zondag, augustus 7, 2022
HomeClubsExcelsior MaassluisVERSLAG | Ervaren rotten IJsselmeervogels dwarsbomen stunt bij droomdebuut Tureaij

VERSLAG | Ervaren rotten IJsselmeervogels dwarsbomen stunt bij droomdebuut Tureaij

Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels hebben de aanwezige toeschouwers op Sportpark Dijkpolder zaterdagmiddag laten genieten. In de boeiende seizoensouverture was het een mix van nieuw talent en ervaring wat de wedstrijd tot aan de laatste seconde boeiend maakte. De thuisploeg zag een 2-0 voorsprong vlak voor tijd in rook opgaan, maar behaalde uiteindelijk een dikverdiend punt. Vooral het optreden van jeugdproduct en debutant Calvin Tureaij was er eentje om niet snel te vergeten. De 20-jarige rechtsback maakte grote indruk en was verantwoordelijk voor de complete doelpuntenproductie van de Tricolores. Genoeg voor de zege was het dus niet, want via ervaren rotten Van den Meiracker & Sánchez Angulo behaalde de ploeg van Berry Smit alsnog één punt: 2-2.

Voor het eerst in bijna twee jaar tijd stond het affiche tussen Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels weer op de kalender. Door de coronapandemie dateert de laatste ontmoeting tussen de twee teams alweer van 31 augustus 2019. Destijds wonnen de gasten uit Spakenburg relatief gemakkelijk met 1-3 en startte de ploeg van toenmalig trainer Ted Verdonkschot uitstekend aan een competitie die uiteindelijk nooit zou worden afgemaakt. Toen stonden er o.a. namen als Kruithof, Kurt, Smith, Sylla en Van der Ende bij de thuisploeg en Stout, El Azzouti, Monteiro en doelpuntenmakers Justiana & Olijfveld bij de gasten in de basis; allemaal namen die vandaag de dag niet meer op het wedstrijdformulier verschijnen bij de hoofdrolspelende teams van deze wedstrijd.

Beide ploegen kenden een zeer moeizame voorbereiding en begonnen dan ook met de nodige twijfels aan de start van de Tweede Divisie, die dit seizoen is omgedoopt tot de Jack’s League. De Tricolores wisselden mooie overwinningen (zoals de 2-1 zege op Keuken Kampioen-club Telstar) af met jammerlijke nederlagen tegen lagergeklasseerde teams zoals Barendrecht, Sportlust en de beloftes van ADO Den Haag. Ook de Vogels waren verre van constant in die eeuwig durende voorbereiding. Zo werd er bijvoorbeeld gewonnen van titelkandidaat in de Derde Divisie Zondag OFC Oostzaan, maar ging de ploeg van Berry Smit er met forse nederlagen af tegen DOVO en DVS’33 in de strijd om de Harry Hamstra Cup. Veel vraagtekens en nog maar weinig echte antwoorden voor de beide oefenmeesters. Maar goed, wat zegt die hele voorbereiding nou uiteindelijk? Vrij weinig. Beide clubs wisten dat het zaterdagmiddag pas écht ging beginnen en dat de messen op dat moment geslepen moesten zijn. Na een onderbreking van 323 dagen was het eindelijk weer tijd voor het echte werk!

Qua opstelling moesten de fans van beide ploegen dus wel even wennen aan de nieuwe namen, ookal was de basis van Excelsior Maassluis nog best identiek gebleven aan vorig seizoen. Alleen verdedigers Gijs Abbas en Calvin Tureaij hadden nog niet eerder in de hoofdmacht van de Tricolores op Tweede Divisie-niveau geacteerd. Zij hadden een plaatsje verdiend in het 5-3-2-systeem, waar Tureaij de vrijheid had om de gehele rechterkant te bespelen, zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet in het moderne voetbal. IJsselmeervogels zette daar een 4-3-3-systeem tegenover met good old Danny van den Meiracker in de spits. Na het vertrek van Ahmed El Azzouti naar Katwijk mist de spits zijn partner voorin en is nu zelf hoofdverantwoordelijk voor het draaiende houden van de Spakenburgse doelpuntenfabriek. Ook voor nieuwkomers Jesse Wielinga (SteDoCo), Daniel van Son (Koninklijke HFC) en Maassluizer Pieter Langedijk was een plaats bij de eerste 11 ingeruimd. Voor Langedijk was het een weerzien met de club waar hij in de jeugd speelde en, voor dat IJsselmeervogels interesse toonde, zijn conditie op pijl hield na enkele avonturen in de Keuken Kampioen Divisie en bij het Tsjechische FK Pardubice.

De opstellingen en formatie van de beide ploegen.

Langedijk en zijn teamgenoten begonnen redelijk aan de wedstrijd en probeerden op de helft van de thuisploeg te spelen. IJsselmeervogels heeft over het algemeen een goed track record als het gaat om openingswedstrijden, dus dat gaf de (Spaken)burger moed. Het balbezit werd gretig geschonken aan de Vogels, maar het eerste gevaar van de wedstrijd kwam op naam van de thuisploeg toen Vincent van den Berg al na acht minuten alleen op doelman Jaimy Schaap af kon. Waar ze bij IJsselmeervogels aan buitenspel dachten, mocht de aanvoerder door en moest hij eigenlijk zijn ploeg op voorsprong zetten. Ware het niet dat Jaimy Schaap gewoon een zeer betrouwbare keeper is en het eerste gevaar gelijk onschadelijk maakte. Daar kwam IJsselmeervogels goed weg en werd er voorkomen dat de ploeg al vroeg achter de feiten aan moest lopen. Zoals eerder gezegd, had IJsselmeervogels vooral balbezit, maar deed er vrijwel niks mee. Het sprankelde allemaal nog niet echt en het meest in het oogspringende was vooral de felle neongroene bedrukking van het nieuwe uitshirt van de rooien.

Rond het halfuur spelen, leek IJsselmeervogels de controle uit handen te geven. Waar eerst Redouan Omar Ouali een presentje van Van den Meiracker niet promoveerde tot doelpunt (door andermaal een sterk keepende Schaap), was het 5 minuten later wél raak voor de thuisploeg en was de eerste goal van het seizoen een feit. En wat voor één goal! Rechtsback Tureaij stormde van de rechterflank zomaar 3 á 4 man voorbij en liet Schaap ditmaal wel kansloos met een loepzuivere schuiver. Een fantastische binnenkomer voor de 20-jarige back die bezig was aan zijn eerste minuten in de Tweede Divisie.

Debutant Calvin Tureaij in extase na zijn eerste goal in de hoofdmacht van de Tricolores.

IJsselmeervogels kon ook na die achterstand maar weinig creëren. Met name de voorzetten waren van een droevig niveau en belandden vrijwel allemaal in de handen van Jean Paul van Leeuwen, die tot aan de rust niet 1 poging tussen de palen te verwerken had gekregen. Alleen Pieter Langedijk zorgde vlak voor rust nog voor een momentje van onrust toen hij een vrije trap maar nét langs de rechter paal schoot. Van Leeuwen hoefde echter niet naar de hoek en kon met een schoon tenue en de voorsprong in de zak richting de thee.

“Als er een commissie tegen aluminiummishandeling zou hebben bestaan, dan kon de familie Urbanus zondagochtend een bezoekje verwachten.”

Ook in het begin van de tweede helft was het spelbeeld nog gelijk aan dat van de eerste 45 minuten. IJsselmeervogels de bal, Excelsior Maassluis de (gevaarlijke) kansen. Excelsior Maassluis kwam er niet vaak uit, maar de spaarzame keren dat de ploeg de middenlijn overstak, was het meteen alarmfase 1. Al snel werd het dan ook 2-0 en ook dit was wéér een heerlijke goal. Na een combinatie over meerdere schijven kwam de bal uiteindelijk terecht bij Omar Ouali, deze leek de bal zelf langs Schaap te gaan schieten, maar hij legde iedereen compleet in de luren en gaf de bal af aan de andermaal opgestoomde back Calvin Tureaij. Als een volleerd spits prikte hij de bal opnieuw in het net en zo was het droomdebuut compleet. IJsselmeervogels leek op deze manier op een nederlaag af te stevenen en dat was ook zeker niet onterecht te noemen.

Berry Smit moest ingrijpen en bracht onder andere Darren Rosheuvel en Eef van Riel in. Voor Rosheuvel was het een bijzonder korte invalbeurt, want na 9 minuten moest hij zich alweer laten vervangen door een blessure. Hij stond dus niet meer op het veld toen Van Leeuwen eindelijk zijn mooie gele pak bevlekt zag raken toen IJsselmeervogels hem voor het eerst aan het werk zette. Aan de andere kant was het droomdebuut van Tureaij bijna naar een buitenaards level gestegen, want andermaal kreeg de back een grote kans. Deze keer vuurde hij echter nét voorlangs en bleef zijn teller staan op 2 doelpunten.

Twintig minuten voor tijd was het dan toch eindelijk raak voor de Vogels en kon de achtervolging worden ingezet. Na een panklare voorzet van Van Son was het (wie anders dan) Danny van den Meiracker die zijn ploeg de aansluiting bezorgde. Vooral de manier waarop was fraai, want de 32-jarige spits deed dit met een heuze omhaal. Een kunststukje, maar belangrijker; een sprankje hoop. De goal kantelde de wedstrijd wel. IJsselmeervogels zette de thuisploeg vol onder druk en leek vol voor de gelijkmaker te gaan. Over geluk had de ploeg ook zeker niet te klagen, want na een kiezelharde vrije trap van Gabri Urbanus op de binnenkant van de paal, scoorde invaller Brandon Robinson via de rebound de 3-1. Een droomentree voor de van Katwijk overgekomen spits, want hij stond nog geen 5 seconden in het veld. Echter had de grensrechter (onterecht) buitenspel gezien en werd de goal afgekeurd. IJsselmeervogels was nog maar eens gewaarschuwd. Vooral de kracht van de vrije trap van Urbanus, die snoeihard op de paal uiteenspatte, was bijzonder indrukwekkend. Als er een commissie tegen aluminiummishandeling zou hebben bestaan, dan kon de familie Urbanus zondagochtend een bezoekje verwachten.

Brandon Robinson denkt Excelsior Maassluis op 3-1 te hebben gezet. De goal wordt echter afgekeurd vanwege buitenspel.

Ook in de eindfase van de wedstrijd bleek IJsselmeervogels met alle man en macht drukken. Vooral de laatste tien minuten waren knotsgek, maar genieten voor de neutrale toeschouwers. Eerst scoorde linksback Wielinga de 2-2, maar ook hij zag zijn goal worden afgekeurd vanwege hands. Één minuut later liet scheidsrechter Robin Vereijken tot tweemaal toe om de bal op de stip te leggen voor de Tricolores. Eerst ging invaller Kaylan Muis tegen het gras en in de situatie daarna werd ook Kevin Dercks neergehaald. Doelman Schaap gaf na afloop toe dat hij verbaasd was dat hij het fluitje van de scheidsrechter niet hoorde, maar de leidsman woof beide gevallen weg en wilde er niet aan om de bal op elf meter te leggen. Aan de andere kant bezweek Excelsior Maassluis, net na de penaltysituaties, uiteindelijk tóch. Uit een corner van Eef van Riel kopte Jeffrey Buitenhuis de bal in. In eerste instantie werd de kopbal nog gered, maar nu stond Steven Sánchez Angulo precies op de juiste plaats om de gelijkmaker binnen te tikken en zodoende een punt over te houden aan een wedstrijd die zich langzaam maar zeker had ontwikkeld tot een heerlijke pot voetbal.

IJsselmeervogels ging nog vol voor de winst, maar ook de zes minuten blessuretijd mochten niet baten voor de Rooien. Uiteindelijk was de puntendeling een terechte uitslag en konden de trainers leven met het resultaat. In de komende weken zal het echter wel beter moeten, zo zei trainer Berry Smit. Om deze woorden kracht bij te zetten, zal het volgende week ook weer flink aan de bak moeten als Quick Boys de Westmaat bezoekt. Ook Excelsior heeft verre van een makkelijke start aan dit nieuwe seizoen. Volgende week wacht de ploeg de zware uitwedstrijd tegen het zo makkelijk scorende Rijnsburgse Boys. Twee potjes die, vooral na 323 dagen zonder voetbal, alweer roodomcirkeld op de kalender van vele voetbalfans staan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS