vrijdag, 1 december 2023
Voetbal247.nlClubsADO'20INTERVIEW | Gert Jan van Leiden in de voetsporen van Gerard de...

INTERVIEW | Gert Jan van Leiden in de voetsporen van Gerard de Nooijer

Een jaar nadat Gert Jan van Leiden bekend maakte per direct te moeten stoppen met het spelen van topvoetbal bij HSV Hoek werd bekend dat hij als trainer in het voetbal actief zal blijven. Hij tekende in januari jongstleden een contract voor twee jaar bij zijn jeugdliefde FC Dauwendaele in Middelburg. De club waar voetbal voor hem begon. Komend seizoen is hij er de opvolger van René de Nooijer, die na vier seizoenen elders aan de slag zal gaan. Maar vooral stapt Van Leiden in de voetsporen van zijn leermeester Gerard de Nooijer, de huidige assistent trainer van Sparta.

Als menneke van 5 jaar zette Van Leiden zijn eerste stapjes op de voetbalvelden van FC Dauwendaele. Hij woonde op enkele minuten fietsen van de club uit Middelburg Zuid. Hij bleek bovengemiddeld voorzien van talent en doorliep steeds de selectieteams van zijn leeftijdscategorie. Bovendien werd hij regelmatig uitgenodigd voor het Zeeuws Jeugdelftal. Tot hij als 17 jarige enkele maanden in de A1 had gespeeld. Het eerste team onder leiding van Gerard de Nooijer wilde maar niet tot aanvaardbare prestaties komen en de ex speler van onder meer Sparta, sc Heerenveen en Feyenoord broedde een gedurfd plan uit. Hij haalde 4 spelers uit de A1 junioren naar de A selectie en liet hen spelen ook. Onder hen Gert Jan van Leiden, die op de 6-positie zijn debuut maakte. De Nooijer: ,,Natuurlijk was het ook een beetje een gok toen, maar anderzijds, het eerste team presteerde niet in tegenstelling tot de toenmalige A1. Ik zag de jongens van A1 regelmatig spelen en bedacht gewoon dat als ze goed genoeg waren ze ook oud genoeg waren. Dat bleek ook toen ik ze eenmaal liet spelen.”

Van Leiden beleefde deze periode als een onverwacht genoegen. ,,Ik was nog maar net 17, speelde enkele maanden in de A1 en schoof ineens door naar de A selectie. Ik was in die tijd nog middenvelder, aanvallend zelfs. Mijn grote voorbeeld was Jari Litmanen en ik wilde ook op 10 spelen. Dat deed ik ook tot ik in de B jeugd kwam te spelen. Daar zakte ik terug naar verdedigende middenvelder, al bleef ook toen de drang naar voren bij mij aanwezig. We wisten ons in dat eerste jaar nog knap uit de degradatiezone te spelen en toen ik op mijn 21e de club verliet waren we ondertussen twee keer onder De Nooijer gepromoveerd, van de derde naar eerste klasse. De Nooijer vertrok naar Goes, dat toen al behoorde tot de grotere amateurclubs in Zeeland. Hij vroeg me mee te gaan, kennelijk omdat hij nog voldoende groeipotentie in mij zag. Inderdaad kon ik het niveau aan, maar we kwamen er op dit hogere niveau ook achter dat spelen op het middenveld voor mij niet de ideale positie was. Ik speelde op positie 6 maar kwam er achter dat je hier spelers aan alle kanten van je hebt, je vaak wordt ingespeeld maar ook heel snel wordt aangevallen waardoor je snel moet beslissen en vaak kort moet draaien en keren. Dat was niet mijn ding”

De Nooijer: ”Gert Jan werd op die manier niet in zijn kracht gebruikt. We besloten hem na een poosje centraal achterin te laten spelen. Daarmee hield hij het spel steeds voor zich en werd hij ons slot op de deur. Zijn kwaliteiten zijn altijd vooral geweest zijn snelheid, inzicht, lengte, neiging naar voren te willen spelen en omdat hij geen duelangst kende, dus ook zijn kopkracht. Daarmee was hij altijd een ideale centrumverdediger, zowel verdedigend als wanneer wij in de aanval waren”. In het 2e en 3e jaar bij Goes was hij dus centrale verdediger terwijl het team ook twee maal promoveerde en hoofdklasser werd.

In 2013 wisselde Van Leiden Goes in voor zijn eerste periode bij HSV Hoek. Hij kwam te spelen onder de Belg Kenny Verhoene, die de aanvallende aspiraties van de verdediger niet kon waarderen. Omdat Van Leiden andersom die aspiraties niet vaarwel kon zeggen kwam hij tegen zijn zin in op 6 te spelen.

In 2015 besloot van Leiden naar ADO ‘20 te vertrekken omdat hij ondertussen een opleiding in Amsterdam volgde. Een jaar eerder had hij al samen met twee ploeggenoten, Regilio Vandenpitte en Giovanni Siereveld, de voetbalschool Skills and Controll opgericht.

Ook bij ADO ’20 werd weer een promotie op de palmares van Van Leiden bijgeschreven. De club promoveerde naar de Derde Divisie na een kampioenschap in de hoofdklasse A. De verdediger had het zo goed naar zijn zin in Heemskerk dat hij na het behalen van zijn papieren in Amsterdam bijtekende bij de club. Toch zou hij dat vierde seizoen niet bij ADO ’20 komen te spelen. De voetbalschool werd een zodanig succes dat zijn aanwezigheid in Zeeland ineens van groot belang werd. ADO ’20 reageerde zeer sportief op deze ontwikkelingen en verscheurde het getekende contract.

Overigens liet Van Leiden nog voor zijn periode in Heemskerk een mogelijkheid om bij een BVO onder contract te komen lopen. Hij liep gedurende enkele dagen stage bij Telstar, raakte daarbij echter ook geblesseerd en liet de mogelijkheid onder Michel Vonk bij de IJmuidenaren aan de gang te gaan uiteindelijk na ampel beraad ook lopen. ,,Ik besefte mij dat als ik bij Telstar zou tekenen ik ineens 6 keer verplicht moest trainen en er ook in de overige tijden weinig ruimte voor mijn opleiding zou zijn. Bovendien, was ik daar dan doorgebroken of op de bank beland? Ik was toen al bijna 27 en vond het uiteindelijk te laat om de stap nog te maken”.

De Nooijer daarover: ,,Ik begrijp de gedachte van Gert Jan wel, maar ik ben toch benieuwd of hij het sportief gezien zou hebben gehaald. Ik denk namelijk dat hij het gekund zou hebben.”

Van Leiden trok terug naar Zeeland en tekende bij HSV Hoek, dat onder leiding stond van Dennis de Nooijer. De samenwerking met deze trainer werd ruw onderbroken tijdens de winterstop in het eerste seizoen. Terwijl Van Leiden in Mexico een korte wintervakantie vierde kreeg hij via de telefoon het bericht dat De Nooijer op non actief was gesteld. De reden was nogal duister. Gesuggereerd werden onder meer klachten van een aantal spelers, maar ook kwam naar buiten dat het bestuur De Nooijer kwalijk nam dat hij de selectie een vrije maandagavond gunde na een zege bij VVOG. Van Leiden: ,,Ik kon er op dat moment niks mee omdat ik in Mexico zat en toen ik eenmaal terug was had het bestuur in Hugo Vandenheede al een andere trainer aangesteld. Op dat moment stonden we, na de promotie van het team het jaar eerder, vlak achter de koploper. We behaalden de tweede periodetitel. Wel kreeg ik een meningsverschil met hem over mijn spel. Ik mocht niet meer mee opkomen. Dat was wat lastig en gaf ook discussie. Vandenheede loste dat op door mij naar de 6 positie door te schuiven zodat hij toch 2 man centraal achterin hield. Dat maakte mij niet gelukkig natuurlijk. In de aanloop naar het volgende seizoen ontstond er een hoop commotie tussen het team en de trainer. Ook ik had wat woorden met hem, onder meer omdat hij wedstrijden op moeilijke tijdstippen als vrijdagavond en zondag ging vaststellen. En dan ook nog vaak met verre reizen tot de Franse grens aan toe. Meerderen onder ons kregen problemen met hun werkafspraken. Uiteindelijk eiste hij het vertrek van één van ons of hij zou zelf opstappen. Dat laatste gebeurde, Lieven Gevaert kwam. Helaas hebben bij mij vervolgens de zwakke schouders een einde aan mijn voetballoopbaan gemaakt. Ze schoten een aantal keren uit de kom. Het ging bij ADO ’20 al mis, later bij HSV Hoek gebeurde dat onder meer ook weer uit bij Ter Leede. Het gebeurde uiteindelijk echt tientallen keren. Ik ben er nog aan geopereerd, kreeg al heel snel weer hetzelfde probleem met de andere schouder en heb in januari vorig jaar de knoop maar doorgehakt.”

En nu volop inzetten op FC Dauwendaele en Skills and Controll?

,,Dat is de bedoeling. Ik ga het komende seizoen in de derde klasse beginnen met de club, net zoals Gerard dat ooit deed. Dat is een mooie gedachte. En daarnaast willen we Skills and Controll uitbouwen. Ik ben er nu al zo’n 30 uur per week mee bezig.”

Hoe zorgen jullie dat je daarmee gaande kunt blijven, gaat dat met advertenties in de regio?

,,Nee hoor, we hebben via een aantal clinics in de regio naamsbekendheid opgebouwd. Niet alleen via clubs, maar ook via scholen. Dat is zeer gewaardeerd en dat helpt aansluitend ook weer in je bekendheid bij clubs. Daarnaast hebben wij als spelers natuurlijk ook de nodige naamsbekendheid in de provincie. We zijn nu best een bekende speler als het om opleiden van voetballers gaat. Wij richten ons op de categorie 7 tot 13 jaar en bieden bijvoorbeeld pakketten aan van 10 maal anderhalf uur. Dat gaat uitstekend. Ondertussen is ook Rogier Veenstra actief voor onze voetbalschool. En, ook heel leuk, ik ga mogelijk naar de Dayton Dutch Lions in Amerika. Dat is een club die in 2009 is opgericht door de Nederlandse ex spelers Erik Tammer en Mike Mossel. Zij hebben dat voetbalinstituut naar Nederlands model ingericht en de bedoeling is dat ik daar dan ook clinics ga geven.  

Wat doe je allemaal ter voorbereiding op je job bij Dauwendaele?

,,Uiteraard ben ik nu in opleiding voor de benodigde diploma’s om uiteindelijk zo hoog mogelijk te kunnen komen als trainer. Daarnaast lees ik veel, met name boeken van trainers die er toe doen, zoals Pep Guardiola en Jurgen Klopp. En daarnaast praat ik ook met vakgenoten over de materie. En dan met name met mensen die ik al lang ken, zoals bijvoorbeeld Raymond Bronkhorst, nu trainer van FC Lisse maar die ik ken van ADO ’20, Ruben den Uil van Sparta onder 18 en Rogier Veenstra van ASWH. Ik wil uiteraard goed voorbereid aan de slag. Het is toch mijn cluppie die mij ook wil helpen met mijn ambities.”

Heeft de man in wiens voetsporen Van Leiden gaat treden nog een mooie tip ?

De Nooijer: ,,Voorop gesteld, ik heb alle vertrouwen in Gert Jan als toekomstig trainer.  Hij heeft veel kwaliteiten die nodig zijn om te slagen. Als ik dan toch een tip mag geven: denk er om dat je zelf al heel vroeg op hoog niveau bent gaan spelen en daar ook altijd bent gebleven. Maar nu begin je weer gewoon in de derde klasse. Dat is niet wat je gewend meer bent maar waar je wel rekening mee moet houden. In de kwaliteit van het spel en mogelijk ook in de beleving van de spelers. Lukt het je dan de groep op je hand te krijgen dan kun je een prachtige start van je trainersloopbaan beleven“.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD