Volg ons

Terug in de tijd

ZOMERSERIE | Mini-vakantie voor Sneek en SHO in 1970

ZOMERSERIE | Mini-vakantie voor Sneek en SHO in 1970

In onze zomerserie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de tweede aflevering aandacht voor Sneek en SHO, die na een heel lang seizoen tegenkwamen voor de amateurtitel.

Vakantie is een schaars goed voor de spelers van SHO en Sneek in de zomer van 1970. De spelers moeten heel wat over hebben voor hun hobby. Het is al juli als Sneek zich dankzij een overwinning op Sanderbout tot zondagkampioen kroont. Op zaterdag duurt het nog één week langer. Pas op 11 juli is Steeds Hooger Oud-Beijerland (SHO) de landskampioen, mede door een halve uitglijder van WHC.

Die titel is de kroon op het seizoen voor de club. De doelstelling is al lang gehaald. Dat was plaatsing voor de nieuwe eerste klasse op zaterdag, bestaande uit twee afdelingen boven de vijf tweede klassen die tot dan het hoogste niveau zijn. SHO stoomt echter door wordt afdelingskampioen en ook zaterdagkampioen. Ook voor Sneek is de landstitel een primeur, nadat drie jaar eerder voor het eerst een afdelingstitel is behaald.

Concurrentie van Feijenoord
Net als een jaar eerder wordt de strijd om de algehele amateurtitel doorgeschoven naar de voorbereiding, simpelweg omdat er ook geen ruimte meer voor is. Tijd voor een zomerstop is er daardoor nauwelijks. Op woensdag 19 augustus is de eerste ontmoeting in Oud Beijerland. En dat zorgt toch weer voor gekke situaties. Zo ziet SHO die zomer één van zijn topspelers, Gerrie Reedijk, verkassen naar de semiprofs van Baronie. Hij is er dus niet meer bij. Ook beide topschutters ontbreken: Jan den Boer is geblesseerd en Cees van Bennekom herstelt nog van een brommerongeluk.

De verwachtingen zijn in de Hoekse Waard dan ook laag en dat op meerdere gebieden. Gelijktijdig met de wedstrijd tegen Sneek opent Feijenoord de competitie tegen FC Utrecht. „Wij mógen blij zijn als naar het duel tegen Sneek 1500 toeschouwers komen kijken. Dat Feijenoord tegelijk met ons voetbalt, scheelt ons zeker duizend bezoekers”, sombert voorzitter Arie Baars in de Leeuwarder Courant.

Routine
Sneek kan nog wel grotendeels dezelfde spelers opstellen, maar zit ook nog duidelijk in de opstartfase na een korte zomerstop. En dus is het geen hoogstaand duel die dinsdagavond voor toch nog ruim tweeduizend liefhebbers. Sneek wint met 2-1 en de kranten zijn het er na afloop over eens dat de routine van de Friezen de doorslag heeft gegeven. Het duel lijkt op een gelijkspel af te stevenen, maar in de slotfase zet Ate Westerhof met de beslissende treffer Sneek op koers voor de amateurtitel.

Toch verloopt de return zeker niet rimpelloos. In de eerste helft wordt niet gescoord en als de herstelde Cees van Bennekom SHO kort na de hervatting op voorsprong zet lijkt een verrassing in de maak. Pas dan laat Sneek echter zien wat het in zijn mars heeft. Anno en Gerrit Abma draaien de stand om en Johnny Veluwenkamp beslist het duel definitief. En dus zijn er uiteindelijk toch blije gezichten in het Friese Kamp. “We hebben SHO na de 1-0 achterstand toch wel volkomen weggespeeld. In Oud Beijerland waren de ploegen nog gelijkwaardig, maar toen we de 1-0 achterstand hadden weggewerkt, liep het toch wel veel beter”, vindt de winnende trainer Klaas Stoffels. Zijn collega Jan Bol van SHO berust in het verlies. “We hebben thuis echt wel schlemielig verloren, maar hier heeft Sneek de overwinning dik verdiend door het betere spel in de tweede helft.”

Aanzien
Sneek is dus de opvolger van VVOG en brengt de virtuele tussenstand tussen zaterdag en zondag weer op 1-1. Maar dat de titelstrijd om de amateurtitel nog wat wat aan aanzien kan winnen blijkt ook duidelijk uit een citaat in de Leeuwarder Courant:  “Het was een seizoen, dat alles voor Sneek heeft gebracht wat er maar te wensen viel en dat heel lang in herinnering zal blijven. De gedachten van velen waren echter toch al weer bij de wedstrijd van zondag op Cambuur tegen Leeuwarden.” Met andere woorden: de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen is minstens zo belangrijk als de kers op de taart van het seizoen 1969-1970.

19/08/1970
SHO – Sneek 1-2
0-1 Gerrit Abma (pen), 1-1 De Groot, 1-2 Westerhof
2.300 toeschouwers

25/08/1970
Sneek – SHO 3-1
0-1 Van Bennekom, 1-1 Anno Abma, 2-1 Gerrit Abma, 3-1 Veluwenkamp
2.500 toeschouwers

Geraadpleegde bronnen:

  • Trouw (via Delpher.nl)
  • Leeuwarder Courant (via Delpher.nl)
  • Het Vrije Volk (via Delpher.nl)
  • Voetbalarchieven.nl

Foto via

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Terug in de tijd