zondag, 19 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesHoofdklasseVERSLAG | Sparta Nijkerk haalt uit tegen Excelsior '31 in duel om...

VERSLAG | Sparta Nijkerk haalt uit tegen Excelsior ’31 in duel om koppositie

Sparta Nijkerk is na een eclatante 4-1 overwinning op Excelsior ’31 alleenheerser in de hoofdklasse B. Op de ruime overwinning was volgens velen nog het een en ander aan te merken, maar met vier goals in de eerste 35 minuten maakte de formatie van trainer Eric Speelziek korte metten met de gasten uit Rijssen.

Voorafgaand aan het duel heerste er spanning op sportpark De Ebbenhorst. De winnaar van het treffen op het kunstgrasveld in Nijkerk zou een gooi naar de macht doen. In december 2018 had Excelsior ’31 de gasten uit Gelderland nog een dreun uitgedeeld door met 3-0 te winnen, maar Sparta Nijkerk zorgde ervoor dat die nederlaag voorgoed uit de gedachten verdween.

Genadeloos
Nadat Excelsior ’31 in de beginfase het betere van het spel had, sloeg Sparta Nijkerk in twee minuten tijd genadeloos toe. Eerst was het rechtsback Jerry Geurtsen die Janic Makizodila alleen op doelman Melvin Koetsier afstuurde. De pijlsneller flankspeler bleef oog in oog met de goalie koel. Daarna was het de beurt aan Frank Heus, die na een splijtende pass van Gilbrano Plet en het nodige fortuin alleen voor de Rijssense doelman verscheen. De punter van de gelegenheidsspits belandde zonder problemen achter Koetsier: 2-0.

Waar velen dachten dat de gasten uit Rijssen, voor het begin van het duel nog koploper op basis van een beter doelsaldo ten opzichte van Sparta Nijkerk, zou gaan stormen kwam bedrogen uit. In een sprintduel liet Heus zijn directe tegenstander zijn hielen zien. De aanvaller schoot daarna loepzuiver diagonaal raak en zette met zijn tweede van de middag de 3-0 op het scorebord.

Duit in het zakje
Amper van de goals bekomen, deed ook Adriaan Kruisheer een duit in het zakje. De spelmaker, samen met Donny van der Wal (archieffoto) het kloppend hart van Sparta Nijkerk, veroverde de bal op de vijandelijke helft, waarna hij Koetsier uit positie zag staan. Na een extra stap krulde de voormalig Almere City-speler de bal met uiterste precisie in de verre hoek: 4-0.

De aanwezigen op De Ebbenhorst knepen zich op dat moment nog maar eens goed in de armen. Was Sparta Nijkerk nou echt zo dodelijk effectief? De doelpuntenproductie van de equipe van Eric Speelziek was afgelopen seizoen vaker dan geliefd onderwerp van gesprek, maar in de rechtstreekse confrontatie op de koppositie gooide de hoofdklasser alle schroom van zich af.

Titel
Na de thee hoefde Sparta Nijkerk niet zo nodig meer, maar kansen kreeg het alsnog. Onder anderen Heus en Jesse Buitenhuis verzuimden de score verder op te voeren. Het duel kabbelde na een aantal wisselingen naar het einde toe voort. Excelsior ’31 zorgde nog voor een doekje voor het bloeden door via Hielke Penterman de 4-1 aan te tekenen. Bij Sparta Nijkerk was er echter niemand die daar ook maar enigszins om maalde. Het ‘Arsenal van de hoofdklasse’, zoals de Nijkerkers eerder in het seizoen werden genoemd omdat ze voetballend de tegenstander de wil op konden leggen maar het aanvallend niet wisten af te maken, stapte met de titel in zicht van het veld af.

Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft Sparta Nijkerk twee punten voorsprong op achtervolger Staphorst, waar Excelsior ’31 vanaf de derde plaats toekijkt met drie punten minder dan de ploeg van Eric Speelziek. Volgende week wacht op Urk de volgende clash voor Sparta Nijkerk, dat met vijftien treffers in de laatste vier wedstrijden de critici wat de doelpuntenproductie betreft de mond snoerde.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD