maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCJeffrey van der Heijden, de zoveelste killer in de ’16' uit Broek...

Jeffrey van der Heijden, de zoveelste killer in de ’16′ uit Broek op Langedijk is op de weg terug

Sietse Brandsma, Roy Castien en – sinds kort- Mehmet Yüksel zijn de spitsen die HFC de treffers moeten bezorgen. Maar twee jaar geleden kwam via de achterdeur een AZ-talent binnen. Jeffrey van der Heijden schoof al snel via Onder-19 door naar het eerste elftal, maar een knie-operatie en de naweeën daarvan voorkwamen zijn definitieve doorbraak. ,,Ik heb net een MRI gehad, er is niks ernstigs, maar wel wat irritatie na inspanning.’’

‘Broek’

De liefde tussen HFC en Broek op Langedijk lijkt een liefde in tweevoud. Sietse Brandsma en Koen Tros komen bij Bol vandaan, in het verleden was Pieter Bas den Hartigh als spits uit het dorp al in Haarlem actief en ook Jeffrey van der Heijden blijkt uit ‘Broek’ te komen.

,,Koen Tros woont bij mij in de straat, Sietse woont in de buurt. Zelf heb ik nooit voor BOL gespeeld, maar wel bij LSVV en AFC ‘34. Daar ben ik op mijn veertiende gescout door AZ.’’

Huntelaar

Daar speelde de spits samen met Maxim Gullit, Mo Taabouni en Kenzo Goudmijn. In het 4-3-3-systeem was Van der Heijden centrumspits. Zijn trainer in  Onder-14 was Caspar Dekker, anno 2022 Hoofd Jeugdopleiding bij de Koninklijke.

,,Hij is ook de man die me naar HFC heeft gehaald. Ik kon nog een jaar bij AZ blijven, maar dat zou vooral bankzitten worden. Caspar had me al een keer gecontact, maar ik ging eerst nog op stage bij FC Utrecht, PEC Zwolle en Vitesse. Toen dat niks werd heb ik Caspar gebeld.’’

Team

Vervolgt. ,,Ik ben AZ zeer dankbaar. Ik heb er vooral geleerd om in teamverband te leren denken, ook buiten het veld. We trainden elke dag en via AZ konden we naar een school waar AZ mee samenwerkte.

Na de training van twee uur kregen we een half uur rust en dan gingen we nog een uur de sportschool in. Als spelers breng je dan veel tijd met elkaar door en bij AZ werd er op gehamerd om elkaar ook buiten het veld goed te leren kennen, zodat je alles van elkaar weet.’’

 

Mindset

AZ heeft ook zijn mindset verandert, zo geeft de spits aan.  ,,Ze hebben me wel geleerd dat als ik iets wil bereiken dat ik er dan alles voor moet doen en ook veel voor moet laten.’’

Van der Heijden doelt op een gezonde voeding en voldoende rust naast de vele trainingen.  ,,Sociaal heb ik wel eens wat dingen laten lopen, ook in het weekend waren we vaak weg en dan hadden we nog de buitenlandse toernooien.’’

 

HFC

Twee jaar geleden belandde hij aan de Spanjaardslaan. Hij imponeerde door tijdens een toernooi meteen zijn eerste bal vanaf 25 meter raak te schieten.

Bij Caspar Dekker staat het nog op zijn netvlies gebrand.

,,Zijn entree bij HFC op het toernooi bij LSC Sneek zal de O19-1 van die tijd niet snel vergeten. Zijn eerste potje voor de Koninklijke, de van Almere City teruggekeerde Tim Stegeman gebruikte zijn wapen de cross pas a la Frank de Boer tegen Argentinië op Bergkamp.

Die pass moest Bergkamp nog met een stuit verwerken. Jeffrey nam de bal meteen op de borst en schoot – voor de stuit- genadeloos hard cross door het doelnet heen.”

,,Ik ben een spits die graag rondom Sietse speelt’’, zegt Van der Heijden. ,,Sietse heeft lengte en kan doorkoppen, ik maak graag loopacties.’’

Toch typeert Caspar Dekker de spits als ‘type Huntelaar’. Een lach verschijnt op zijn gezicht. ,,Ja ik ben ook dodelijk in de zestien, dat klopt.’’

Telstar

Caspar Dekker noemt hem een ‘geweldige leuke doelgerichte spits’. ,,Hij scoorde in de beker tegen DWS tien van de twintig goals, daarna kon hij snel naar het eerste elftal.”

Hij scoorde een paar maanden geleden zijn laatste goal op Sportpark Schoonberg. Een wedstrijd tussen de reserves van HFC en de Witte Leeuwen eindigde in 1-2, Van der Heijden scoorde eenmaal.

,,Daarna gingen we in lockdown en heb ik thuis wel wat getraind, maar niet zo intensief als bij HFC. Bij terugkomst moest ik weer aan de bak en ging mijn knie opspelen.’’

Blessure

De blessure liep hij anderhalf jaar geleden in de voorbereiding op. Tegen Ter Leede viel hij al uit met een hamstringblessure.

Net hersteld speelde hij daarna welgeteld 180 tellen mee met HFC-zaterdag, waarna hij met een dikke knie van het veld ging.

De gedachten gingen bij een enkele  HFC’er  terug naar Pieter Bas den Hartigh. Ook een dorpsgenoot van Van der Heijden. Op zijn 24ste al 180 goals gescoord voor BOL, kwam hij vol verwachting bij HFC binnen

Maakbaarheid

Hoogtepunt was zijn sterke optreden in de KNVB-beker, op dinsdag 27 oktober 2015. Met het hoofd maakte hij de enige Haarlemse treffer in een duel met eredivisionist Heracles.

Hij speelde nog een paar duels. Maar hij kwam erachter dat je in het leven niet overal invloed op kunt hebben, ook al zou je het willen.

De aanvaller moest door knieklachten zijn loopbaan bij HFC beëindigen.

Herstel

,,Gelukkig ben ik door een goede chirurg geopereerd,’’ zegt Van der Heijden. ,,Via Johan van Streun van HFC kon ik naar Cor van der Hart junior, die me heeft geholpen.’’

Maandenlang zag de spits meer wachtkamers dan kleedkamers van binnen. Daarna begon het revalidatie traject met alleen het geluid van pompend ijzer als stille getuige.

,,Ik moest mijn quadriceps sterker maken en omdat ze ook een stukje uit mijn hamstring hadden gehaald, moest die ook weer worden opgetraind.’’

Irritatie

Nu revalideer ik bij de fysio in ‘Broek’ en bij Wouter Rill en Carola Bakker bij HFC.

Met Gerrit Peijs doe ik de hersteltraining zodat ik zo snel mogelijk weer bij de groep kan aansluiten.

Ik moet de definitieve uitslag van de MRI nog krijgen, maar ik ga ervan uit dat het slechts beetje irritatie is door inactiviteit tijdens coronapauze.’’

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD