gemist tijdens de invoering van de Topklasse om te toveren tot één van de topclubs in de Tweede Divisie.

Spaan verstond als geen ander de kunst om meerwaarde in spelers te zien, bij wie men over het algemeen dat eigenlijk niet verwachtte. Het aantrekken van Irilmazbilek was wat dat betreft de blauwdruk van wat later het handelsmerk van Spaan zou worden. ,,Van dat stempel ‘Lastpak’ hebben wij bij Kozakken Boys echt helemaal niets gemerkt,” vertelt Ingmar Bax. Sterker nog, de kleine spits weet al vrij snel de supporters voor zich te winnen. ,,Een mindere wedstrijd word je wel vergeven bij ons, zolang je maar wel het snot voor je ogen werkt. En dat deed hij!” Irilmazbilek was eigenlijk een te heet gewassen grote beukspits. Klein van stuk, maar onvermoeibaar en altijd oog voor het doel. ,,Als hij kon schieten, schoot hij. Dat ging ook behoorlijk vaak mis hoor, maar er zaten ook bijzondere goals tussen.”

In het eerste seizoen op de Zwaaier promoveert Irilmazbilek met Kozakken Boys naar de Topklasse. De Werkendammers schakelen in de nacompetitie eerst Harkemase Boys met ruime cijfers uit (0-4 in Friesland, gevolgd door een 4-1 overwinning in eigen huis), om vervolgens in de finale in Capelle om een plek in de Topklasse weinig over te laten van Ter Leede. De Boys winnen met 5-1. Dat seizoen wordt ook de Districtsbeker gewonnen na een zinderende finale tegen Kloetinge (4-2 na verlenging). In het eerste seizoen in de Topklasse eindigt Kozakken Boys keurig in de middenmoot en weet Irilmazbilek opzien te baren door bij de met 0-6 gewonnen uitwedstrijd tegen DETO de gehele doelpuntenproductie te verzorgen. Het zou ook het voorlopig laatste seizoen van trainer Michel Langerak zijn op De Zwaaier. Hij wordt opgevolgd door Dogan Corneille, die na één seizoen besluit dat hij de trein naar de Rode zijde van de Westmaat niet kan laten schieten.

Kozakken Boys hoeft niet ver te zoeken voor een opvolger. Danny Buijs heeft het seizoen ervoor zijn voetbalschoenen in de wilgen gehangen en wordt aangesteld als trainer. Hij betaalt het vertrouwen met klinkende munt terug: in zijn eerste seizoen als trainer wordt hij met Kozakken Boys kampioen van de Topklasse zaterdag. Voor Irilmazbilek is het een minder seizoen. Hij mist met name in het eerste deel van het seizoen veel wedstrijden door blessures en komt uiteindelijk tot zestien optredens, waarin hij vijf keer weet te scoren. Het seizoen erna zal de geschiedenisboeken ingaan als het laatste seizoen van de Topklasse en het laatste seizoen van Arif Irilmazbilek bij Kozakken Boys.

Tijdens zijn laatste wedstrijd op De Zwaaier laten de supporters nog één keer zien hoe geliefd de spits, die als lastpak binnenkwam, in vijf seizoenen tijd is geworden. Zijn nieuwe naam: Legend! ,,Hij was niet alleen in het veld geliefd, maar vooral ook in de kantine,” vertelt Bax. Het karakter wat de kleine spits in het veld toonde, toonde hij ook aan de bar. ,,Hij zorgde er ook altijd voor dat hij met iemand anders mee reed en deed ook nog weleens het licht uit en de deur op slot,” glimlacht Bax. ,,Vanaf dag één klikte het tussen Arif en Kozakken Boys.” Van de vijf seizoenen die Irilmazbilek bij Kozakken Boys speelde, waren er vier op het hoogste amateurniveau. Het waren de enige vier seizoenen die de nummer 9 op het hoogste amateurniveau zou spelen. Vanuit de middenmoot van de eerste klasse in één rechte lijn naar eeuwige roem op het hoogste amateurniveau. De tekst op het spandoek vatte het eigenlijk prima samen. He Became A Legend. En daar had Arif Irilmazbilek maar één ideale klik met Kozakken Boys en vijf seizoenen voor nodig.

Technisch directeur Kees Spaan is ondertussen hard op zoek naar een vervanger voor Irilmazbilek. Tijdens zijn zoektocht ziet hij bij Jodan Boys, dat twee klassen lager speelt dan Kozakken Boys, ene Ahmed El Azzouti in de spits lopen…

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken
Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon
Melrik Beukers, Spakenburg-icoon ondanks zijn rancune-overstap naar de Rooien
Nees Pellikaan: gekoesterd, geliefd en nooit vergeten
Marco de Ridder: linksbuiten die Katwijk deed opstuwen naar de top
Sandor van der Heide, zoektocht naar het voetballen met plezier
Martijn Doldersum: de Man van Staal

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD