maandag, oktober 2, 2023
Voetbal247.nlUitgelichtWat verdienen spelers en trainers in de Tweede Divisie, Derde Divisie en...

Wat verdienen spelers en trainers in de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse?

Het is één van de meest schimmige en mysterieuze kanten van het topamateurvoetbal. Wat verdienen de spelers en trainers, werkzaam in de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse nu eigenlijk met hun ‘hobby’? Voetbal247.nl breekt de omerta en presenteert daarbij voor het eerst stukken die een goed inzicht geven. Wil je op anonieme basis ook bijdragen aan openheid van zaken rondom betalingen? Laat het ons weten!

Introductie
De clubs, trainers en spelers die open zijn over hun budget of verdiensten zijn schaars, zeer schaars. Niet zo verwonderlijk ook, want bij een gewone baan zijn we ook niet gewend om maar aan een ieder te vertellen wat we verdienen. Een andere reden is dat openheid over de lucratieve verdiensten met topamateurvoetbal wellicht slecht zouden kunnen vallen bij fans en vrijwilligers, die vanuit pure clubliefde vele uren steken in werkzaamheden en steun voor hun favoriete club.

Niettemin is betalen binnen het amateurvoetbal een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Het is bovendien een belangrijke drijfveer voor een deel van de voetballers om van club te wisselen. Om die reden wil Voetbal247.nl wat fabels en feiten scheiden. Dat doen we bovendien niet enkel met informatie uit de wandelgangen en van horen zeggen, maar daadwerkelijk met transparante bronnen.

Goed om verder te vermelden is dat vergoedingen in het amateurvoetbal altijd geschieden in klinkende munt. Nog altijd zijn gesponsorde keukens, auto’s en verbouwingen ook een manier om een trainer te ‘belonen’ voor zijn werk.

Trainers
Trainer zijn bij een grote amateurclub is een lucratieve aangelegenheid. Volgens onze bronnen verdient een trainer bij een grote zaterdagclub in de Tweede Divisie tussen de 40 en 80 duizend euro per jaar, afhankelijk van premies. Daarbij zijn bedragen van 75 à 80 duizend wel echt uitzonderlijke uitschieters en schommelen de meeste ‘toptrainers’ tussen de 20 en 40 duizend euro op jaarbasis. We baseren ons daarbij mede op een vonnis van de arbitragecommissie bij het ontslag van Hans van de Haar bij Spakenburg. In het contract was een vaste ontslagvergoeding van drie maanden brutosalaris opgenomen. Van de Haar vocht die passage aan, maar uiteindelijk besliste de arbitragecommissie dat de Blauwen de weggestuurde coach 18 duizend euro dienden te betalen.

Uit onderzoek van het bedrijf NMC Bright bleek een trainer in de Tweede Divisie gemiddeld 26 duizend euro per 10 maanden te verdienen, exclusief reisvergoedingen en winstpremies. Bij de kleinere clubs ligt de vergoeding voor een trainer beduidend lager. Een trainer in de Hoofdklasse zou volgens datzelfde bedrijf gemiddeld 19 duizend euro verdienen per 10 maanden. Dat past wel in lijn met het openbare contract van voormalig IFC-trainer Virgil Breedveld. Hij kreeg bij de zondaghoofdklasser 2150 euro per maand bruto, plus 150 euro onkostenvergoeding per maand en 128,44 euro reiskostenvergoeding per maand, al moet daarbij vermeld worden dat hij zowel het zaterdag- als zondagelftal trainde. (bron: vonnis arbitragecommissie). In de Derde Divisie ligt de vergoeding gemiddeld naar schatting ergens tussen 19 en 26 duizend euro per 10 maanden.

Topspelers
De meest gewilde spelers in het topamateurvoetbal worden vorstelijk beloond om het shirt van een groot voetbalbolwerk aan te trekken. Daarbij geldt over het algemeen dat spitsen die makkelijk scoren nu eenmaal meer verdienen dan noeste mandekkers of een ijverige rechtsback. De topspelers in de Tweede Divisie verdienen naar schatting tussen de 40 en 60 duizend euro, afhankelijk van reiskosten en premies. Hans Kraaij junior vertelde al eens dat John van Loenhout bij FC Lienden 2000 euro bruto per maand verdiende.

Het salaris van de gemiddelde speler in de Tweede Divisie ligt tussen de 750 en 1400 euro bruto per maand. In de Derde Divisie Zaterdag is dat gemiddeld 500 à 1000 euro per maand. Dat blijkt ook wel uit het openbare contract van Yannick Bouw bij VVSB. Bouw verdiende bij VVSB 5092 euro bruto, 407 euro vakantiegeld en (maximaal) 5450 euro per jaar aan reiskostenvergoeding. Daarnaast zou hij 200 euro premie per basisplaats ontvangen, na de 11e keer dat hij zou starten, zo is te lezen in het vonnis van de arbitragezaak die de aanvaller aanspande tegen zijn oude club.

Toch zijn er ook in de Derde Divisie uitschieters. Denis Mahmudov verdiende in 2013 een bruto jaarsalaris van 20 duizend euro exclusief vakantiegeld en wedstrijdpremies bij Excelsior ’31. Ook die informatie komt uit het vonnis van de arbitragecommissie.

Technisch manager
Al enige tijd hebben sommige clubs ook een betaalde kracht als technisch manager in dienst. Soms staat deze op de loonlijst van een sponsor, in andere gevallen wordt hij door de club betaald. Ter indicatie verdiende Rob McDonald als technisch manager bij DOVO in 2011 1125,- bruto per maand.

Dit artikel wordt mogelijk in de toekomst aangevuld of bijgewerkt wanneer nieuwe informatie beschikbaar komt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD