maandag, september 25, 2023
Voetbal247.nlClubsKatwijkVERSLAG | Katwijk de gelukkigste na kraker tegen Spakenburg op De Westmaat

VERSLAG | Katwijk de gelukkigste na kraker tegen Spakenburg op De Westmaat

Natuurlijk hebben trainers, spelers, verslaggevers en kenners het vaak over tactieken, spelverloop, kansenverhoudingen, de arbitrage en alles wat er nog meer bij voetbal komt kijken, maar wedstrijden tussen Spakenburg en Katwijk zijn anders. Als Spakenburg en Katwijk elkaar op De Westmaat treffen wint het hart het eigenlijk altijd van het hoofd. De ploegen halen het beste (en soms het slechtste) in elkaar naar boven en dat levert vrijwel altijd een spektakelstuk op, eentje waarbij de ploegen lang niet altijd krijgen wat ze verdienen. In de editie van het seizoen 2021 – 2022 kregen de bezoekers in de absolute slotseconden iets te veel: 2-3.

Dat slotakkoord kwam na een wedstrijd waarin Spakenburg, vooral in de tweede helft, weigerde om zichzelf naar een veilige marge te schieten. De Blauwen lieten Katwijk de bal achterin rondspelen, maar hielden het middenveld stevig in handen. Onder leiding van de ijzersterk spelende Roy Terschegget werden Robbert Susan en Rick van der Meer vakkundig geneutraliseerd en wanneer de laatste linie van de Krombewoners eventjes treuzelde in de opbouw, roken de aanvallers hun kans om de druk op te voeren. En Katwijk tot fouten te dwingen.

Met name Paul Kok speelde een ongelukkige wedstrijd en bezweek meerdere keren onder die druk. Meerdere keren bracht hij, dankzij een slordige bal terug, Joris van der Linden in stelling voor doelman Andre Krul. Dat de schade voor Katwijk uiteindelijk “slechts” beperkt bleef tot een doelpunt uit een corner (1-1) en een assist op Robin Eindhoven kort na rust (2-1) is iets wat de lange spits zichzelf kan aanrekenen en Spakenburg uiteindelijk de wedstrijd kostte. Dat de les in effectiviteit ook nog eens aan de andere kant werd gegeven, maakte het verlies nog extra pijnlijk.

Bij de eerste, en een van de weinige, vlot lopende combinaties van Katwijk was het direct raak. Ahmed el Azzouti was na een kwartier spelen het eindstation na een combinatie over rechts tussen Bart Sinteur en Killian van Mil. De openingstreffer deed, gek genoeg, het vuur bij Spakenburg oplaaien en leek juist zand in de motor bij Katwijk te gooien. Het is een bijzonder fenomeen, wat Katwijk de laatste twee keer op De Westmaat beide keren de kop kostte. Dit keer duurde het slechts vijf minuten voor Spakenburg de schade had gerepareerd en langzaam maar zeker werd de onrust in het spel van Katwijk groter en groter. Het mocht een klein wonder heten dat Katwijk de rust met een 1-1 stand haalde.

Kort na rust bleek dat de ploeg van Anthony Correia niet geleerd had van de fouten voor rust, wederom lagen fouten onder druk aan de basis van een kans voor Spakenburg en dit keer was het wel raak via Robin Eindhoven. In het zadel geholpen door de voorsprong en een met zichzelf worstelend Katwijk ging Spakenburg op jacht naar meer. Het leverde de Blauwen kansen op voor Van der Linden, Vince Gino Dekker en invaller Roy Tol, maar tot een derde goal kwam het niet. Katwijk had het moeilijk, maar bleef in leven. En alles wat in leven blijft, kan een keer terugbijten, zeker in een kraker met de historie zoals die van Spakenburg – Katwijk.

Desalniettemin kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen. Zeven minuten voor tijd pikte invaller Quinton Christina de bal op en begon halverwege de helft van Spakenburg aan een solo die op het eerste gezicht kansloos leek. De zes Blauwen voor zijn neus besloten echter rustig te kijken naar hoever de Antilliaanse middenvelder daadwerkelijk zou komen en prompt stond het 2-2. De gelijkmaker zorgde er echter weer voor dat er bij de thuisploeg extra krachten loskwamen en kort voor tijd wist Spakenburg nog bijna de winnende te scoren. Roy Tol was de slimste bij de eerste paal na een hoekschop en dwong Andre Krul tot een geweldige reflex op de doellijn, de rebound bij de tweede paal hobbelde tergend langzaam centimeters naast.

Terwijl De Westmaat, zonder uitpubliek, zich neerlegt bij een gelijkspel worstelt Katwijk zich nog eenmaal door het oog van de naald een weg naar voren. Joey Ravensbergen stuurt met een laatste diepe bal over links El Azzouti weg. Met zijn zwakke(re) linkerbeen weet de spits er een voorzet uit te krijgen die panklaar op het hoofd van de ingevallen Tim Freriks, die met een tegendraadse knik zijn enige kans van de wedstrijd, heel effectief, omzet in de winnende treffer. De stilte is oorverdovend, ongeloof maakt zich meester over de Blauwe zijde van De Westmaat.

Als scheidsrechter De Brito Roque even later affluit, is de rit in een emotionele achtbaan ten einde en is vriend en vijand het erover eens dat Katwijk dit keer de meest gelukkige was. Maar, misschien nog wel belangrijker, ook de meest effectieve.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD