maandag, oktober 2, 2023
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagBeroepscommissie hoort zaak clubs tegen licentie-eisen aan: "Kúnnen niet meegaan"

Beroepscommissie hoort zaak clubs tegen licentie-eisen aan: “Kúnnen niet meegaan”

De licentie-eisen van de KNVB leveren een groot aantal amateurclubs én de voetbalbond zelf al tijden een flinke dosis hoofdpijn op, om over de onlangs uitgedeelde puntenstraffen nog niet eens te beginnen. Op maandagavond hoorde de beroepscommissie in Zeist het verweer van veertien verenigde voetbalclubs aan en TweedeDivisie.org sprak met Sydney Volten, bestuurslid bij Hercules en aanwezig bij de zitting.

Uitspraak rond 1 maart

De veertien clubs (te weten: AFC, Harkemase Boys, ODIN’59, Be Quick 1887, Dongen, EVV, HBS, Hercules, Juliana’31, Magreb’90, OJC Rosmalen, Quick’20, UDI’19 en Westlandia) laten zich bijstaan door Keje Molenaar en Marjan Olfers en eisen dat licentie-eis S.05 van tafel wordt geveegd. Dit is de eis over het verplichte aantal contractspelers. Wat dat betreft heeft de beroepscommissie op maandagavond nog geen uitspraak gedaan. Volten vertelt: “Dat gebeurt rond 1 maart, met het oog op de bondsvergadering van 21 maart, waar dit toch weer op de agenda komt.”

Als je puur en alleen naar de nakoming van de licentie-eis kijkt, ben je vrij snel uitgepraat. Alle bovengenoemde clubs weigeren hieraan te voldoen. “Maar het gaat erom: hoe zijn die licentie-eisen tot stand gekomen? Is dat democratisch gebeurd of niet? Nou, vanaf het begin zijn er een groot aantal verenigingen mordicus op tegen geweest.” De partijen hebben het op maandag eigenlijk nauwelijks over de cao gehad. “Die is niet te repareren en dat is niet relevant. Het gaat erom dat het eigenlijk bij de meeste clubs ook tegen de statuten in gaat om te betalen.”

‘Verplichte contracten kosten 9.000 euro per stuk’

Het tegengeluid is dat de amateurverenigingen boter op het hoofd zouden hebben. “Door de meeste clubs, ook in de Tweede Divisie, ook in de Derde Divisie, worden vergoedingen betaald. En als dat boven de vrijwilligersvergoeding komt, dan betaal je daar belasting over. Maar dat staat in geen verhouding tot verplichte contracten, die ongeveer 9.000 euro per stuk kosten. Dat is voor een club als Hercules en voor alle clubs die er deze avond waren gewoon niet te doen.” Er zijn echter een aantal clubs die een andere mening toebedeeld zijn. “Die hebben zich naar de KNVB hebben gewend om vooral wél die S.05 in te voeren.” De desbetreffende ploegen vinden het oneerlijk dat zij nu aan de eisen voldoen, waar andere clubs níét mee willen gaan. “Het is vooral simpelweg niet mee kúnnen gaan. Dertien contractspelers, dat is gewoon een dikke ton.”

‘Wat moet je dan? Niet kampioen worden?’

Er is echter dus nog geen uitsluitsel. De stand van zaken is als volgt, aldus Volten: “Wij hebben het beroep toegelicht en men neemt het mee in haar besluiten, en die verwachten we rond 1 maart. Daarnaast zijn wij voornemens om naar de burgerrechter te gaan. Een bodemprocedure en dan naar de burgerrechter met een uitgebreid bezwaarschrift.” De veertien clubs hopen vooral dat er een oplossing gevonden kan worden die voor iedereen voordelig blijkt. “De bottomline die wij meegeven luidt: het moet en het kan opgelost worden zonder dat het iedereen pijn doet. De appellanten, de clubs die tegen zijn, geen één heeft aspiraties om daadwerkelijk het betaald voetbal in te gaan. En als het je overkomt met goede prestaties, tja, daar kun je niet voor gestraft worden. Er zitten clubs bij die gepromoveerd zijn vorig jaar, maar wat moet je dan? Niet kampioen worden?”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD