zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZondagJuliana'31 eerste club die niet mee gaat in licentie-eisen

Juliana’31 eerste club die niet mee gaat in licentie-eisen

Voor 1 november moeten de clubs in de Tweede Divisie en Derde Divisie het eerste deel van de zogenaamde zelfscan aanleveren aan de KNVB. Door de invoering van de divisies mogen alle clubs voldoende aan bepaalde licentie-eisen. Deze zijn in de Tweede Divisie zwaarder dan in de Derde Divisie en daarnaast lopen ze de komende jaren op. Een aantal clubs heeft al laten weten niet mee te willen gaan in alle eisen en Juliana’31 heeft nu als eerste de daad bij het woord gevoegd.

43 licentie-eisen

Aan de hand van een zogenaamde zelfscan moeten verenigingen aangeven of en hoe ze aan elk van de 43 licentie-eisen voldoen. Deze zelfscan moet voor 1 november worden afgerond en daarna gaat de licentiecommissie met deze gegevens aan de slag. Op dit moment is nog niet exact duidelijk wat voor mogelijke straffen of sancties er volgen als clubs niet aan de eisen voldoen. Met name de eis van een aantal contractspelers ligt bij een aantal clubs gevoelig. “Net als veel andere amateurverenigingen wil en kan Juliana’31 deze vergoeding niet betalen. Wij zullen dan ook niet voldoen aan deze licentie-eis!”, zo laat Juliana’31 in een verklaring weten.

Zelfscan onder protest

“Juliana’31 kan zich niet vinden in de licentie-eisen in deze huidige vorm en in de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen. Daarom heeft het bestuur er voor gekozen om de zelfscan onder protest in te vullen.” Daarnaast is er ook een brief gestuurd naar zowel de KNVB als de licentiecommissie. Hierin valt het volgende te lezen: “Juliana’31 onderschrijft de doelen die de KNVB nastreeft met het invoeren van licentievoorwaarden. Echter, de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen en de uitwerking van de verschillende licentievoorwaarden keuren wij pertinent af.”

Eisen eenzijdig door KNVB opgesteld

“De vertegenwoordigers die namens de verenigingen hebben ingestemd met het combinatiedossier (en daarmee de invoering van de licentievoorwaarden) hebben destijds niet of nauwelijks hun achterban geraadpleegd. Daarnaast waren op het moment van de besluitvorming de licentievoorwaarden nog niet bekend. Deze zijn daarna eenzijdig door de KNVB opgesteld in een vorm waar geen enkele amateurvereniging zich in kon vinden. Dit hebben de betrokkenen van de KNVB ook meerdere keren aan den lijven ondervonden in verschillende bijeenkomsten over dit onderwerp. Bovendien dragen deze licentievoorwaarden op enkele punten ook aantoonbaar niet bij aan de doelen die worden nagestreefd. Wij vinden dit volstrekt onbegrijpelijk en vullen deze scan dan ook onder protest in.”

Protest van meer clubs verwacht

Het ligt in de lijn der verwachting dat meer clubs deze week de zelfscan onder protest in zullen vullen. Onder meer AFC, Koninklijke HFC en Be Quick 1887 hebben al laten weten niet mee te willen gaan in bepaalde eisen. Koninklijke HFC stipt daarbij zelfs aan dat het volgens de statuten van de club niet mogelijk is om spelers onder contract te leggen. Hoe de licentiecommissie hier mee aan de slag zal gaan is de grote vraag die in de komende maanden zal blijven spelen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD