maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlUitgelichtWhat's in a Name | Sportparknamen ontrafeld: #1 De Hanen Weide

What’s in a Name | Sportparknamen ontrafeld: #1 De Hanen Weide

Ons land telt duizenden sportparken en sportaccommodaties. Stuk voor stuk voorzien van een naam. Sommigen simpel en vanzelfsprekend, anderen met een naam van een persoon die veel heeft betekend voor een club of een stad. Maar er zijn ook benamingen van sportparken waarbij je je fantasie de vrije loop kunt laten gaan. Voetbal247.nl zoekt uit het verhaal uit achter de sportparken met de meest fascinerende namen.

Vaak blijkt de oorsprong van de naam totaal anders dan je vooraf wellicht had gedacht. Zo ook in het Brabantse Veen waar de gelijknamige hoofdklasser Achilles Veen resideert. Want zeg nu zelf: Wat ga je je voor verhalen in het hoofd halen bij het horen van de naam ‘De Hanen Weide’, het sportpark dat in de winterstop van het seizoen 2013-2014 het oude en vervallen sportpark De Heuye (prachtig gelegen aan de oevers van de Oude Maas) verving als thuisbasis van Achilles Veen?

Hanengevechten in vroegere tijden?
Bij het horen van de naam De Hanen Weide is het logisch dat de gedachten teruggaan naar vroegere tijden toen men nog met regelmaat hanengevechten organiseerde, met name in België maar ook in Nederland. In Nederland niet bijster veel maar bij onze Zuiderburen des te meer. Dit alles tot vermaak van het aanwezige publiek dat niet alleen grof betaalde om dergelijke gevechten bij te wonnen maar ook gretig gokte welke haan uiteindelijk de strijd zou gaan overleven.

In 1929 werden deze gevechten in België verboden. In Nederland ging men zelfs nog een stapje verder. Daar kon men voor het organiseren en bijwonen van hanengevechten rekenen op een boete van (destijds) honderden guldens. Maar het zou natuurlijk niet onlogisch zijn geweest dat het Veense grondgebied dus gebruikt zou zijn voor hanengevechten. Niet dus… het ligt veel simpeler!

Één van de fraaiste complexen in Land van Heusden en Altena

De Hanen Weide is een sportpark dat gezien mag worden als één van de juweeltjes in de gemeente Altena: 3 speelvelden, waarvan het hoofdveld voorzien is van kunstgras en de 2 andere velden beschikken over een beregeningsinstallatie en een robotmaaier. Maar dat is niet alles, er staat verder op dit complex een fraaie tribune. Daaronder bevinden zich een 8-tal ruime kleedkamers, verzorgingsruimte, technische ruimten en het secretariaat terwijl een grote kantine en sponsorruimte, genaamd de ‘RaboLounge’ zich op de bovenverdieping bevinden.

Niet zonder slag of stoot
Achilles is opgericht op 7 juni 1944. Als clubnaam werd gekozen voor de naam van een Griekse sportman Achilles, die men wel vond passen bij deze vereniging. De naam van de plaats is er in een veel later stadium bijgekomen. Toen Achilles haar wedstrijden aan de oevers van de Maas speelde, gebeurde het met name in de wintermaanden dat de velden lange tijd onder water stonden. Niet ideaal voor de voetballers maar ook verre van ideaal voor de velden. Bovendien groeide de vereniging door de jaren heen gestaag. Bij Achilles richtte men de blik op de toekomst, waarin het een nog prominentere rol wilde gaan spelen in het dorpsleven dan voorheen.

De man die zich daarvoor heel wat jaren ingezet heeft was de toenmalige Achilles-voorzitter Janthijs de Fijter (afgetreden in 2019 en opgevolgd door Henk Schreuders). Hij kreeg daarbij steun van Marian van der Wal, oud-wethouder en tevens lid van Achilles Veen. Beide kregen als eersten te maken met de plannen van de gemeente. Het kwam de gemeente niet bepaald verkeerd uit dat Achilles bereid was te gaan verhuizen want de grond kon men prima gebruiken voor de bouw van een groot aantal luxe huizen. Er kwam een prachtig plan ter tafel, mede door de hulp van een groot aantal relaties. Een plan met een duidelijke visie gericht op de toekomst, waar men jaren mee vooruit kon en wat tevens één van de mooiste accommodaties van de wijde omgeving zou gaan worden.

Maar zoals in vele gemeenten draaien de ambtelijke molens langzaam. ,,Veel te langzaam”, vond Janthijs de Fijter, die als een bok op de haverkist zat voor wat betreft de sportparkplannen. De Fijter: ,,Ik kan je vertellen dat wanneer ik het gemeentehuis binnenkwam er al verschillende ambtenaren op scherp stonden…” Maar uiteindelijk na heel veel gepraat en gediscussieer werd uiteindelijk de kogel door de kerk gejaagd: Achilles Veen zou een nieuw complex krijgen.

Een nieuw probleem diende zich echter aan in het Brabantse land: waar moest dat complex gaan komen? En weer begon alles van voren af aan: praten, discussiëren etc, etc.. De Fijter: ,,Ik kan je garanderen dat er heel wat fracties gesneuveld zijn in de gemeenteraad op dit sportparkplan”. Maar eindelijk kon er gebouwd gaan worden: aan de rand van het dorp. De bouw ging prima toen er iemand op het lumineuze idee kwam en de vraag stelde: ,,Hoe moet het complex eigenlijk gaan heten?”

Tijdens een busreis werd de naam gekozen

Goede raad is normaliter duur maar niet in Veen waar het credo luidt: ,,Niet lullen maar poetsen”. Er werd een prijsvraag uitgeschreven, waarop velen reageerden. Een ‘uitje’ van het bestuur in de privésfeer met een 8-persoonsbusje naar Limburg bracht de oplossing. Op de heenreis werden alle namen doorgenomen en voordat men Limburg bereikte was de kogel al door de kerk. Met unanieme stemmen werd besloten om het sportpark de naam te gaan geven van ‘De Hanen Weide’, exact de benaming van het gebied rond 1800. ‘De Hanen Weide’ is dus een puur Veense naam en ideaal er een duidelijke affiniteit bestaat met de plaats.

Sommigen die dit stukje geschiedenis niet meegekregen hadden, vonden het geen ideale naam maar de oorzaak daarvan zat hem in het feit dat zij echt dachten dat op dit terrein rond 1800 inderdaad hanengevechten plaatsgevonden zouden hebben. Het had wel mooi geweest voor het verhaal maar de geschiedenis leert echt anders. In de huidige tijd vinden er normaal gesproken wekelijks stevige, sportieve voetbalgevechten plaats…

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD