donderdag, 30 mei 2024
Voetbal247.nlUitgelichtVoetbal247.nl Visie | Een diepe buiging voor Voetbal op Zaterdag

Voetbal247.nl Visie | Een diepe buiging voor Voetbal op Zaterdag

In de Voetbal247 Visie bieden we een podium aan columns, opiniërende artikelen, historische of verdwenen clubs of onderbelichte onderwerpen binnen het topamateurvoetbal. De beurt is ditmaal aan hoofdredacteur Jelmer Geerds, die een diepe buiging maakt voor de collega’s van Voetbal op Zaterdag.com.

Na 17 seizoenen stopt Voetbal op Zaterdag.com. 17 jaar, dat is langer dan de meeste spelerscarrières in het voetbal duren. Alleen spelers als Berry Powel, Dennis van Meegdenburg en Gerard van Rossum kunnen daarmee wedijveren. Er kan dan ook geen twijfel over bestaan dat het topamateurvoetbal een instituut, enigszins vergelijkbaar met Voetbal International bij het betaald voetbal, verliest met de bekendmaking dat Voetbal op Zaterdag stopt.

Ik vind het buitengewoon jammer dat de site stopt, juist omdat VOZ een geheel eigen specialisme had. Twee eigenlijk. VOZ was onovertroffen op het gebied van statistieken en daarnaast domineerde de site jarenlang het gesprek op zondag en maandag met haar uitgebreide wedstrijdreportages. Goed ingevoerde verslaggevers met een fijnbesnaarde pen, die steevast afsloten met de bespiegelingen van de trainers. Ik las het graag.

VOZ was voor mij ook een platform dat hechtte aan haar principes. De keuze voor enkel zaterdagvoetbalberichtgeving was een eigenzinnige bewuste keuze, al zorgde de invoering van de Tweede Divisie wel voor een kleine aanpassing.

Principieel was VOZ in mijn ogen ook door zich te blijven focussen op haar befaamde wedstrijdreportages en het nieuws – en zeker de geruchten – vaak grotendeels links te laten liggen. Daarentegen hield de site wel jarenlang een buitengewoon handige spelerscarrousel bij. Daar gaat heel veel tijd in zitten, kan ik u verzekeren.

Het grotendeels wegvallen van advertentieinkomsten is de uiteindelijke druppel voor de hoofdredactie van Voetbal op Zaterdag.com. ,,Je ziet het fenomeen ook bij andere voetbalnieuwssites, en dan met name die hun medewerkers wel willen betalen. Die hebben moeite financieel het hoofd boven water te houden. Het vragen aan bezoekers om vrijwillige bijdragen en het publiceren van betaalartikelen zijn tegenwoordig standaard. Die onzekere weg heeft de redactie van VOZ niet willen inslaan”, stelt hoofdredacteur Aad van der Graaf in het afscheidsartikel op VOZ.

Daarmee raakt Van der Graaf de kern. Zonder alternatieve inkomsten naast advertenties is het in de lucht houden van een actuele voetbalwebsite over amateurvoetbal geen doen. Dat zullen ook de collega’s van Voetbal in de Bollenstreek.nl kunnen beamen. Bij Voetbal247.nl hebben we daarom inderdaad gekozen om het mogelijk te maken een kleine donatie te doen, helemaal in deze tijden waarin adverteerders zich (om begrijpelijke redenen) terugtrekken.

Daarmee kunnen we in ieder geval voorlopig het hoofd boven water houden. Hoe dan ook: vergeleken met de 17 seizoenen waarin Voetbal op Zaterdag.com met veel liefde schreef over het topamateurvoetbal is Voetbal247.nl met ons drie jarig bestaan pas een dreumes. Er zijn grote schoenen te vullen door het afscheid van Voetbal op Zaterdag en dan past niets anders dan een diepe buiging naar de collega’s die jarenlang hun weekenden spendeerden aan het informeren én amuseren van duizenden voetballiefhebbers. Heel veel dank daarvoor!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD