Volg ons

Tweede Divisie

DERBYRAPPORT | Meer een ‘experience’ dan rauwe rivaliteit

DERBYRAPPORT | Meer een ‘experience’ dan rauwe rivaliteit

De Spakenburgse Derby van afgelopen zaterdagmiddag kan zonder twijfel worden bijgeschreven bij het rijtje zeer geslaagde edities. Het mooie nazomerweer, spanning, aardig wat kansen, doelpunten waarvan één wereldgoal, tranen, een ware voetbalentourage en bij vlagen redelijk voetbal waren ingrediënten voor een behoorlijk geslaagde dorpsstrijd tussen Blauw en Rood.

Wie de Spakenburgse derby als fenomeen analyseert, ziet dat het kampioenschap van de Westmaat steeds meer een ‘experience’ wordt en steeds minder van de verbeten rivaliteitsclash op leven en dood resteert. Zoals Heineken haar ‘experience’ heeft in een voormalige brouwerij in Amsterdam, zo heeft de Derby zich steeds meer ontwikkeld tot een attractie. Al ruim voor de wedstrijd staan lange rijen voor de viswinkels en kraampjes in het oude dorpscentrum. Voetballiefhebbers uit het hele land volgen veelal hetzelfde parcours: auto parkeren, warme kibbeling kopen in het dorpshart, oppeuzelen met het fraaie uitzicht op de historische botters, langzaam naar het sportpark slenteren, een plekje zoeken tussen het rode of blauwe legioen en vervolgens genieten van ludieke acties van supporters voor de wedstrijd, doorgaans matig voetbal zien, een paar opstootjes en na negentig minuten soms nog even kort een kijkje nemen bij het sporthalfeest van de winnaar en dan voldaan naar huis.

Beide clubs zijn inmiddels haast tot in perfectie ingericht op het bieden van de ‘Derby beleving’ aan voetballiefhebbers die de Spakenburgse twist zeker eens in hun leven met eigen ogen willen zien. Spakenburg hanteerde zaterdag toegangsprijzen van 12 euro voor een staanplaats (6 euro voor kinderen en ouderen), 25 á 40 euro voor een zitplaats en 60 euro voor een zitplaats met toegang tot het buffetdiner. Prijzen die gerust het label ‘Champions League van het amateurvoetbal’ opgeplakt mogen worden. Maar geef de club eens ongelijk: schaarste bepaalt de prijs en gezien de snelheid waarmee alle zitplaatsen verkocht waren, zijn er blijkbaar voldoende mensen die een flink bedrag over hebben voor de ‘Derby-experience’. Het nadeel is wel dat zitplaatsen vooral nog zijn weggelegd voor de ‘happy few’, zij die niet kijken op een paar tientjes.

Ook een nadeel: er worden inmiddels zoveel tijdelijke tribunes gebouwd voor de Derby, dat er nauwelijks nog ruimte is voor de fanatieke aanhang en hun ludieke acties van de tegenstander. Daardoor ontbrak zaterdag bijvoorbeeld een ludieke actie van IJsselmeervogels-zijde. Jammer, want de traditionele plagerij van de rivaal behoort vaak tot van de smaakmakers van de Derby. Desgevraagd klonk het vanuit het rode kamp dat er zo weinig ruimte voor de aanhang is overgebleven en de toegangscontrole op het sportpark zo streng is, dat er voor gekozen is geen sfeeractie te houden, maar het geld te sparen voor de terugwedstrijd aan de rode zijde van de Westmaat.

Het is slechts een lichte smet op een verder zeer soepel georganiseerde en aantrekkelijke voetbalmiddag, die nog altijd ware reclame voor het amateurvoetbal is. Niet zo vreemd dus ook dat betaalzender FOX Sports groots uitpakte met live-registratie van de Derby.

Het Derby-rapport van Voetbal247.nl:

(Ludieke) sfeeracties – 7
Geen ludieke actie vanuit het IJsselmeervogels-kamp, wel een fraai doek van de blauwe aanhang. Bovendien was ook de traktor met DJ die vooraf de Havenside opwarmde (en daarmee ook de rest van het publiek) een geslaagde zet.

Rivaliteit – 7
Oudere Spakenburgers die je spreekt op de Derby-zaterdag zijn vaak ziek van de zenuwen, stiknerveus en kunnen nauwelijks een positief woord over de tegenstander uitbrengen. De wat jongere generatie is absoluut nog wel fanatiek rood of blauw, maar lijkt wat milder in de haat die sommige eerdere generaties lijken te koesteren. Ook in het veld was het minder felbevochten dan in het verleden. Pas in de slotfase was het eerste echte opstootje waarneembaar en het feit dat scheidsrechter De Brito Roque het zonder kaarten afkon is daarin een teken aan de wand.

Voetbaltechnisch niveau – 6,5
Het voetbal tijdens Derby’s is zelden groots en ook deze dorpsstrijd was voetbaltechnisch en tactisch geen wereldklasse. Toch zagen de toeschouwers wel een hoop kansen.

John de Wolf – 7,5
Vooraf was Spakenburg de underdog en de afgelopen maanden kreeg De Wolf soms stevige kritiek op de manier van voetballen van zijn ploeg. De coach verdient echter credits voor de – met uitzondering van de beginfase – degelijke organisatie en zijn lef om te starten met Spakenburgers Youri Koelewijn en Argjend Selimi. Twee ‘eigen’ jongens in de basis bij de Blauwen tijdens de Derby, dat is een hele tijd geleden.

Ted Verdonkschot – 7
Het beoogde strijdplan van Verdonkschot, waarin de ruimte aan de rechterkant vooral benut moest worden, was goed bedacht, maar werd alleen in het eerste kwartier goed uitgevoerd. In de tweede helft maakte IJsselmeervogels weliswaar gelijk, maar een samenhangend aanvalsplan was na rust niet of nauwelijks waarneembaar.

Danny van den Meiracker – 7,5
Ondanks alle aandacht, spotlights en sentimenten bleef Van den Meiracker koel, nuchter en volwassen. De spits speelde zeker niet zijn beste wedstrijd, maar zijn treffer maakte alles goed. Die doeltreffende volley was allesbehalve geluk, maar pure kwaliteit en beheersing. Ontroerend waren zijn tranen na het doelpunt, een gevolg van zijn zorgelijke privésituatie.

FOX Sports – 8
FOX Sports pakte flink uit, zowel in aanloop naar de wedstrijd als bij de registratie zelf. Met fraaie filmpjes op sociale media werden de Derby-volgers lekker gemaakt en in de stemming gebracht. Op de wedstrijddag zelf was analist en voormalig FC Lienden-coach Hans Kraaij jr ingevlogen. Een perfecte keuze, juist ook omdat Kraaij jr in het interview na afloop van de wedstrijd met Van den Meiracker ervoor zorgde dat de juiste snaar geraakt kon worden.

Scheidsrechter – 6,5
Sander de Brito Roque behoort zonder twijfel tot één van de beste scheidsrechters in het topamateurvoetbal, maar de leidsman leek duidelijk zich te hebben voorgenomen na afloop geen onderwerp van gesprek te willen worden vanwege een gewaagde beslissing. Natuurlijk is een scheidsrechter die niet opvalt doorgaans een goede arbiter, maar zaterdagmiddag floot De Brito Roque wel een beetje voorzichtig. Bij twijfelgevallen floot hij vrijwel steevast in het voordeel van de verdedigende partij en meerdere handsballen in het strafschopgebied (waarbij beide ploegen een strafschop hadden verdiend) wuifde hij weg. Jammer, want hoe meer doelpunten, hoe aantrekkelijker doorgaans voor de toeschouwers.

Organisatie – 8
Aan alles is te zien dat beide clubs veel ervaring hebben met het organiseren van de Derby. Van kaartverkoop tot bewegwijzering, van foodcourt tot noodtribunes en van persontvangst tot veiligheid: de Spakenburgse derby is een geoliede machine waarbij simpelweg de draaiboeken uit de kast worden getrokken en iedereen zijn taak kent.

Omstandigheden – 9
Beter weer was nauwelijks denkbaar: een prettige najaarszon verwarmde de toeschouwers. Het enige wat ontbrak was een stukje ranglijstspanning. Het duel was nu zo vroeg in het seizoen, dat het resultaat nauwelijks van directe invloed was op degradatie of kampioenschap. In het verleden was die spanning er soms wel, wat het duel een extra dimensie gaf.

Amusementswaarde – 8
Het is al gememoreerd, maar de ‘Derby-experience’ is een ware attractie geworden.

Prijs-kwaliteit-verhouding – 7,5
De Derby is een belangrijke bron van inkomsten voor zowel Spakenburg als IJsselmeervogels. Twee wedstrijden, liefst minimaal één winnend afsluiten, en de penningmeester ziet al snel een slordige ton in de clubkas stromen. De toegangsprijzen zijn aan de stevige kant, maar tegelijk krijgt de bezoeker er wel een belevenis voor. Een 7,5 dus.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie