Volg ons
Kozakken Boys elftalfoto 2016-2017

Tweede Divisie

‘Kozakken Boys is al door het plafond heen’

‘Kozakken Boys is al door het plafond heen’

Stapje voor stapje groeide Kozakken Boys de afgelopen jaren naar de absolute top van het amateurvoetbal. Ook in de Tweede Divisie wordt veel van de Werkendammers verwacht, maar de club zelf vindt het wel goed zo: “Wij zijn al door ons plafond heen”, stelt technisch eindverantwoordelijke Kees Spaan tegenover TweedeDivisie.org.

Zaterdag is heilig

In 2015 vierden de Boys het terechte kampioenschap in de Topklasse Zaterdag. Ook afgelopen seizoen deden de Kozakken lang mee voor de titel. Dat rechtvaardigt de constatering dat Kozakken Boys een topclub in het semi-profvoetbal mag worden genoemd. Maar realistisch gesteld is daarmee tegelijk de rek er wel uit, stelt Spaan. “Binnen de club is geen draagvlak voor het spelen in de Jupiler League. Met name de andere speeltijden passen niet bij deze club: de zaterdag is hier heilig. En los daarvan is het financieel ook niet bol te werken.”

Zes, zeven of acht keer trainen

Hij maakt de vergelijking met Achilles’29. De Groesbeekse club stapte als enige club in de pilot en kan inmiddels aardig mee met het rechterrijtje van de Jupiler League. Daar zijn wel veranderingen voor doorgevoerd. “Als je mee wil doen in de Eerste Divisie, zul je net als de andere clubs zes, zeven of acht keer moeten gaan trainen. Achilles ’29 probeerde het met vier keer trainen per week, maar ik begreep dat ze daar ook naar zes keer per week zijn gegaan omdat ze veel wedstrijden in de laatste twintig minuten verloren.”

Budget is er niet naar

Spaan wil er maar mee zeggen: vaker trainen kost veel meer geld. En dat is er simpelweg niet. “FC Dordrecht werkt met een spelersbegroting van 650 duizend euro, wij met krap de helft. Na ons kampioenschap nam het budget met tien à vijftien procent toe. Maar dat is bij lange na niet voldoende om mee te kunnen doen op een hoger niveau. Want moet je dat wel willen: anoniem meedraaien in het rechterrijtje de Jupiler League, terwijl je toonaangevend bent in het amateurvoetbal.”

Eerst een verbouwing

Kozakken Boys heeft dus een anders streven. “Om die reden hebben wij als duidelijke doelstelling om een stabiele club in de Tweede Divisie te worden. De komende jaren ligt onze focus bij de grootschalige verbouw van ons sportpark, want we hebben dringend behoefte aan meer kleedkamers en ruimtes voor de staf. Eigenlijk kun je zeggen dat Kozakken Boys de afgelopen jaren reeds door haar eigen plafond heen is gegaan”, besluit Spaan.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie