vrijdag, 1 maart 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCREPORTAGE | Rijnsburgse Boys verliest ongeslagen thuisstatus, HFC stapt na drie remises...

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys verliest ongeslagen thuisstatus, HFC stapt na drie remises winnend van het veld

Henk Wisman sprak van een complete off-day van zijn Rijnsburgse Boys. De ploeg was geen schim van de ploeg die dit seizoen op Middelmors steeds winnend van het veld kwam. En dat terwijl Dani van der Moot zijn rentree maakte. HFC kampte met vele afwezigen en benutte slechts twee van de vele kansen. De ploeg van Gertjan Tamerus staat, weliswaar met een vertekend beeld, even op de derde plaats.

Dromen
In Rijnsburg botsen twee werelden tegen elkaar. De thuisploeg waar de verwachtingen jaarlijks hooggespannen zijn tegen HFC waar een plek in het linkerrijtje al wordt gezien als winst. Aanvoerder van dienst Wessel Boer droomde weliswaar voor de camera onlangs van een plek bij de eerste vijf, maar na het vele puntenverlies leek die droom ver weg. Maar zie in de Tweede Divisie zijn de krachtsverschillen minimaal en zo sprongen de Haarlemmers door de zege opeens weer naar plek drie.

Spelsysteem
Op Middelmors botsten ook twee voetbalculturen tegen elkaar. Door de weeks doceert Tamerus nog wel eens het 4-3-3-systeem aan jeugdspelers, maar als hoofdtrainer is hij de jaren jaren succesvol met 5-3-2. Wisman gaat nog steeds uit van de Hollandse voetbalschool, 4-3-3. Gevolg was wel dat als vrije verdediger Wessel Boer heel slim inschoof Dani van der Moot in dubio stond. Blijven staan in de zestien meter op de plek waar hij het gevaarlijkst is, of meters achter Boer aanlopen….

Opstelling
Bij de thuisploeg stond ook linksback Rob Zandbergen wederom in de basis. En op de vleugels de vorige week excellerende Furhgill Zeldenrust. Hij scoorde driemaal bij TEC, maar was tegen HFC slechts af en toe op de brommer maar het ontbeerde hem aan scorend vermogen én overzicht.

Ook Jeffrey Jongeneelen had het op rechts lastig tegen Vincent Volkert. HFC leidde al met 0-1 door een treffer van Gerry Vlak, die een mooie actie van Wessel Boer afrondde, toen Jongeneelen doorbrak.

Penalty
Vlak voor rust kwam HFC-gelegenheids centrale verdediger Jim Hulleman in een één-tegen-één situatie tegenover Jongeneelen. Keeper Michaelis riep nog ‘linkerbeen afdekken. Links!’, maar Hulleman was te laat, toucheerde de spits licht, maar hoe Rijnsburg ook klaagde, de strafschop kwam er niet.

Bij HFC maakte Sietse Brandsma zijn rentree in de basis. En stond Gerry Vlak op ‘10 ‘achter Brandsma en Mehmet Yüksel.

Koen Tros en Jordi Hilterman waren de controleurs. En achterin was een plek links in de defensie weggelegd voor Jim Hulleman. Bij Odin’59 blonk hij op deze positie bij tijd en wijle uit, maar Hulleman gaf aan het begin van het seizoen aan dat deze plek voor hem geen langdurige optie is. Tamerus moest echter schuiven in het team.

De ijzersterke André Morgan verving als rechter centrale verdediger Danny Hols, Hulleman kwam dus links centraal te spelen. En op rechtsback lijkt het 19-jarige talent Déron niet meer weg te denken uit de basis. Vincent Volkert was de linker wingback.

Wissel
Op goal stond voor de derde keer op rij ex-prof Mitchel Michaelis. Hij kwam aan het begin van het seizoen geblesseerd aan in Haarlem, viel uit in de voorbereiding en haakte een paar weken geleden weer aan. Vlak voor rust had Michaelis al aangegeven rijp te zijn voor een wissel. In no-time werd de onlangs 18 jaar geworden Duke Verduin klaargestoomd. Na een week afwezigheid door ziekte en een duel met Onder-21 tegen FC Dordrecht zat hij weer op de bank.

Warming-up
Keepertrainer Terence Meuwese nam een bal mee naar de zijlijn, wierp Verduin driemaal het leder toe, Verduin zwaaide nog wat met zijn armen en dacht het veld in te kunnen. De thuisploeg kon via Zeldenrust en Jongeneelen echter nog tweemaal aanleggen op het doel van Michaelis, die twee keer redde. En dat nog wel op de lijn.

Bij de thuisploeg was vlak daarvoor Bram de Bruin al met een blessure na een kopduel van het veld gegaan.

Wissels
Na de hervatting wisselde Henk Wisman laat, vreemd, omdat zijn vleugels kansen inschoten als een terugspeelbal. Maar wisselen is één van de moeilijkste facetten van het trainersvak. Zo bewees bondscoach Louis van Gaal zaterdag maar weer eens.

Rijnsburgse Boys-keeper Michael Bekkers analyseerde het duel op zijn manier. ,,We speelden heel onrustig aan het begin en daarmee speel je HFC in de kaart. De tweede kans voor HFC was meteen raak. En dan loop je tegen zo’n ploeg achter de feiten aan.’’

Foto: Pim Hols

Paal
Na de rust liet Mehmet Yüksel zien ook een goede vrije trap te kunnen nemen. Hij schoot op de paal, Brandsma liet de rebound lopen.

Joas Kors
Aanvoerder Wessel Boer verliet geblesseerd het veld en Oscar Wilffert kon na een lange afwezigheid weer minuten maken.

HFC counterde in de slotfase naar 0-2. Franklin Lewis bleef in zijn rol als aangever wél rustig en gaf de 17-jarige invaller Joas Kors de kans doelman Bekkers te passeren.

Het talent ontbrak iets meer dan een jaar geleden in het duel van HFC Onder-18 met PSV Onder-18. De reden was dat Kors te jong zou zijn en nog maar even met Onder-17 moest voetballen.

Trainer Tamerus zag het meteen in Kors zitten. Waar hij in de jeugd vaak als verdediger werd ingezet, komt de 17-jarige in het eerste elftal steevast als middenvelder binnen de lijnen. Het talent werd neergehaald, waarna Jim Hulleman de strafschop keihard binnenschoot.

Rijnsburg-middenvelder Jeroen Spruijt was na afloop realistisch. ,,Het zat er geen moment in. We hadden het moeilijk met het 5-3-2 systeem van HFC.  We waren matig aan de bal en creëerden te weinig.”

Ranglijst
De ranglijst geeft een vertekend beeld, maar HFC staat, ondanks het vele puntenverlies tegen laagvliegers, wél op de derde plaats en liet zien ook zonder de geschorste Roy Castien, Danny Hols, Jacob Noordmans en Desevio Payne te kunnen winnen.

Toch wacht trainer Tamerus en TD Sander Vink de komende weken wat huiswerk. De Uien verlengden afgelopen week al met vier spelers, terwijl HFC nog met een groot deel van de selectie om de tafel moet zitten.

En daar kunnen, gezien de stormachtige ontwikkeling van de talenten, wel eens wat verrassende beslissingen worden genomen.

Foto’s: Pim Hols

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD