Volg ons

Terug in de tijd

ZOMERSERIE | Noordwijk wint op alle fronten van RBC

ZOMERSERIE | Noordwijk wint op alle fronten van RBC

In onze zomerserie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de vijfde aflevering aandacht voor de titelstrijd in 1973 tussen Noordwijk en RBC, die buiten de lijnen voor net zoveel strijd zorgt als er binnen.

Meteen na afloop van het eerste duel om de amateurtitel tussen Noordwijk en RBC is er plotseling rumoer en onduidelijkheid. Want telt het doelsaldo over twee wedstrijden nu wel of niet? Niemand die het weet. Bij RBC denken ze van wel en daarom is bij de Roosendalers na afloop toch lichte tevredenheid, omdat het in de laatste minuten nog terugkomt  van 3-0 tot 3-2. Bij Noordwijk denken ze van niet en mede daardoor wisselt het in de slotfase nog twee keer aanvallend, in plaats van de riante voorsprong te koesteren. Uiteindelijk wordt diep in de reglementen het antwoord opgeduikeld. Het doelsaldo telt niet mee. Het geeft nog maar eens aan dat ook in het vijfde jaar dat om de landstitel wordt gespeeld de kinderziektes nog altijd niet verdwenen zijn.

Rituele bespiegelingen
Ook de inmiddels bijna rituele bespiegelingen over het zaterdag- versus het zondagvoetbal steken rond de tweestrijd weer de kop op. Mede omdat RBC in het eerste duel lange tijd nogal ongeïnspireerd speelt, komt het dan in zaterdagkringen heersende sentiment dat ze nog altijd niet bijster serieus genomen wordt weer bovendrijven. Maar de uitgebluste indruk die RBC achterlaat is misschien niet eens zo vreemd.

De club uit Roosendaal is twee jaar terug tegen haar zin weggesaneerd uit het profvoetbal en zint op een terugkeer in de rijen van de profs. Kort voor het tweeluik met Noordwijk hoort de club dat met het winnen van de zondagtitel aan de sportieve vereisten is voldaan, waardoor de wedstrijden tegen Noordwijk plotseling niet veel meer zijn dan een leuk toetje. Daarnaast speelde RBC voor aanvang van het treffen heel wat meer wedstrijden, wat de vermoeidheid ook kan verklaren.

Voor schut
Aan al deze bespiegelingen heeft Noordwijk logischerwijs geen boodschap. De ploeg speelt fris van de lever en zet RBC vooral na rust voor schut. De getergde formatie loopt uit naar een niet geflatteerde 3-0 voorsprong en dat het in de slotfase nog 3-2 wordt is dus niet meer van belang.

Ook rond de return is er veel geharrewar. Bijvoorbeeld over waar en wanneer een eventuele beslissende derde wedstrijd moet worden gespeeld. Uiteindelijk wordt met dank aan de nodige bemiddelaars besloten deze over de vakantie heen te tillen op verzoek van RBC, waarbij als resultaat van deze koehandel Noordwijk het thuisvoordeel krijgt. Die derde wedstrijd lijkt overigens niet nodig als Ruud Bröring Noordwijk in de return tien minuten voor tijd op gelijke hoogte schiet, maar in de slotfase poetst RBC met twee treffers alsnog de remise van het bord.

Ook in het slotbedrijf toont RBC – dat tussendoor plompverloren van de KNVB te horen krijgt dat een terugkeer naar de profs toch niet mogelijk is – nog altijd niet de noodzakelijke honger om de titel te willen pakken. Zonder de naar de profs vertrokken aanvalsleider Louis Verstraaten en twee nog vakantie vierende basisspelers laat de ploeg zich weer afbluffen door een gretiger en sterker Noordwijk, dat met 2-1 aan de goede kant van de score blijft. De vijfde amateurtitel komt daarvoor na bijna twee maanden uiteindelijk terecht bij de enige ploeg die daar na 270 minuten voetbal en heel veel gedoe buiten de lijnen recht op heeft.

23/06/1973
Noordwijk – RBC 3-2
1-0 Duindam, 2-0 en 3-0 Spaanderman, 3-1 Perdaems, 3-2 Van den Boom|
4.500 toschouwers

27/06/1973
RBC – Noordwijk 3-1
1-0 Verstraaten, 1-1 Bröring, 2-1 Nouwens, 3-1 Van den Boom
6.000 toeschouwers

09/08/1973
Noordwijk – RBC 2-1
1-0 Bogers, 2-0 Bröring, 2-1 Brouwers
6.000 toeschouwers

Bekroning van een sterke periode
De algehele amateurtitel van 1973 vormt voor Noordwijk het slotstuk van een sterke periode in de clubgeschiedenis. De club is sinds de toetreding van de zaterdagvoetballers binnen de KNVB vrijwel continu vertegenwoordigd op het hoogste niveau en is in 1973 toe aan de vierde afdelingstitel sinds 1963. Zaterdagkampioenworden lukte bij eerdere gelegenheden niet, maar in 1973 troeft het IJsselmeervogels af. De titel van 1973 is overigens zeker niet het einde van een tijdperk, ook in de ruim tien jaren daarna blijft Noordwijk een zekerheidje in de top van het zaterdagvoetbal.

Ongewenste terugkeer naar de amateurs
Het gaat niet goed met de onderste helft van het profvoetbal begin jaren zeventig. De KNVB ruilt daarom in 1971 de kaasschaaf in voor de hakbijl en zet een streep door de zieltogende Tweede Divisie. RBC is één van de clubs die verplicht terugkeren naar de amateurs, al blijft het zich daar tot in de rechtbank tegen verzetten. Tevergeefs. De wens om terug te keren steekt daarom al snel weer de kop op, maar de KNVB steekt er in 1973 nog een stokje voor. In 1983 keert de club dan toch terug als profclub, in het begin van deze eeuw speelt het zelfs enkele jaren in de Eredivisie. Na het faillissement in 2011 gaat RBC weer verder als amateurclub, maar de gedroomde opmars gaat met horten en stoten. Afgelopen seizoen lag RBC op koers voor promotie naar de tweede klasse, maar verspeelde het de riante positie in de slotfase van de competitie.

Geraadpleegde bronnen:

  • Het Vrije Volk (via delpher.nl)
  • Trouw (via delpher.nl)
  • De Tijd (via delpher.nl)
  • NRC Handelsblad (via delpher.nl)
  • De Telegraaf (via delpher.nl)
  • Voetbalarchieven.nl
Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Terug in de tijd