Volg ons
Ron Timmers Dongen

Hoofdklasse

IFC switcht van zondag naar zaterdag en stelt Ron Timmers aan als trainer

IFC switcht van zondag naar zaterdag en stelt Ron Timmers aan als trainer

IFC heeft vlak voor het einde van het jaar een historische beslissing genomen. De hoofdklasser uit Hendrik Ido Ambacht kiest ervoor haar aandacht qua prestatief voetbal te verleggen van zondag naar zaterdag. Daartoe is de ervaren Ron Timmers aangesteld als nieuwe trainer van het eerste zaterdagelftal.

,,Sinds de oprichting in 1927 is IFC een “zondagclub” geweest. Generaties lang was de gang op zondag naar de club voor velen een mooie en onmisbare gewoonte, maar ook de plek om de sociale contacten op peil te houden en de beslommeringen van de week weg te spoelen. Het prestatieve voetbal werd als vanzelf op die dag gespeeld. Niet alleen bij IFC maar eigenlijk door heel Nederland. Discussie over de speeldag ontstond pas veel later”, schrijft voorzitter Cees Bijl op de clubsite.

,,IFC Zondag 1 begon aan een ongekende opmars van 5e Klas KNVB naar Hoofdklasse. Altijd met een zeer beperkt budget ten opzichte van andere clubs, maar met succes door een bijzondere combinatie van een aantal supertalenten vanuit de club, slimme versterkingen en de juiste trainers. Opnieuw werd er met afgunst naar IFC gekeken. Het heeft de club al die jaren heel veel gebracht. Niet alleen ontstond met de opmars er veel aanzien in de regio, maar ook kozen sponsors, jeugdspelers en regiotalenten veel sneller voor IFC. Trainers van naam (Rob Verweij, Robert Verbeek, Jack v.d. Berg) wilden IFC graag trainen. Het vaak oogstrelende voetbal trok de echte voetballiefhebbers naar Schildman. De club trok de ruime aandacht van de pers. Het ledental groeide gestaag naar boven 900. Het spelen van voetbal op niveau dwong de club ook tot flinke verbeteringen aan de accommodatie, van tribune, het “gouden” dakterras tot fraaie kunstgrasvelden. Soms moet je een beleidsplan bijstellen naar de realiteit. Een aantal jaren geleden werd duidelijk dat voor veel jeugdtalenten de stap naar Zondag 1 te groot was om in een keer te nemen. Tijd voor de heroprichting dus van Zaterdag 1. Uitstekend idee, opvang van eigen talenten, doorgroei voor een aantal naar Zondag 1, streefniveau 2e Klasse. Een prima concept, echter met het mislopen van de promotie naar de 2e Klasse begon ook het grote leegroven van IFC door andere clubs. Onze talenten, ook uit de hogere jeugdteams, waaierden uit naar de regio.”

Bijl vervolgt: ,,Deze Covid-19 periode hebben we ook benut om een grondige evaluatie te doen van Zondag 1 en Zaterdag 1. Afgelopen week hebben we de voor veel bestuurs- en commissieleden moeilijke beslissing moeten nemen om te stoppen met het prestatieve deel op zondag. (..) Al jaren pleiten wij bij de KNVB voor het zogenaamde weekendvoetbal, maar geheel in stijl van deze organisatie blijft een daadkrachtige aanpak achterwege. Wij gaan er niet meer op wachten! Vanaf nu gaat de focus op een door het bestuur nieuw ontworpen model: “Project Zaterdag”. Met een 5-jaren plan willen we het prestatievoetbal op zaterdag naar een vergelijkbaar niveau als nu met zondag brengen. De switch naar Zaterdag 1 wordt gemaakt. Met een sterke mix van een paar sterkhouders vanuit Zondag 1, een selectie vanuit huidige Zaterdag 1, opnieuw interesseren van uitgewaaierde IFC-ers en doorstroming vanuit jeugd, moet de weg omhoog worden ingezet.”

Ron Timmers, gelouterd trainer van onder andere Dongen, ASWH, Capelle en Sliedrecht, is inmiddels aangesteld en heeft zich gecommitteerd aan het concept.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Hoofdklasse