donderdag, januari 27, 2022
HomeClubsAFCWat als Spakenburg Telstar uitschakelt? En mag doortrainen tot volgende KNVB-bekerronde, is...

Wat als Spakenburg Telstar uitschakelt? En mag doortrainen tot volgende KNVB-bekerronde, is er dan sprake van oneerlijke concurrentie?

De marathonschaatsers in de topdivisie mogen sporten na 17.00 uur. De spelers van HFC, Katwijk, IJsselmeervogels en AFC  zitten dan thuis. Het NOC*NSF ziet de Tweede Divisie niet als topsport. Deze spelers kampen met een identiteitscrisis. Vanaf de hoofdklasseclubs zien ze de Tweede Divisie niet meer als amateurs en de BVO’s in de KKD zien de Tweede Divisie als semi-profs. Maar in Het Nieuwe Normaal vallen ze tussen wal en schip. Aan de ene kant logisch, aan de andere kant raar, andere semi-profs – marathonschaatsers, ereklasse rugby en de eredivisie badminton wel kunnen doortrainen na 17.00 uur.

Semi-prof
Officieel geldt de Tweede Divisie sinds 2016 als het hoogste amateurniveau. Dus geen topsport. De clubs werden echter verplicht om aan licentie eisen te voldoen, ze moesten 34 duels gaan spelen in plaats 26.  De clubs investeerden in accommodatie, organisatie en moesten een minimaal aantal spelers een contract aanbieden. Bij deze clubs uit de Jacks’s League trainen de spelers verplicht driemaal per week en in het weekend is de wedstrijddag.

Begroting
Het gaat er allemaal wat professioneler aan toe dan bij een hoofdklasser. Een begroting bestaat uit enkele tonnen. Op papier geldt de Tweede Divisie als het hoogste amateurniveau, in de praktijk zijn het semi-profs. Deze competitie is bedoeld om na 2023 de overgang van clubs naar het profniveau te bewerkstelligen. Bij veel clubs wordt professioneler, effectiever en moderner getraind dan bij BVO’s in het rechterrijtje van de KKD-divisie.

Media-aandacht
Eyecons met diverse cameraploegen, de regionale media en diverse websites rukken wekelijks uit om verslag te doen van de wedstrijden. In de bollenstreek en rond Spakenburg is er voldoende publieke belangstelling. In elk geval meer dan bij de eredivisie badminton.

KNVB-beker
Tijdens deze’ avondlockdown’ moeten de clubs wel de salarissen van de spelers doorbetalen,  terwijl de fysieke toestand van de spelers achteruit holt. Telstar treft op 4 december Spakenburg in de KNVB-beker en zou tegen een ongetrainde ploeg komen te staan. Dat vindt de KNVB ook weer te ver gaan. Daarom zijn er gesprekken gaande tussen de regering en de KNVB. Doel is om de nog acht deelnemende ‘amateurclubs’ ontheffing te geven om na 17.00 uur te trainen zolang ze nog in de KNVB-beker zitten.

Competitievervalsing
Hiermee voorkomen de regering en de KNVB verder gezichtsverlies. Afgelopen seizoen werden 26 leden van de bond geelimineerd uit de KNVB-beker. Ze kregen wel een vergoeding als doekje voor het sportieve bloeden.

Maar wat als Spakenburg Telstar uitschakelt en doorbekert?
Mogen de Blauwen dan ook blijven doortrainen tot de achtste finales op 18,19 en 20 januari?  Terwijl de spelers van Katwijk en AFC nog in een verlengde avondlockdown kunnen zitten.

Mazen in de wet
Kampioenskandidaat De Treffers en Spakenburg maken in elk geval aanstaande zaterdag gebruik van de mazen in de wet. Dit duel stond op de agenda, officieel is de competitie gecanceld, maar omdat beide clubs nog in de beker zitten mag het duel wel doorgaan. Secretaris Jaco Heemskerk van Rijnsburgse Boys steunt De Treffers en Spakenburg in deze. ,,Ik geef ze groot gelijk om door te trainen, anders word je net als vorig jaar zo uit de beker geknikkerd.’’

Equality of arms
Ook AFC-voorzitter Ad Westerhof heeft daar geen problemen mee. ,,Equality of arms is logisch. De Tweede Divisionisten moeten de kans krijgen om fit aan de start te verschijnen voor de KNVB-beker.’’

 

Trainen
Zelf zetten de andere clubs alle zeilen bij om spelers voor 17.00 op het trainingsveld te krijgen. Katwijk begint vandaag met een kleine groep, de rest heeft huiswerk mee. Rijnsburgse Boys is al bezig met een training die om 15.30 start. ,,We hebben het geluk dat veel jongens op de veiling werken en vroeg beginnen’’, zegt Jaco Heemskerk.

,,We kijken aan wat het kabinet beslist voor na 14 december’’, zegt secretaris Heemskerk. ,,Op korte termijn zie ik nog geen knelpunt, op de lange termijn kan dat wel komen.’’

Een korte stilt valt, zodat de toehoorder goed doordrongen is van de betekenis achter de woorden die hij zegt.

Als Spakenburg en consorten verder bekeren en na 17.00 uur mogen blijven trainen en de rest niet dan mogen er vragen gesteld worden.

Hoe veel verder in fysieke en mentale fitheid zijn deze clubs dan ten opzichte van de andere Tweede Divisieclubs als de competitie wordt hervat?  Is er dan sprake van oneerlijke concurrentie?

Onderzoek
De bestuurders van Katwijk, IJsselmeervogels en AFC en de CVTD kunnen juridisch onderzoek doen. Het geven van een soort tijdelijke topsportstatus aan een Tweede Divisionist omdat deze meedoet aan de KNVB-beker zou wel eens tot jurisprudentie kunnen leiden.

Trainingskamp
Omdat bijna alle clubs in de winterstop een trainingskamp hebben belegd kunnen zij wellicht ook in aanmerking komen voor zo’n tijdelijke status. Zo’n trainingskamp valt toch wel onder topsport?

NB
Cees Bruinink, technisch manager van Katwijk wilde niet reageren. Rijnsburgse Boys geeft aan dat de CVTD namens hen zal spreken. Willy Sticker de voorzitter van de CVTD – Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisies -was telefonisch nog niet bereikbaar.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]