dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCWas Koninklijke HFC wel de eerste voetbalclub van Nederland?

Was Koninklijke HFC wel de eerste voetbalclub van Nederland?

Voetbaltijdschrift Hard Gras heeft opnieuw de discussie aangewakkerd over de status van Koninklijke HFC als oudste voetbalclub van Nederland. Het voetbaltijdschrift baseert zich op twee onderzoekers, die stellen dat er geen hard bewijs is dat de Tweede Divisionist in 1879 is opgericht.

Geen notulen
Het Haarlems Dagblad schreef recentelijk uitgebreid over de heikele kwestie, die men bij de club bestempeld als ‘non-discussie’. De krant citeert onderzoekers Jan Luitzen en Wim Zonneveld die over de door Koninklijke HFC aangenomen oprichtingsdatum stellen: ,,Van die oprichting bestaan geen notulen, geen mededelingen in de krant noch andere bewijsstukken.”

Halve eeuwfeest

Dat de Haarlemse voetbalclub dateert uit 1879 is pas vele jaren later vastgesteld op basis van een citaat uit ’Kicksen en Wickets’ waarin Chris Groothoff, hoofdredacteur van ’De Revue der Sporten’ in 1929 het halve eeuwfeest van de club aankondigt in de NRC. De hoofdredacteur stelde daarover: ,,Het is op gezag van den heer Pim Mulier, dat we moeten aannemen dat H.F.C. in den winter van 1879 is opgericht en derhalve gerechtigd is thans haar vijftig-jarig bestaan te vieren.”

Harde conclusie
Hard Gras trekt de harde conclusie dat Koninklijke HFC niet dateert uit 1879. ,,HFC heeft iets uit te leggen. Misschien is de club wel opgericht in 1882, maar echt gevoetbald werd er pas een paar jaar later”, schrijven hoofdredacteuren Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk en Hugo Borst in het voorwoord van het recentste nummer.

Tegenonderzoek
Huidig Koninklijke HFC-voorzitter Gert Jan Pruijn stelt tegenover het Haarlems Dagblad in een reactie: ,,Ik kan er niet zoveel mee. Ik vind het een onderhoudend artikel om te lezen, maar ik voel me niet geroepen om een tegenonderzoek te gaan starten.” Pruijn vervolgt: ,,Wij baseren de datering van onze oprichting van 15 september 1879 op een notariële akte van 29 jaar later, die een noodzakelijke bestendiging van de eerste, helaas ontbrekende, akte vormt.”

Meer lezen over de discussie rondom de oprichtingsdatum van Koninklijke HFC kan via deze link.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD