vrijdag, oktober 22, 2021
HomeDerde DivisieDerde Divisie ZondagWestlandia-'TD' Marko van der Knaap blikt terug op hectische trainerswissel

Westlandia-‘TD’ Marko van der Knaap blikt terug op hectische trainerswissel

Westlandia werd op dinsdag 24 augustus verrast door het verzoek van haar hoofdtrainer Marcel Koning om het contract dat hij had met de Naaldwijkers per direct te willen ontbinden. Na koortsachtig overleg werd aan het verzoek voldaan en begon voor technisch manager Marko van der Knaap een hectische periode. Voebal247.nl sprak de voormalige centrale verdediger van de groen/witten uit Naaldwijk om terug te blikken op de trainerswissel.

Hoe ging dit verhaal in zijn werk Marko?
Het was dinsdag, we zouden ’s avonds zoals gebruikelijk een training afwerken, maar ’s middags belde Marcel mij op. Hij legde mij uit dat hij bij zichzelf te rade was gegaan en dat hij bemerkte dat hij zich onvoldoende kon motiveren om zijn werk als trainer/coach goed uit te voeren.

Kon hij aanduiden waar dat aan lag?
Jawel. Het was een complex van factoren. Een stukje ervan was prive, corona speelde mee, hij was al ruim dertig jaar actief in de voetballerij, dat speelde mee. Hij kon zich al met al niet meer voldoende opladen om het vele werk dat zijn taak omvatte goed genoeg te doen.

Dan zit je wel even te kijken.
We hebben er een lang telefonisch gesprek over gehad. Maar na afloop daarvan zat ik wel even beduusd te kijken. Je wordt onverwachts met zoiets geconfronteerd. Dan heb je even tijd nodig om zo’n mededeling te laten bezinken.

Jullie hebben dit op geen enkele manier binnen de club zien aankomen?
Nee. We bespraken het natuurlijk meteen binnen het bestuur en andere mensen binnen de
vereniging, maar niemand zei dat hij iets aan Marcel had gemerkt. Dat tekent meteen ook de professionaliteit van hem. Hij zei tijdens het telefoongesprek ook dat hij de club niet zomaar wilde laten vallen en ’s avonds de training nog best zou willen doen.

Dat is ook gebeurd?
Nee. Ook daar hadden we overleg over en het leek ons eigenlijk het beste om een ‘tijdelijke
voorziening’ te treffen en Marcel per direct zijn gevraagde ontslag te gunnen. Dat is gewoon netjes
opgelost.

Hoe kwam die ‘tijdelijke voorziening’ tot stand?
Ik keek om mij heen naar welke mogelijkheden wij intern hadden. We hadden en hebben een aantal prima trainers, bijvoorbeeld bij de jeugdselecties. En we hadden Jack van Dullemen als assistent van Marcel. Uiteindelijk spraken we af dat hij de honneurs zou waarnemen en ik hem zou ondersteunen. Dat gaf ons de gelegenheid om een trainer te zoeken waarvan wij vonden dat hij een waardig opvolger van Marcel zou zijn. Dat mocht in de gekozen constructie dan ook best een paar dagen of weken duren. Haast was geen goede raadgever. We wilden kwaliteit.

Was er veel animo voor de job?
Heel veel ja. Mijn mailbox stroomde vol, ik kreeg telefoontjes, appjes, ik zag ook een aantal trainers, al dan niet werkloos, langs de lijn, kortom dat was een hectische toestand.

Hoe selecteer je dan?
Je maakt een profiel. Je duidt voor jezelf aan welke eigenschappen je zoekt, wat je belangrijk vindt dat een trainer doet of juist niet doet. Voor ons was bijvoorbeeld duidelijk dat de komende trainer oog moest hebben voor onze eigen jeugd. Daar hebben we veel in geïnvesteerd. Dat was ook mijn stokpaardje toen ik zelf als technisch manager werd aangesteld. Onze eigen jeugd ruimte geven om door te stoten naar de selectie. Uiteindelijk kijk je dan ook nog naar ervaring, resultaten, de c.v. zeg maar. En check je tijdens gesprekken met degenen die je uitnodigt of de informatie die je krijgt overeen komt met het idee dat je bij zo’n man hebt.

Dat moet dan allemaal goed gegaan zijn bij Cesco Agterberg.
Dat is ook zo. Wij zijn zeer content met zijn komst.

Had hij in de eindfase van de gesprekken nog veel concurrentie?
Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over. Ik begrijp dat je wilt weten wie die andere kandidaat was maar ik vind het niet netjes om die naam prijs te geven. Hij heeft er verder niets aan, maar hij was zeker ook een goede kandidaat.

In de korte periode dat jij en Patrick van Dullemen het team trainden en coachten ging het qua resultaten goed en was de onderlinge sfeer ook goed. Je kon de nieuwe trainer dus in een goede situatie laten starten.
Dat is zeker zo. We hadden voldoende punten bij elkaar gespeeld en er waren geen problemen binnen de selectie. Dat betekende dat de nieuwe trainer niet meteen overal brandjes moest gaan blussen of het team uit een dal trekken. Hij kon het zo overnemen en vervolgens zien hoe hij met dit team verder moest. Patrick is weer gewoon de uitstekende assistent die hij al was, ik richt mij weer op mijn werk als Technisch Manager en Cesco Agterberg mag proberen successen te behalen als hoofdtrainer. We zijn daarom ook reuze benieuwd welke club er zaterdag aan ons gekoppeld gaat worden voor de volgende bekerronde en uiteraard willen we ambities tonen in de Derde Divisie.

Gerelateerde artikelen

Nu je hier toch bent...

De redactie van Voetbal247.nl zet zich elke dag in om jou te voorzien van het laatste nieuws uit het topamateurvoetbal, achtergronden, interviews, onze podcast en mooie reportages vanaf de velden. Die krijg je geheel gratis voorgeschoteld. We zouden je willen vragen of je ons zou willen steunen met een kleine donatie als waardering voor ons werk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.
Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD