woensdag, februari 1, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlClubsKatwijkZoutman piekert over 'luxe keuzes' bij Katwijk

Zoutman piekert over ‘luxe keuzes’ bij Katwijk

Nadat tijdens de Open Dag van Katwijk de doelstelling (het kampioenschap) al glashelder werd uitgesproken, werd in het oefenduel tegen Jong ADO Den Haag ook steeds duidelijker hoe Katwijk het dit seizoen tactisch wil invullen op het veld. Dankzij de moordende concurrentie op vrijwel elke positie valt er, voor de trouwe volgers, echter nog nauwelijks iets te zeggen over de personele invulling bij de Krombewoners. Na de 6-1 oefenoverwinning tegen de Haagse beloften sprak trainer Jan Zoutman van luxe keuzes. ,,Ze maken het de trainer lastig.”

Waar afgelopen seizoen de wens en spirit van de groep (met veel druk vooruit willen spelen, HK) nog al eens botste met de visie van de trainer (mede ingegeven door de vele blessures, met name in de defensie, koos Zoutman voor wat meer zekerheid) lijken beiden elkaar dit seizoen in het midden te hebben gevonden. Ruim 75 minuten kreeg Jong ADO Den Haag bij balbezit nauwelijks de tijd om iets constructiefs op te zetten. ,,Druk op de bal”, was het meest gehoorde zinnetje op De Krom. In balbezit had de thuisploeg een breed palet van aanvalsmogelijkheden, maar was vooral de opzet via een snelle combinatie langs de zijkanten succesvol. Daardoor waren het juist Jan Willem Tesselaar (3x), Brandon Robinson en invaller Marouane Afaker die voor het leeuwendeel van de goals tekenden. Aanvoerder Robbert Susan (een bekeken vrije trap voor rust) was de enige niet-buitenspeler die scoorde.

Na afloop toonde Jan Zoutman zich tevreden met het verloop van de voorbereiding. ,,We willen zowel ontwikkeling in ons spel zien, als ervoor zorgen dat de selectie volledig wedstrijdfit is voor de eerste wedstrijd tegen Scheveningen”, zegt Zoutman in gesprek met Voetbal247.nl. Daarbij kiest hij vooralsnog voor wisselende samenstellingen, waarbij een ander deel van de selectie een training afwerkt. Voor de buitenwacht zijn twee van de drie grote vragen (doelstelling en spelsysteem) redelijk tot goed beantwoord. ,,Maar er moet continu aan geschaafd worden”, stelt Zoutman. ,,We zien steeds meer de contouren terug van wat we voor ogen hebben, maar ook vandaag zijn er in balbezit en in het druk zetten nog te veel momenten die eruit moeten. Maar goed, het kost simpelweg ook tijd om deze manier van spelen echt goed uit te kunnen voeren.”

Bij het publiek rijst meer en meer de vraag wie dit spelsysteem moet gaan uitvoeren. Zoutman heeft tot nog toe nauwelijks in zijn kaarten laten kijken als het gaat om de personele invulling en heeft nog wel wat harde noten om te kraken. ,,Ik heb wel een raamwerk in mijn hoofd”, zegt de Velserbroeker in Katwijkse dienst hierover, om direct daarachter te stellen dat het hem niet makkelijk wordt gemaakt door zijn spelersgroep. ,,De concurrentie is op elke positie groot en steeds meer jongens kloppen op de deur. Vandaag bijvoorbeeld Tesselaar. Die maakt het met zijn drie doelpunten, maar ook met zijn spel, de trainer lastig.” Het zijn problemen waar vrijwel geen enkele trainer over zou klagen. ,,Ik noem het eigenlijk geen luxe problemen, maar luxe keuzes”, aldus Zoutman.

Twee van de meest luxe keuzes zijn die onder de lat en de invulling van het middenveld. Mark de Vries nam verre van onverdienstelijk de honneurs waar, nadat Ricardo Kieboom afgelopen seizoen in de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys geblesseerd raakte, waardoor in aanloop naar dit seizoen beide keepers een gelijke kans krijgen om de nummer één doelman te worden. ,,We hebben twee Tweede Divisie-waardige keepers in de selectie, die kwalitatief weinig voor elkaar onderdoen”, zegt Zoutman. ,,In de loop van de voorbereiding gaan we onze definitieve keuze maken.”

Op het middenveld zijn wellicht nog zwaardere keuzes te maken. Afgelopen seizoen leken Robbert Susan en Joey Jongman op het middenveld beiden niet maximaal te renderen. De vraag is of en hoe Zoutman dat dit seizoen wel voor elkaar denkt te krijgen. ,,We hebben vandaag het middenveld ingevuld met twee “zessen”, zoals Erik ten Hag dat noemt. Maar niet alleen Susan en Jongman komen in aanmerking voor die positie. Rick van der Meer, om er maar één te noemen, is een geduchte concurrent voor één van die plekken”, aldus Zoutman, die nog geen poppetjes prijs gaf, maar wel politiek eindigde. ,,In een lange, zware competitie als de Tweede Divisie gaan we iedereen keihard nodig hebben gedurende het seizoen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD