woensdag, 17 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesEerste DivisieWerkgroep Kunstgras opgetuigd: nadert het kunstgrastijdperk haar einde?

Werkgroep Kunstgras opgetuigd: nadert het kunstgrastijdperk haar einde?

Een speciaal in het leven geroepen ‘Werkgroep Kunstgras’ gaat de komende maanden werken aan een voorstel om het aantal kunstgrasvelden in het profvoetbal drastisch terug te dringen. De werkgroep wil op 12 december met een uitgewerkt voorstel komen, waarover 34 BVO’s dan mogen stemmen.

Urgentie
,,Het standpunt van veel voetbaltechnische mensen is inmiddels wel helder”, stelt directeur Jacco Swart van de Eredivisie CV in het AD. ,,De urgentie wordt meer dan ooit gevoeld. Zaak is nu eerst om een goede werkgroep te formeren, waarin alle betrokken partijen zich vertegenwoordigd zien. Vervolgens kan er snel gewerkt gaan worden aan een concreet voorstel.”

Geldkwestie
Swart weet ook dat men name het kostenaspect ervoor zorgt dat clubs bepaald niet eensgezind zijn: ,,Het is duidelijk dat niet elke club er hetzelfde instaat. De kunst wordt om enerzijds de verschillende belangen serieus te nemen, maar ook het bredere belang van het Nederlandse voetbal te dienen. Daarbij zal het ook een geldkwestie worden, dat is bekend. De werkgroep zal diverse zaken in kaart moeten brengen om tot een oplossing te komen. Hoe ga je een eventuele verandering exact vormgeven? Hoe kijk je naar promotie en degradatie?”

Licentie-eisen
Om afspraken over al dan geen kunstgras op te nemen in toekomstige licentie-voorwaarden om betaald voetbal te mogen spelen, is een twee derde meerderheid nodig bij de stemming. In de Jupiler League speelt meer dan de helft van de clubs op kunstgras, veelal uit kostenperspectief. Vooralsnog lijkt het er niet op dat in de Tweede en Derde Divisie, waar ook veel clubs op kunstgras voetballen, op korte termijn veranderingen te verwachten zijn. Daar zijn veel velden in beheer van de gemeente.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD