maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlHoofdklasseASV De DijkCOLUMN | Door de ogen van Jan van der Plas: Mounir Darrazi

COLUMN | Door de ogen van Jan van der Plas: Mounir Darrazi

In de luwte en anonimiteit bezoeken wekelijks tientallen scouts van clubs wedstrijd op zoek naar pareltje. Jan van der Plas, voormalig TC-lid van Katwijk en scout voor Rijnsburgse Boys en Ter Leede, gunt ons een kijkje door de ogen van een scout. Hij laat de lezers van Voetbal247.nl in zijn columns kennis maken met jonge talenten, die hun debuut maken op Tweede en Derde Divisie-niveau. In zijn tweede column aandacht voor een talentvolle linksback van asv De Dijk: Mounir Darrazi (op de foto rechts).

Het zou een vraag tijdens een voetbalquiz kunnen zijn. Welke twee zaken hebben Joshua Brenet (Hoffenheim), Timothy Fosu-Mensah (Fulham), Luciano Narsingh (Swansea) en Kenny Tete (Olympique Lyon) met elkaar gemeen? De meeste deelnemers zullen wel bekend zijn met het feit dat dit kwartet spelers in het shirt van het Nederlands elftal heeft gespeeld. De tweede gemene deler zal echter voor de nodige hoofdbrekens zorgen. Het goede antwoord luidt: Zeeburgia.

Een meer dan indrukwekkend aantal exceptionele talenten rolt in de Amsterdamse talentenfabriek van de productielijn. De jeugdopleiding is dan ook van een dergelijk hoog niveau, dat het merendeel van de profclubs in Nederland hier met een mengeling van jaloezie en bewondering naar kijkt. Niet verwonderlijk lopen busladingen scouts de deur plat op sportpark Middenmeer. Rond de dertig jeugdspelers maken jaarlijks de overstap naar de opleiding van een club uit het betaalde voetbal.

Ondanks deze ongekende uitstroom spelen de hoogste jeugdelftallen van Zeeburgia op een niveau dat voor weinig amateurclubs is weggelegd. Ieder jaar rondt een aantal spelers de Zeeburgia-opleiding in stijl af en dreigt dan, als kakelverse senior, in een zwart gat te vallen. Het eerste elftal van Zeeburgia speelt namelijk in de zondag Eerste klasse A. Dit is op zich een prima afdeling met veel derby’s en veelal ploegen die verzorgd en aanvallend voetbal nastreven. Voor veel jonge spelers is dit echter een podium met (te) weinig aantrekkingskracht. Desondanks blijkt het een prima kraamkamer voor ambitieuze talenten. O.a. Nick van Staveren (Noordwijk), Jayson Halman (Rijnsburgse Boys) en Lulinho Martins (VVSB) groeiden en bloeiden niet zo lang geleden nog op dit niveau.

Zeeburgia sloot in het voorjaar een weinig verheffend seizoen af op de negende plaats. Met slechts acht overwinningen in zesentwintig wedstrijden had de ploeg vooral naar beneden gekeken. Het kleurloze seizoen kende echter ook een aantal lichtpuntjes. Eén van deze lichtpuntjes was de ontwikkeling van Mounir Darrazi. Overgekomen vanuit de eigen jeugdopleiding, klopte de linksback direct nadrukkelijk op de deur. Dankzij zijn defensieve én offensieve kwaliteiten was hij al snel onomstreden in het elftal van trainer Reda Achkari.

Aan de andere kant van Amsterdam beleefde De Dijk een allesbehalve kleurloos seizoen in de Tweede Divisie. In het seizoen ervoor was de club nog met overmacht kampioen geworden, met spits Dennis Kaars in een glansrol. Zonder de doelpuntenmachine maar met volop tumult op het veld en (vooral) in de bestuurskamer, verliep het verblijf op het hoogste amateurniveau ronduit teleurstellend. De ploeg eindigde onder de degradatiestreep. Bovendien keerde de gehele selectie, uitgezonderd Damiën Menzo, de vereniging de rug toe.

Toen de overschrijvingsstofwolken waren opgetrokken meldde de club de komst van maar liefst zesentwintig nieuwe spelers. Onder hen een bekende naam, namelijk die van Mounir Darrazi. Of een dergelijke stap op voorhand wijsheid is, valt te betwijfelen. Qua resultaten zet de ploeg ook de negatieve trend van vorig seizoen door. Met één schamel puntje uit zeven wedstrijden (en al vierentwintig doelpunten tegen) lijkt het opnieuw een loodzwaar seizoen te gaan worden. Voor Darrazi persoonlijk lijkt de gok echter goed uit te pakken. Na twee basisplaatsen bij de start van de competitie, ontbrak zijn naam enkele weken op het wedstrijdformulier. Mogelijk is een blessure hiervan de oorzaak. Met een invalbeurt tegen ONS Sneek, en een basisplaats tegen Odin’59 afgelopen zaterdag, lijkt hij weer op de weg terug.

Of de jonge Mounir ooit in de voetsporen treedt van de oud-Zeeburgianen die het tot Oranje schopten, valt te bezien. Er is in de tussentijd echter niets dat een mooie carrière in het (top)amateurvoetbal in de weg staat van de speler die ooit begon bij DWS. (De kampioen van de eredivisie in 1964, ook zo’n voetbalquizfeitje.)

Naam: Mounir Darrazi
Geboortedatum: 13-12-1998
Club: De Dijk
Vorige club(s): DWS en Zeeburgia
Positie(s): Linksback

LEES OOK: Deel 1: Michael de Niet (Scheveningen)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD