woensdag, december 7, 2022
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCGertjan Tamerus in dubio: ruwe diamanten polijsten of de markt op?

Gertjan Tamerus in dubio: ruwe diamanten polijsten of de markt op?


De voorbereiding is bijna afgelopen. De meeste trainers evalueren dan. Gertjan Tamerus zei onlangs zo’n vijftien gelijkwaardige spelers te hebben voor de Tweede Divisie. Was dit slechts een boodschap op sociaal niveau? Of zei de trainer op psychologisch niveau tegen het bestuur van HFC. ,,Ik heb een te smalle selectie. Ik wil er nog een ex-prof bij.’’

Woensdag zitten ze om de tafel. Maar na afloop van het duel bij Jong Sparta nuanceerde hij zijn eerdere uitlatingen al een beetje. ,,Ik heb een goede groep, maar wat als er blessures komen. Ik wil kijken of er ruimte is voor een ex-prof, aan de andere kant moet-ie ook in de selectie passen.’’

Budget
Topclubs met een grotere portemonnee zijn nog volop actief. Katwijk gaat nog twee spelers aantrekken en Edwin Grünholz verwoordt het op een andere wijze dan Tamerus, maar staat er hetzelfde in. ,,Er moeten gewoon nog twee spelers bij. Het kan best zijn dat we niet het meeste geld hebben, maar dat mag niet als een excuus worden gebruikt om de selectie te niet te hoeven versterken…..’’

Telstar
De HFC-trainer wil er graag nog een ervaren speler bij hebben. Vaak zit hij – samen met Katwijk – op de eerste rij om een afvallige speler bij Telstar op te pikken.

Selectie
Binnen HFC heeft iedereen zijn eigen perceptie van de werkelijkheid en vele mensen vinden dat Tamerus een goede selectie heeft. De trainer rekent waarschijnlijk Mitchel Michaelis, Desevio Payne, Danny Hols, André Morgan, Wessel Boer, Oscar Wilfert, Vincent Volkert, Gerry Vlak, Jim Hulleman, Koen Tros, Jacob Noordmans, Jordy Hilterman, Franklin Lewis, Sietse Brandsma en Roy Castien daartoe. Vijftien man in totaal.

Het is te hopen dat reservekeeper Richard de Groot ook dat niveau kan aantikken.  Dan zit-ie op zestien. Tegen Jong Sparta (1-1) maakte de doelman het zichzelf moeilijk en dat was onnodig. ,,Hij schoot de bal naar de verkeerde mensen waardoor we balverlies leden’’, stelde GJT. De Groot speelde lange ballen op de kleine Roy Castien – die wel de 1-1 scoorde- in plaats van op de lange Sietse Brandsma.

Blessure
Door de blessure van Michaelis zal De Groot tegen Noordwijk onder de lat staan. Tamerus heeft een selectie met veel talent. De verdediging én het middenveld zijn zelfs goed bezet. De enige sleutelposities zijn de keeper en de spits. Hoe gaan Michaelis en De Groot het doen? Kunnen zij Tom Boks doen vergeten?

Goals
Scorend vermogen zit er genoeg in de ploeg. Roy Castien is een momentenvoetballer maar schiet wél met scherp, Jim Hulleman is een middenvelder die makkelijk scoort. Gerry Vlak houdt het hoofd koel. Het enige wachten is nog op Sietse Brandsma, die zijn niveau van Odin’59 nog moet aantikken.

Talenten
En er is jeugd die aanhaakt. Rechtsback Deron Payne is pas 19-jaar en tikt het niveau van het eerste aan, Roy Deken was bij Ajax-zaterdag een betrouwbare linksback en komt bij HFC in aanmerking voor een plek als centrale verdediger. Voor de 20-jarige Kane Prins geldt dat ook. Hij acteerde in de jeugd van Almere.

Op de linksback-positie diende Noah Affolter zich aan. Gestopt bij Jong AZ zag Tamerus hem op televisie meespelen met OFI Kreta. Een paar dagen later was de linksbener al in Haarlem. ,,Hij is fel en kan een goede stand-in zijn voor Vincent Volkert. Maar hij moet nog wel wat stappen maken.’’ Aanvaller Mehmut Yuksel acteerde ooit in Twente Onder-17. Hij is pas 19 jaar en scoorde in de voorbereiding een paar mooie treffers.

Jeugd
Hoofd-jeugdopleiding Caspar Dekker fronste zijn wenkbrouwen toen hij las over een selectie van slechts vijftien gelijkwaardige spelers. HFC heeft al jaren een professionele jeugdopleidiing waarbij de hoogste teams veelal spelen tegen clubs als NEC, Cambuur en De Graafschap.

Jeugdplan
In het beleidsplan van de club staat dat er in het seizoen 2020-2021 zo’n vijf a zes spelers uit de eigen jeugd in het eerste moeten spelen. Binnen HFC ziet men Franklin Lewis, Wessel Boer en Roy Castien als eigen spelers. Drie extra talenten die dit jaar een vaste waarde moeten worden, dat lijkt een utopie. Ook al omdat de echte talenten jaarlijks uitvliegen naar Ajax of AZ.  De trainer gaf na afloop van het duel met Jong Sparta aan dat de waakvlam van de hoop nog brandt voor HFC’s ruwe diamanten. ,,Ik ga niet werken met een A- en B-selectie. De 18-jarigen krijgen zeker zo nu en dan kansen.’’

Onder-18
De talentvolste HFC-lichting van de afgelopen jaren is die van Onder-18. Tamerus liet Mikaël Schilling. Ruben Heeremans, Splinter Haasbeek, Jimmy van Dijk, Medoune Seye en Gillermo Kuling meetrainen. Veelal wisselde Tamerus in de rust of na zestig minuten zes basisspelers voor de talenten. HFC verspeelde mede daardoor zowel tegen AFC en Jong Volendam een voorsprong. ,,Het is misschien niet helemaal eerlijk om ze daar op af te rekenen. Als ik een speler inbreng in een goed draaiend elftal dan hebben ze meer houvast..’’ Vervolgt: ,,Ze hebben veel geleerd en het goed gedaan. En mij heel erg geholpen. Ik kon meer wisselen en mijn basisspelers optrainen en rust geven. Op termijn zie ik zeker kansen voor talent.’’

De meeste van deze spelers zullen in Onder-21 gaan uitkomen en hebben nog één a twee jaar nodig om zich verder te ontwikkelen.  De 17-jarige Joas Kors blijft ook zeker bij de selectie. ,,Joas ziet het spelletje’’, zegt de trainer. ,,Hij is te klein om als verdediger te spelen, maar kan als middenvelder goed uit de voeten.’’

Team
Gertjan Tamerus gaat onderhand verder met waar hij goed in is. Structureren, het bouwen van een echt team, een selectie fit maken, de speelwijze verder inslijpen en invloed uitoefenen. Alles staat in het teken van de heilige graal: resultaat behalen. En hij gaat daar voor een amateurclub soms ver in. Soms zoekt hij de confrontatie met de pers. In zijn tone of voice lag een risico, maar als duidelijk is waar ieders verantwoordelijkheid ligt en de coach veiligheid voor zijn groep heeft gecreëerd neemt hij ook de tijd voor het journaille.

,,Gertjan heeft ons verzocht om de wedstrijd eerst gezamenlijk af te sluiten in de kleedkamer en daarna met de pers te gaan praten’’, zei Wessel Boer, die na Jong Sparta eerst ging douchen, zijn kop leegmaakte en daarna aanspreekbaar was.

Gelukkig start HFC binnenkort met de bouw van een door architect Heiko Hulsker ontworpen nieuw clubhuis, met daaronder alleen al tien kleedkamers.

Daarmee lijkt het huidige probleem in de toekomst verholpen. Nu moeten de spelers vijftig tot zestig meter afleggen voordat ze in de kleedkamer komen.

Bij HFC spelen ook spelers uit Broek op Langedijk, Volendam en Schagen. Deze dorpen trekken erop uit om hun Jim, Gerry, Koen en Sietse te zien spelen. En na afloop worden ze aangeklampt, gekust en gefeliciteerd. Tamerus hamert op het groepsproces en wil graag samen afsluiten.

Win-win

Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden om een win-win-situatie te creëren. De talentvolle jeugdtrainer Djorim Verdonkschot coachte twee jaar geleden HFC Onder-17 tegen het Ajax met onder andere Christian Rasmussen.
HFC was gelijkwaardig aan Ajax en ouders, opa’s en oma’s, vrienden en gillende bakvissen waren uitgelopen om hun helden te bekijken. Na afloop wilde iedereen een glimp, een lach een selfie of een zoen en een omhelzing. Er stonden wel tweehonderd fans te wachten, Verdonkschot wist dat hij zijn spelers in de massa kwijt zou raken en loste de nabespreking anders op.

Nabespreking
De pas 25-jarige hield alles transparant. Een nabespreking op het veld.  In een cirkel zaten Joas, Ruben en Splinter en medespelers om elkaar heen, als een stel padvinders. Alleen het houtvuur ontbrak. En de ouders en de pers? Die keken ademloos toe. Wat was hier aan de hand?  Het was voor op school weer een mooi verhaal om te vertellen, de journalist had een mooie insteek voor een artikel. Er was geen zwijgplicht. En de spelers en trainer konden daarna meteen wat drinken en met hun fans praten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS