Volg ons

Terug in de tijd

ZOMERSERIE | In Harderwijk ontluikt een bijzondere traditie

ZOMERSERIE | In Harderwijk ontluikt een bijzondere traditie

In onze zomerserie blikken we terug op de duels om het algeheel amateurkampioenschap, die lange tijd het hoogtepunt vormden van het amateurvoetbalseizoen. Met de introductie van de Tweede Divisie in 2016 kwam een einde aan deze traditie. In de eerste aflevering aandacht voor de haperende start van de strijd om de amateurtitel in 1969, met VVOG en Middelburg als deelnemers aan de eerste editie.

In juli 1969 verschijnen er voor het eerst berichten in de kranten over een tweestrijd tussen de kampioen van de zaterdag- en de zondagamateurs, respectievelijk VVOG en Middelburg. Het achterliggende idee: een wedstrijd tussen beide kampen, om de krachtsverschillen tussen ‘de zaterdag’ en ‘de zondag’ te meten. Als reden daarvoor wordt gegeven dat het Nederlands amateurelftal ook wordt samengesteld uit spelers van zaterdag- en zondagclubs. Tot dat moment gold sinds de introductie van het betaald voetbal in 1954 de zondagkampioen automatisch als amateurkampioen, inclusief het recht om te mogen promoveren naar de toenmalige Tweede Divisie. Dat blijkt al langere tijd een wassen neus. In de jaren zestig groeit de karakterologische kloof tussen en prof- en amateurvoetbal snel, zodat Xerxes in 1962 de laatste club is die op sportieve gronden promoveert vanuit de amateurs.

Zoals bij zoveel nieuwe initiatieven wordt het idee voor de strijd tussen de zaterdag- en zondagkampioen nogal lauw ontvangen. In beide kampen wordt er niet al te veel waarde aan gehecht. Voor een belangrijk deel komt dat ook door de planning van de wedstrijden. Niet als apotheose van het seizoen, maar in augustus, bij de start van een nieuwe jaargang. Beide clubs zijn dan net een paar weken in training en hebben bovendien de nodige mutaties ondergaan in de zomer.

‘Ongewenste prestigestrijd’
“Het resultaat is niet zo belangrijk voor ons. Wij zien de wedstrijden meer als een erewedstrijd. Wat hebben we tenslotte aan een overwinning?”, zegt VVOG-trainer Jacques Koole voor de tweestrijd in Trouw. Om te vervolgen met een sneer richting de KNVB. “Het is toch krankzinnig om twee teams die beide een slopende kampioenscompetitie achter de rug hebben in augustus alweer twee zware wedstrijden te laten spelen? Ach, we zullen er maar het beste van hopen.” Ook Middelburg-trainer Piet Lindenberg ziet de duels vooral als een leuke test in de voorbereiding.

Het publiek denkt daar anders over, want bij het eerste treffen op 16 augustus in Middelburg komen ruim 3.500 toeschouwers opdagen. Die zien dat VVOG weliswaar de leiding neemt, maar dat Middelburg duidelijk sterker is. Nog voor rust draaien de Zeeuwen door twee treffers van Tony Hendrikse de score om in hun voordeel, waarna VVOG met een verdedigende tactiek na rust de schade beperkt. Lindenberg is niet blij met het spel van de ploeg uit Harderwijk. “Ik hou van pittig voetbal, maar wat VVOG hier vanmiddag klaar maakte was veel te bar. Ik ben blij, dat we zoiets de hele vorige competitie niet meegemaakt hebben”, zegt hij in Trouw. Hij vind het idee van de wedstrijd ook niet zo geslaagd. “Bij zoiets staat te veel op het spel. Het wordt een prestigestrijd tussen zaterdag- en zondagvoetbal”. Voor VVOG is de missie wel geslaagd: een kleine nederlaag met perspectief.

Enthousiasme beslissend
Dat blijkt een week later. Opgezweept door 4.500 fans blijkt VVOG vooral mentaal frisser. Deze middag wordt duidelijk dat het team van Middelburg, dat vier keer op rij kampioen is geworden en in 1966 en 1967 de landelijke titel pakte, zijn beste tijd heeft gehad. Het enthousiasme van VVOG is beslissend en na de 1-0 van Ries Hoeve volgt en een verlenging en een strafschoppenserie om de beslissing te forceren in het voordeel van VVOG.

Doelman Bertus Hoeve gaat op de schouders na de strafschoppenserie. Uit: Het Vrije Volk

Beide trainers zijn na afloop opvallend realistisch. “VVOG heeft verdiend gewonnen”, stelt Lindenberg. “Middelburg heeft ontegenzeggelijk een beter elftal, technisch heeft men in Zeeland veel meer in de mars, maar daarom juist vind ik de prestaties van mijn jongens des te groter”, stelt VVOG-trainer Jacques Koole nuchter vast.

Wat duidelijk wordt op deze middag in Harderwijk is dat de wedstrijd om de algehele amateurtitel een aantrekkelijk idee is. Ondanks alle bedenkingen vooraf, de getemperde verwachtingen en de kinderziektes in de uitvoering, maakt vooral de wedstrijd in Harderwijk duidelijk dat een traditie met perspectief geboren is.

17/08/1969
Middelburg – VVOG 2-1
0-1 Hoeve (pen), 1-1 Hendrikse, 2-1 Hendrikse (pen)
3.700 toeschouwers

24/08/1969
VVOG – Middelburg 1-0 (VVOG wint na verlenging en strafschoppen)
1-0 Hoeve
4.500 toeschouwers

Geraadpleegde bronnen:

  • Trouw (via Delpher.nl)
  • De Telegraaf (via Delpher.nl)
  • Algemeen Handelsblad (via Delpher.nl)
  • Het Vrije Volk (via Delpher.nl)
  • Voetbalarchieven.nl

Foto via Zuiderzeecup.nl

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Terug in de tijd