maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCMehmet Yüksel transformeert van individualist tot meer en meer een teamspeler

Mehmet Yüksel transformeert van individualist tot meer en meer een teamspeler

Mehmet Yüksel werd al op jonge leeftijd gescout. Het was zijn vader die het talent in zijn zoon herkende en hem naar tal van clubs bracht. Mehmet Yüksel is pas 20 jaar maar heeft met Olympia Haarlem, Stormvogels. Zeeburgia, HFC, FC Twente en wederom HFC al tal van clubs versleten. ,,Ik ben trots op mijn vader dat hij me altijd overal heeft heengebracht. Bij Twente zat ik in een gastgezin maar toen was hij er ook elk weekend.’’

Bewegen

Technisch manager Cees Bruinink van Katwijk informeerde na afloop even naar de status van de technisch begaafde spits van HFC. Niet Roy Castien, maar Mehmet Yüksel stond achter Sietse Brandsma in de spits. De aanvaller bewoog slim tussen de linies en omdat de thuisploeg niet doordekte was hij steeds aanspeelbaar. ,,Interessante speler’’, zei Bruinink. ,,Ook al omdat hij pas 20 jaar is. Hij kan nog groeien.’’

Video

Mehmet kreeg zelf de videobeelden van zijn acties in zijn mailbox en zag een andere speler dan anderhalf jaar geleden. Destijds viel hij op bij Onder-21 nadat hij een bal vanaf twintig meter in de kruising schoot. Hoofd Jeugdopleiding Caspar Dekker zei destijds. ,,Groot talent, maar hij mag nog wat constanter worden. En we spelen ook voetbal als we de bal niet hebben.’’

Jeugd

Sinds anderhalf jaar traint Yüksel met het eerste elftal mee. Gertjan Tamerus kende het talent nog uit de periode dat hij hoofd jeudopleiding bij HFC was en Frank Korpershoek Onder-17 trainde. Tamerus speelde nog wel eens mee met het partijtje. ,,Ik vond het leuk om met Mehmet te spelen Hij is een echte voetballer en qua spel konden we heerlijk combineren. Ik stond er toen van te kijken dat hij verdedigend weinig deed. Daar heb ik hem wel op aangesproken.’’

Tempo

De overstap was groot. ,,Ik was kapot na een training en ook de eerste keer dat ik mocht invallen en slechts een kwartier mocht meedoen was het zwaar.’’

Hij drukt de andere talenten van HFC op het hart om geduld te hebben en te blijven werken. Jongens als Ruben Heeremans, Joas Kors en Gillermo Kuling.  ,,Zij zijn pas achttien jaar dus hebben nog zeker twee jaar om te groeien.’’

Twente

Vervolgt. ,,Technisch ging trainen bij het eerste elftal wel, maar er wordt zwaarder getraind, het tempo ligt hoger en je mag niet verslappen na een mislukte actie. En dat terwijl ik bij FC Twente toch zeven keer per week trainde. Ik zat daar in een gastgezin, kreeg geen vergoeding dat ging direct naar het gezin, had alleen een gratis OV-kaart, zodat ik af en toe naar Haarlem kon. Mijn leven daar bestond alleen maar uit voetbal en school, maar ik heb er veel geleerd en speelde eredivisie tegen Ajax en PSV. Hier bij HFC is het toch zwaarder. Je moet altijd honderd procent geven.’’

 

Ouders

Een mentaliteit die hij van huis uit ook een beetje heeft meegekregen. ,,Mijn vader is altijd hard voor me geweest. Hij heeft zelf wel gevoetbald in Turkije, bij de amateurs. Als ik slecht speelde zei hij dat altijd tegen me. Maar mijn ouders staan altijd voor me klaar. En ook voor mijn zusjes. Mijn vader is ook trainer van de meisjes Onder8 en Onder9- bij HFC.’’

Gezin

In de topper bij Katwijk positioneert het gezin Yüksel, vader, moeder en drie dochters, waarvan één van acht jaar en één van zes jaar zich bij de cornervlag. Voor de twee jongsten is het een dag vol onbedorven kinderpret. Ze spelen een spel en plaatsten één voor één een vinger in de rug van hun moeder om zich vervolgens proestend van het lachen om te draaien en de reactie van hun moeder af te wachten, nee te schudden en naar de ander te wijzen.

Moeder Yüksel komt tijd tekort want op dat moment komt haar zoon een corner nemen. Hij focust zich op het spel. Zijn moeder frommelt snel in haar tas op zoek naar een mobiel om een foto te schieten. Ze moet het doen met zijn schouders en rug. De trotsheid is er niet minder om.

Ziyech

Zelf is Mehmet bezig zijn spel te verfijnen. ,,Ik kijk veel naar het spel van Hakim Ziyech. Hij speelt in een 4-3-3systeem als rechtsbuiten en komt dan naar binnen dat kan in de toekomst ook een rol voor mij zijn. Bij HFC ben ik op mijn best als tweede spits. Ik mag alleen wat meer gaan scoren.’’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD