woensdag, mei 19, 2021
Home Competities Tweede Divisie Wiafe terug bij Lienden: 'Als ik er tien maak, heb ik het...

Wiafe terug bij Lienden: ‘Als ik er tien maak, heb ik het goed gedaan’

Spits Frank Wiafe kun je toch gerust een soort voetbalnomade noemen. Op zeer jonge leeftijd maakte hij de overstap van FC Omniworld naar Newcastle United en vervolgens speelde hij onder meer voor twee Roemeense clubs. Het afgelopen half jaar mocht de centrumaanvaller het bij Fortuna Sittard proberen, maar nu is hij weer terug bij FC Lienden. En in gesprek met TweedeDivisie.org vertelt Wiafe over zijn transfer.

- Advertentie -

Bestuur gaf voorkeur aan Turk

Met Lienden won de spits de Topklasse Zondag en op die manier verdiende hij in de zomer van 2016 een herkansing in het profvoetbal bij Fortuna. Na een veelbelovend begin ging het echter mis. “Ik begon er toch aardig, ik speelde en haalde zelfs het team van de week.  Maar op een gegeven moment stond ik opeens niet meer in het team. Maar aan het einde speelde ik weer alles, de laatste drie wedstrijden in ieder geval, en was ik een van de beste spelers op het veld. Ik ging ervan uit dat iedereen na de winterstop een nieuwe kans zou krijgen, maar dat bleek dus niet zo te zijn.” Wiafe wist genoeg: hij moest vertrekken uit Limburg. “Ik trainde wel gewoon mee, maar het werd al snel duidelijk dat ik niet meer welkom was… Dat was volgens mij een beslissing van het bestuur, daar gaven ze de voorkeur aan een nieuwe aanwinst uit Turkije (Emrah Başsan).”

‘Als ik er tien maak, heb ik het goed gedaan’

Een straf vindt de centrumaanvaller het echter niet om weer terug te keren bij Lienden. “Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij Lienden. Nu hoop ik gewoon dat ik het plezier terugkrijg in het voetbal en dat ik het seizoen lekker kan afmaken, met een paar goaltjes. Of ik nog opensta voor een nieuw avontuur? Ik sta open voor alles, maar zover wil ik niet vooruit denken. Eerst wil ik me focussen op Lieden, wedstrijd na wedstrijd. Ik ga mijn best doen om zoveel mogelijk doelpunten te maken, daarna kijk ik wel verder.” Wiafe heeft zichzelf een concreet doel gesteld: “Ik heb tegen mezelf gezegd: als ik er tien maak, dan heb ik het zeer goed gedaan.” De spits stroomt nu tussentijds in en heeft al een gesprekje achter de rug met trainer Hans Kraay. “We hebben het zeker over mijn rol gehad. Hij ziet me als een spits of een nummer tien, dat zijn mijn posities. En hij is zeer positief.”

‘Newcastle mooiste tijd uit carrière’

Op zeer jonge leeftijd ging Wiafe al in Engeland voetballen voor de club Newcastle United. Dat Nederlandse voetballer al vroeg richting de Premier League vertrekken lijkt iets van alle tijden en er is ook vaak veel kritiek op, het zou namelijk slimmer zijn om in Nederland te blijven rijpen. Daar is de hoofdrolspeler in dit verhaal het echter niet mee eens. “Ik heb nooit spijt gehad van mijn verhuizing naar Newcastle. De beste tijd die ik het voetbal had, heb ik daar gehad. Ik heb er mijn opleiding genoten en heb zelfs mijn debuut mogen maken voor die club. Bovendien heb ik veel gezien in Engeland, alle stadions bijvoorbeeld. Dus als een jonge jongen bij mij om advies zou vragen, dan zou ik zeggen: je moet het gewoon doen.” Gaat een Nederlands talent naar Engeland, dan wordt zijn hele familie in de watten gelegd. “Dat is wel waar, dat regelen ze allemaal goed.”

Schreeuwende voorzitters in Roemenië

Via uitstapjes in onder meer Hongarije (bij Ferencvárosi) en in België (bij Waasland-Beveren) kwam Wiafe in Roemenië terecht bij achtereenvolgens  FC Brașov en Târgu Mureș, daar heeft de spits nog wel het een en ander over te vertellen. “Het eerste seizoen had ik het naar mijn zin, toen ging alles goed en we speelden ook sterk. Pas later ging het wat slechter en toen begonnen alle fratsen inderdaad: niet betalen, de dingen die je weleens voorbij ziet komen. Dan komt zo’n voorzitter in de kleedkamer en begint hij te schreeuwen, daarvan sta je wel even te kijken.” Zijn advies is wat dit betreft dan ook wel anders. “Als je jong bent, zou ik zeker niet naar de Balkan verhuizen. Misschien op een wat latere leeftijd. Ze betalen in de regel iets beter dan de clubs in Nederland, maar dat geld moet je dan wel ontvangen.”

Nu gaat Wiafe dus weer ‘gewoon’ voor FC Lienden voetballen en de algemene verwachting is dat de fans van de Tweede Divisie-club snel van zijn kunsten zullen mogen genieten. “Ik ben speelgerechtigd, in het afgelopen weekend had ik gespeeld als de wedstrijd door was gegaan. Soms duurt het even met die overschrijvingen, maar als je een transfer maakt binnen Nederland is de KNVB wel snel.”

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

Steun Voetbal247.nl met een kleine donatie

0
Nog een paar maanden en dan hopen we eindelijk weer ons geliefde topamateurvoetbal als vanouds te kunnen beleven. Zo'n anderhalf jaar moeten we onze geliefde weekendbesteding nu missen. In die tijd hebben we op Voetbal247.nl zo goed en zo kwaad als het gaat je...
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..