dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieZinderende strijd onderin doet denken aan 'voetbalwiskunde van Aad de Mos': Als,...

Zinderende strijd onderin doet denken aan ‘voetbalwiskunde van Aad de Mos’: Als, als, als

Aad de Mos is spraakmakend om vele redenen. Één van die redenen is zijn rekenmethode tijdens persconferenties. Laat deze methode uitermate geschikt zijn om de laatste speelronde van de Tweede Divisie te duiden en dan met name in de kelder. We gaan de kansen en mogelijkheden van de 5 ploegen langs aan de hand van de rekenmethode Aad de Mos.

AFC
Nummer 12 AFC heeft aan een punt genoeg om de nacompetitie te ontlopen, maar kan ook de derde periode nog winnen. Daarvoor moeten de Amsterdammers winnen bij Excelsior Maassluis en hopen dat Barendrecht niet met twee doelpunten verschil meer wint in de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels. Indien AFC verliest en De Treffers, FC Lienden en FC Lisse winnen, is de ploeg van trainer Andre Wetzel alsnog veroordeeld tot het spelen van nacompetitiewedstrijden. Zeker is dan ook dat TEC de andere ploeg is die dan nog niet op vakantie kan. Hoe dan ook zal er bij AFC, ook na directe handhaving of het winnen van de periode, geen feestje worden gevierd. De club rouwt om het plotseling overlijden van bestuurslid jeugdzaken Peter Dekkers. Vanaf deze plaats onze condoleances.

De Treffers
Omdat De Treffers het beste doelsaldo van het vijftal heeft, lijkt ook de zondag-grootmacht uit Groesbeek relatief veilig. Indien de Groesbekers winnen bij De Dijk kunnen zij op vakantie. Bij een gelijkspel moeten FC Lienden en FC Lisse winnen om De Treffers voorbij te gaan in de ranglijst en gaan De Treffers en TEC de barrage in. Bij verlies van De Treffers heeft FC Lienden aan een punt genoeg, maar moet FC Lisse winnen. TEC zou dan bij een hele grote overwinning (verschil in doelsaldo is +9 in het voordeel van De Treffers) ook nog voorbij De Treffers kunnen.

FC Lienden
Als FC Lienden verliest bij Achilles ’29 kunnen FC Lisse (gelijkspel) en TEC (winst) over de ploeg van Hans van de Haar heen. FC Lienden heeft, net als De Treffers, 38 punten, maar de ploeg uit de Betuwe heeft het minste doelsaldo van het vijftal. Wanneer Achilles ’29 – FC Lienden in een gelijkspel eindigt, kan TEC de regiogenoten niet meer passeren op de ranglijst. FC Lisse wipt, bij winst, wel over FC Lienden heen.

FC Lisse
De prijs voor meest principiële club van de Tweede Divisie is in ieder geval voor FC Lisse. Nadat eerder Brian van der Werff zijn spullen in mocht leveren na herhaaldelijk wangedrag, onderging sterspeler Martin van Eeuwijk deze week hetzelfde lot, nadat hij Ashwin Manuhutu van HHC Hardenberg had gebeten. Op Ter Specke moet FC Lisse winnen van Jong Sparta en hopen op een uitglijder van 1 van de drie ploegen boven hen. Wanneer FC Lisse 1 punt overhoudt aan het duel tegen de jonge Kasteelheren is de ploeg afhankelijk van het resultaat van FC Lienden. Ook moeten de Geel-Blauwen dan naar onderen kijken, want als TEC met vier doelpunten verschil wint, mag de ploeg uit de Bollenstreek niet op vakantie.

TEC
TEC heeft nog maar twee concurrenten in het vizier. In ieder geval moet de ploeg uit Tiel, liefst met grote cijfers, winnen van HHC Hardenberg. Alleen dan kan TEC voorbij aan FC Lienden (bij verlies) en FC Lisse (bij verlies en eventueel gelijkspel). De positie op de ranglijst verraadt al dat TEC een klein wonder nodig heeft om zichzelf via de reguliere competitie veilig te spelen.

Wat betreft de methode De Mos: deze bestaat uit rekenen, over rekenen en is eigenlijk niet uit te tekenen. In tegenstelling tot waterdichte wiskundige modellen als de stelling van Pythagoras hangt de methode De Mos van mitsen en maren aan elkaar. Net als de stoelendans om de nacompetitie te ontlopen. Veel rekenplezier gewenst.

De scheids- en grensrechters in speelronde 34:

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD