maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieReacties op KNVB-bijeenkomst: 'Slag gewonnen, maar nog niet de oorlog'

Reacties op KNVB-bijeenkomst: ‘Slag gewonnen, maar nog niet de oorlog’

Zo dreigend als de toon was waarmee afgelopen weken veelvuldig werd gecommuniceerd, zo rustig en constructief was het overleg woensdagavond tussen KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee en zo’n 160 afgevaardigden van clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse.

Meer tijd

“We hebben een slag gewonnen, maar nog niet de oorlog”, constateerde Leon Annokkee na afloop tegenover TweedeDivisie.org. “Het feit dat de KNVB terug gaat naar de tekentafel zorgt er in ieder geval voor dat we meer tijd hebben. Maar het zal niet eenvoudig worden om een oplossing te vinden. Duidelijk is wel dat de tijd nog niet rijp is om het betaald- en amateurvoetbal bij elkaar te schuiven.”

Tijdens de avond werd ook teruggekeken op het proces dat leidde tot de huidige situatie: “Onder meer met mensen die daar destijds bij betrokken waren. Het werd niet letterlijk zo toegegeven, maar vanuit de bond kon men ook geen bewijzen overleggen dat een sluitende voetbalpiramide met doorstroming tussen betaald en amateurvoetbal een eis van de FIFA is geweest.” Gert Jan Pruijn van Koninklijke HFC stelt het nog iets meer uitgesproken: “Het besluit om in 2014 beloftenteams in de piramide te schuiven is gewoon een gemanipuleerd besluit geweest. Maar anderzijds moeten we ook kijken naar de situatie zoals die nu is. We kunnen niet nu opeens tegen Jong Sparta zeggen: er is geen ruimte meer voor jullie komend seizoen. Feit is dat we nu zitten met een situatie waar niemand blij mee is: de amateurclubs niet, de profclubs niet en de KNVB niet. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we zullen er ook met z’n alleen weer voor moeten zorgen dat het schuitje weer gaat varen.”

Licentie-eisen

Onduidelijkheid is er of de beslissing om geen extra beloftenteams toe te voegen de komende twee seizoenen consequenties heeft voor de verlaagde licentie-eisen. Kon HFC-voorzitter Pruijn verwacht van niet: “Daar is nog expliciet naar gevraagd en daar kwam een soort ontkennend antwoord op. Het lijkt me ook praktisch onwerkbaar om dat nu alsnog weer te veranderen.” Annokkee is minder stellig: “Het is natuurlijk wel gebracht als een packagedeal, dus het is even afwachten.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD