maandag, juni 21, 2021
Home Competities Hoofdklasse KENNISMAKING | Klomp (SV Poortugaal): 'Iedere week een nieuwe uitdaging in de...

KENNISMAKING | Klomp (SV Poortugaal): ‘Iedere week een nieuwe uitdaging in de hoofdklasse’

De hoofdklasse van het zaterdagvoetbal kent dit seizoen drie nieuwe clubs die zullen strijden om de punten. In deze serie met de naam ‘kennismaking’ stellen wij de clubs aan u voor en laten wij een de hoofdtrainer en/of een speler van deze vereniging aan het woord over de voorbereiding en de doelstelling voor komend seizoen. In het derde deel van deze serie komt Peter Klomp aan het woord,  hoofdtrainer van promovendus SV Poortugaal.

- Advertentie -

De club
SV Poortugaal is twee jaar geleden ontstaan uit een gezonde fusie tussen Oude Maas en PSV Poortugaal en het speelt zijn thuiswedstrijden op Sportpark Polder Albrandswaard.  Na twee jaar eerste klasse wist het nu dus een ticket te veroveren voor de hoofdklasse.

Eersteklassers
Klomp arriveerde in de zomer van 2019 bij de club. Zoals in deze serie interviews gebruikelijk werd ook aan hem gevraagd om een omschrijving te geven over de kersverse hoofdklasser. ,,Het is een behoorlijk uit zijn jasje gegroeide dorpsclub, twee jaar geleden ontstaan uit een fusie tussen vv Oude Maas en PSV Poortugaal. Dat waren twee grote verenigingen, de eerste club speelde op de zaterdag en de andere op de zondag en beiden in de eerste klasse. De club speelden al op één sportpark en de velden lagen naast elkaar. Dit was eigenlijk net zoals het bij Spakenburg en IJsselmeervogels is. De vereniging heeft nu 14oo leden en de groei is er nog steeds. Twee seizoenen geleden speelde men voor de eerste keer in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal, maar toen was ik er nog niet. Vorig jaar kwam ik hier en nu zijn wij dus een echte hoofdklasser geworden”, aldus Klomp tegenover Voetbal247.

Regio Rotterdam
De prestaties van het eerste elftal zitten overduidelijk in de lift, dit wil echter niet zeggen dat de verbinding die er is tussen het vlaggenschip en de rest van de vereniging minder geworden. ,,Het eerste elftal maakt overduidelijk deel uit van de vereniging. Tijdens de fusie hebben ze destijds besloten om de selecties bij elkaar te ‘gooien’ en daar is ook een selectie van ontstaan voor het eerste elftal dat toen bestond uit ongeveer 50% van iedere vereniging. Dat is eigenlijk nu nog steeds zo met wat spelers vanuit de jeugd en enkelen van buitenaf, maar dan heb ik het wel over de regio Rotterdam. Wij hebben een grote jeugdafdeling waarvan ik altijd zeg dat als er kwantiteit aanwezig is zal er ook kwaliteit zijn. Het is voor ons niet nodig om spelers van buiten de regio te halen want de bron aan spelers in en rondom Rotterdam is er groot. Dat er hier voldoende spelers zijn kun je onder andere ook zien aan het feit dat wij in onze hoofdklasse komend seizoen iets van zeven derby’s mogen spelen. Onze hoofdklasse is een mooie mix van de derby’s die we mogen spelen en tegenstanders treffen die wat verder weg zitten.”

Succesvol seizoen
Klomp kan met SV Poortugaal terugkijken op een uitstekend seizoen in de eerste klasse waarbij het een voorsprong van twaalf punten had op de naaste achtervolger. ,,Het is vrij hard gegaan allemaal. We begonnen met de groep aan de competitie en ik had ze het seizoen er voor al redelijk vaak zien spelen toen ik er nog niet werkte als hoofdtrainer. Ik zag toen ook dat er kwaliteit in de ploeg zat, maar op een of andere manier klikte het toen niet zoals dat zou moeten. Ze wisten zich toen met moeite te handhaven in de eerste klasse. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn wij aan de gang gegaan en tijdens deze periode is er iets ontstaan, een bepaalde speelwijze en een mengeling van ervaren spelen en hele jonge talenten. Dat groeide in de voorbereiding door en daarin wisten we alle wedstrijden te winnen. We begonnen aan de competitie en wonnen ook de eerste wedstrijd en dat bleef maar doorgaan. Aan de ene kant had niemand dat echt verwacht, maar aan de andere kant was het ook zo dat er eigenlijk geen enkele keer sprake was van een ‘gestolen’ overwinning. We speelden ook gewoon goed voetbal. We hebben heel volwassen gespeeld en gebruik gemaakt van de kwaliteiten die wij hadden binnen de selectie. We stonden vanaf dag één bovenaan en zo ging dat verder totdat we de eerste periodetitel pakten na zeven wedstrijden. Wedstrijd nummer acht was de enige die wij verloren. Daarna pakten wij de draad weer op en wisten wij de serie voort te zetten totdat Corona binnen viel en alles stopte. Toen stonden wij twaalf punten voor.”

 

Promoveren
Door toedoen van de KNVB kreeg SV Poortugaal alsnog een ticket voor de hoofdklasse waar het gezien de goede resultaten in de eerste klasse eigenlijk ook wel recht op had. ,,Er zou in principe niemand promoveren, maar toen er toch plaatsen zouden komen ben ik natuurlijk wel direct gaan kijken wat de regels daarvoor waren van de KNVB. Ik zag toen wel vrij snel dat Poortugaal de beste kans had om te mogen promoveren van alle koplopers van de eerste klasse. Ik had de stille hoop dat er ergens in de Derde Divisie of in de hoofdklasse iets zou gebeuren. Ik heb toch wel even een sprongetje gemaakt toen het definitief was. Ik zag er echt wel een beetje tegenop om met die jongens weer te starten in de eerste klasse. Vorig jaar wonnen wij bijna alles en wat zou dan in het nieuwe seizoen weer in de eerste klasse de uitdaging zijn? Nu komen wij in de hoofdklasse iedere week weer voor een nieuwe uitdaging te staan. Dat is iets waar wij naar toe kunnen werken en dat is leuk en daar gaan wij van genieten met elkaar. Als de promotie niet gelukt was had ik het nog moeten zien of we weer een soortgelijke serie neer hadden kunnen zetten. Dat is namelijk niet iets dat je twee keer achter elkaar voor elkaar kan krijgen.”

Stabiliteit 
Na een sterk seizoen in de eerste klasse is het natuurlijk de vraag wat iedereen nu kan verwachten van de club nu het een stap hoger uit zal komen. ,,Dat is moeilijk te zeggen, ik ken veel van de ploegen die nu bij ons in de hoofdklasse spelen. Je bent altijd afhankelijk van hoe een seizoen gaat lopen. Het kan een uitschieter worden naar boven, maar het kan ook een heel lastig jaar worden naar beneden. Dat is niet omdat wij instabiel zijn, in tegendeel zelfs. Wij zijn heel stabiel, de verdediging is gebleven en daar is zelfs nog een plusje bij gekomen. Op het middenveld hebben wij alles vastgehouden wat wij wilden behouden. Aan de voorkant zijn wij wel wat creativiteit kwijtgeraakt, maar daar is ook creativiteit voor teruggekomen. Wij hebben een degelijke ploeg, die een degelijk jaar kan gaan voetballen in de hoofdklasse. Dan zal het er een beetje van afhangen of het balletje wel of niet goed valt een keer in de slotfase van een wedstrijd. Ik denk dat wij ons koppie goed boven water kunnen houden.”

Basis leggen
De start van het seizoen kan cruciaal zijn, in de eerste fase zal er vertrouwen getankt moeten worden om ook in deze klasse te komen tot goede resultaten. Het vertrouwen bij Klomp is aanwezig dat zijn ploeg de benodigde stappen tijdens het seizoen kan zetten. ,,In het begin zullen wij zeker wat ervaring missen van het spelen van wedstrijden op hoofdklasse niveau. Dat moeten wij dit jaar zelf op gaan doen. Ook fysiek zal je er in deze klasse een stapje bovenop moeten doen, dat is afwachten wat er in de eerste wedstrijden gaat gebeuren. Na vijf wedstrijden moeten wij er nog 25 spelen dus wat dat betreft denk ik dat we zeker niet vanaf het begin tegen degradatie gaan voetballen. We gaan proberen om in het begin zo veel mogelijk punten te pakken en van daaruit een gezonde basis neer te leggen om de rest van het seizoen goed uit te gaan voetballen en ervaring op te doen want dat is voor de jongens belangrijk. Dit is voor veel jongens het hoogste niveau waarop ze gespeeld hebben.”

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

Steun Voetbal247.nl met een kleine donatie

0
Nog een paar maanden en dan hopen we eindelijk weer ons geliefde topamateurvoetbal als vanouds te kunnen beleven. Zo'n anderhalf jaar moeten we onze geliefde weekendbesteding nu missen. In die tijd hebben we op Voetbal247.nl zo goed en zo kwaad als het gaat je...
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..