dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlDossierZomerserie | Dromen over vroeger tijden

Zomerserie | Dromen over vroeger tijden

Weggezakte amateurclubs. Ooit heersten ze in de top van het amateurvoetbal, tegenwoordig komen ze uit op klasse-niveau in hun regio. In deze zomerserie belicht Voetbal247.nl vier verenigingen die ooit een geduchte tegenstander waren van de clubs uit de Tweede Divisie, maar tegenwoordig hun kunsten vertonen op een veel kleiner podium. Hebben zij nog ergens het vuur van de ambitie branden om terug te keren naar de absolute top, of hebben ze zich neergelegd bij hun lot en dromen zij alleen nog over vroeger tijden. In deel 1: NSVV.

Het is nog te vroeg om te spreken over oude tijden die herleven, maar op prestatief gebied had NSVV dit seizoen een topjaar. Na een aantal keer heen en weer pendelen tussen de Tweede en Derde Klasse wist de club uit Numansdorp het als promovendus te schoppen tot de finale van de play offs om promotie naar de Eerste Klasse. In de finale, die werd gespeeld bij Heerjansdam, was Papendrecht net te sterk voor NSVV, 2-1. Een tweede promotie op rij was de ploeg van trainer (en oud-speler) Ton Havelaar dus niet gegeven.

Hoe anders was de situatie bij de Numansdorpse Sport Vereniging Vooruitgang Is Ons Streven toen Havelaar zelf nog op het veld stond. De successen in de jaren ’80 waren zo groot dat deze periode zelfs bezongen wordt in het clublied. Sterker nog: het is zelfs de openingszin: Numansdorp bezit sportieve jongens, die met een bal en met een voetbalschoen, maakten dat hun club een goede naam kreeg: “in negen jaar tot Driemaal KAMPIOEN”!!

Daarmee gaat men bij de in 1946 opgerichte club wel een beetje voorbij aan een nog succesvollere periode. NSVV werd begin jaren ’50 van de vorige eeuw zelfs viermaal kampioen in de Derde Klasse (1950, 1952, 1953 en 1954), wat toen nog het hoogste amateurniveau was. Het zou daarna tot halverwege jaren ’70 duren, voordat NSVV zich weer op het hoogste amateurniveau meldde, maar toen kwam de club niet verder dan een kortstondig verblijf in de marge. Na de promotie naar de eerste klasse in 1981 was NSVV meer dan een decennium actief op het hoogste amateurpodium en met drie afdelingstitels kunnen we ook niet spreken van een rol in de marge.

Jaap Viergever
Onder leiding van trainer Jaap Viergever (in 2009 op 63-jarige leeftijd overleden na een verkeersongeluk) en topspelers als spits Rinie van Trigt werden de Numansdorpers in 1984, 1987 en 1990 kampioen in de Eerste Klasse. De algehele zaterdagtitel was echter elke keer een brug te ver. Desalniettemin werden in 1984 wel maar liefst zes spelers van NSVV geselecteerd voor het Nederlands amateurelftal en werd coach Jaap Viergever ook nog wereldkampioen met het Nederlands politie-elftal. Nadat in 1990 de laatste titel op het hoogste niveau werd gehaald, na een beslissingswedstrijd tegen Bennekom (3-2), ging het snel bergafwaarts met NSVV.

Er volgden nog twee seizoenen in de Eerste Klasse, waarna de club degradeerde en die klap nooit meer te boven kwam. Twee jaar na de degradatie naar de Tweede Klasse degradeerde NSVV zelfs naar het derde niveau. Tot de invoering van de Topklasse in 2010 acteerde NSVV voornamelijk op dat niveau, met een enkel uitstapje naar boven of beneden. Sinds 2010 is de club uit Numansdorp nog een treetje gezakt en volgden er zelfs een aantal seizoenen in de Derde Klasse (het vijfde amateurniveau). Soms wordt er dan met weemoed terug gedacht aan die glorieuze jaren ’80, toen NSVV de degens kruiste met IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en Spakenburg.

Tijdens het jubileumjaar 2016 werd er zelfs een film gemaakt over de historie van NSVV. Ook organiseerde men een reünie-dag voor de oud-spelers, die in het Gouden Decennium actief waren voor NSVV. Tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Binnenmaas werden de oude helden nogmaals geëerd en kregen ze direct de mogelijkheid om hun oude medespeler Ton Havelaar, aan het werk te zien als trainer.

Ton Havelaar
Sinds de aanstelling van Havelaar als trainer (hij vormt een duo met Bas Snel) gebeurt er elk seizoen wel wat met NSVV. In de winterstop van het seizoen 2015-2016 namen Havelaar en Snel het roer over, NSVV verkeerde in degradatienood en brak met trainer Wim van der Steene. Aan het einde van het seizoen zou het “gelegenheidsduo” NSVV zelfs naar het kampioenschap in de Derde Klasse leiden. Omdat de beoogde nieuwe trainer uiteindelijk niet kwam, ging NSVV door met Havelaar en Snel. ,,Bij onze aanstelling merkten we dat de sfeer in de groep niet goed was. Het was geen team. Vooral Bas Snel speelde een belangrijke rol in het smeden van een team. Hij kende veel jongens al uit de tijd dat hij de jeugd trainde. De samenwerking is sowieso geweldig, Bas en ik zijn complementair aan elkaar,” zegt Ton Havelaar.

Vanuit deze situatie kan de brug naar het verleden geslagen worden. Hoeveel van de trainer Ton Havelaar is terug te herleiden naar succescoach Jaap Viergeven? ,,Onder Viergever maakte ik mijn debuut in het eerste elftal. Dat was in 1990, ons laatste kampioensjaar. Viergever was een ontzettend fanatieke trainer. Tactisch was hij wel wat minder, maar hij kon wel enorm goed een groep smeden en motiveren. Op het juiste moment een schop onder kont en op het juiste moment een aai over de bol.” Havelaar was als linksback dus betrokken bij één kampioenschap, de andere twee maakte hij ook mee, maar dan als supporter.

,,Helaas komen die tijden niet meer terug.”
,,Dat waren ook fantastische jaren,” geniet de huidige hoofdcoach, die zijn gehele leven voor NSVV speelde, na van die tijd. ,,We hadden zulke goede spelers. Rinie van Trigt was echt een geweldenaar. Peter Knoop! NSVV deed het toen al vooral met eigen jongens, aangevuld met topspelers uit de regio, die bij ons op het hoogste podium konden acteren.” Rond het kampioenschap in 1987 waarde het “omkoopschandaal” van Quick Boys. De Katwijkers zouden Marken voor het duel met NSVV een soort van aanmoedigingspremie in het vooruitzicht hebben gesteld. ,,Hoe dat precies zat, weet ik niet,” vertelt Havelaar, die de wedstrijd verder nog altijd goed op het netvlies heeft. ,,Wat een pot was dat! Met tien bussen gingen we richting Marken. Daar kwamen we zelfs nog met tien man te staan, maar uiteindelijk sleepten we wel het kampioenschap binnen. Het waren echt mooie tijden, helaas komen die niet meer terug.”

Met die laatste mijmering geeft Havelaar eigenlijk al antwoord op de slotvraag, voordat we toekomen aan het hoe en waarom van het wegzakken van NSVV in de rangen van het amateurvoetbal. Het antwoord blijkt het meest voorkomende te zijn in dit soort situaties: geld. ,,NSVV betaalt zijn spelers niet. Dat deden we toen al niet en het huidige bestuur houdt nog steeds vast aan dat principe,” vertelt Havelaar. Waar in de jaren ’80 de financiële vergoedingen voor amateurspelers nog in de kinderschoenen stonden, nam die trend in de jaren ’90 een grote vlucht. NSVV kon en wilde niet mee en zou het na het kampioenschap van 1990 nog twee seizoenen op het hoogste niveau volhouden. Het waren precies de jaren van Havelaar in de hoofdmacht. ,,Ik ben zelfs nog een tijd aanvoerder geweest, maar ik had als linksback niet de kwaliteiten om het elftal bij de hand te nemen. Langzaamaan zag ik het niveau steeds minder worden.” Hoewel er, met name, bij de oudere supporters nog weleens gedroomd wordt van een terugkeer op het hoogste niveau, weet men bij NSVV ook dat zo’n stunt nooit gaat lukken als je niet van het principe dat je geen spelers betaalt, afwijkt.

Het huidige complex van NSVV in Numansdorp

Clubcultuur
Aan de andere kant levert de cultuur van zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers de club ook heel veel op. ,,De club leeft aan alle kanten, we hebben een prachtig sportpark en een elftal waarmee onze supporters zich kunnen identificeren,” zegt Havelaar, die verder de grote supportersschare roemt. ,,We hebben voor ons niveau echt veel publiek, ook bij uitwedstrijden. Mijn vader is 81 en gaat ook uit nog zoveel mogelijk wedstrijden kijken. En met hem nog vele andere jongere en oudere supporters.” En samen met die oudere supporters haalt Havelaar nog regelmatig herinneringen op aan grote wedstrijden uit het verleden.

,,We hebben geoefend tegen Benfica en in de beker tegen Heracles gespeeld (uitgeschakeld na strafschoppen). Voor dat ik in het eerst speelde, stuntten we nog tegen NEC (1-0 wint op eigen veld). Maar ook die mooie grote amateurwedstrijden waren prachtig. Duels tegen Katwijk, Quick Boys, ASWH, DOVO…Mooie herinneringen,” droomt Havelaar van vroeger, om daarna te besluiten met een conclusie met een knipoog. ,,Uiteindelijk herinnert het je er ook wel aan dat je ouder wordt.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD