zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieVooruitblik Tweede Divisie speelronde 33: Druk, druk, druk

Vooruitblik Tweede Divisie speelronde 33: Druk, druk, druk

Twee speelronden voor het einde en ineens kunnen twee ploegen zeggen dat ze de kansen op het kampioenschap volledig in eigen hand hebben. Door de uitglijder van Katwijk in Tiel is het gat tussen de koploper en nummer 2 Kozakken Boys slechts drie punten, een zinderende finale op De Zwaaier ligt in het verschiet. Onderin is de strijd tegen directe degradatie gestreden. Er zijn echter nog wel vijf clubs die nog moeten vrezen voor de nacompetitie, twee van de vijf zullen de vakantie aan het einde van het seizoen moeten uitstellen. Als er zoveel belangen zijn voor zoveel clubs, kan een voorbeschouwing maar over één onderwerp gaan: druk!

Druk
Zoals gewoonlijk beginnen we bovenin. Een seizoen lang is Katwijk de koploper, maar het kan zo zijn dat Kozakken Boys die plek op het laatste moment overneemt. De Werkendammers moeten dan twee keer zien te winnen. Mits er geen hele gekke uitslagen te noteren zijn dit weekend, zijn de Werkendammers dan op doelsaldo kampioen. Momenteel is het doelsaldo van Kozakken Boys beter dan dat van koploper Katwijk (+5 in het voordeel van de Werkendammers). Koploper Katwijk heeft aan twee gelijke spelen genoeg om zichzelf kampioen te mogen noemen. Een van die twee puntjes moet dan wel “even” opgehaald worden in Werkendam. Tot zover de feiten, tijd voor de hamvraag. Waar ligt de druk?

Doelsaldo
Katwijk speelt thuis tegen Koninklijke HFC. De Haarlemmers hebben zich ook dit seizoen relatief soepel weten te handhaven in de middenmoot van de Tweede Divisie en zij tellen rustig af naar het einde van het seizoen. Bij de Krombewoners zijn twee vragen van belang. Allereerst: heeft de ploeg zich hersteld van de zeperd tegen TEC? Ten tweede: wil Jack van den Berg nog een poging wagen om iets te doen aan het verschil in doelsaldo? Katwijk kon, ondanks de aanwezige ervaring in de ploeg, afgelopen zaterdag de zenuwen niet in bedwang houden. Trainer van den Berg en assistent Patrick Heijmans zullen deze week al hun ervaring met het strijden om een kampioenschap hebben aangewend om ervoor te zorgen dat de domper is verwerkt en Katwijk klaar is voor poging nummer twee. In de Tweede Divisie worden maar weinig wedstrijden met groot gemak gewonnen, een plan om, naast een overwinning, ook nog eens de achterstand in het doelsaldo weg te poetsen, zal er derhalve niet zijn. Als de wedstrijd zo loopt dat een grote uitslag in het voordeel van Katwijk tot mogelijkheden behoort, kunnen de Oranjehemden de plannen altijd nog wijzigen. Vooralsnog ligt er al meer dan voldoende druk op het duel, zeker omdat Koninklijke HFC eerder dit seizoen Kozakken Boys in Werkendam wist te verrassen. Een gewaarschuwd men… Net als vorige week is ook dit weekend de mogelijke kampioenswedstrijd van Katwijk live te zien op FOX Sports.

AFC
Kozakken Boys krijgt de opdracht waar Katwijk afgelopen weekend over struikelde: een uitwedstrijd winnen tegen een ploeg die strijdt tegen degradatie. Slechts twee punten is het gat tussen AFC en de nacompetitie. De Amsterdammers hebben, vooraf bekeken, ook nog de lastigste opdracht op de laatste speeldag. Afgelopen zaterdag liet AFC dure punten liggen in de uitwedstrijd tegen Achilles ’29. De mannen van trainer Andre Wetzel hebben daardoor nog alles om voor te spelen. Kozakken Boys moet winnen om een heuse finalewedstrijd op het eigen sportpark De Zwaaier uit het vuur te slepen, maar zullen ongetwijfeld een op en tol gemotiveerde Raily Ignacio tegen zich treffen. Trainer Danny Buijs liet, terecht, al weten dat hij zich niet bezig gaat houden met de ontwikkelingen op De Krom. Hoe groot de gevolgen van het resultaat van zijn ploeg voor Katwijk kunnen zijn, zo klein zijn de gevolgen van het resultaat op De Krom op de opdracht van zijn ploeg. Kozakken Boys moet simpelweg winnen en afwachten. Met ieder ander resultaat kan de competitie zomaar beslist zijn.

Degradatiestress
Tegenstander AFC kan, bij verlies, afzakken naar een nacompetitieplek. De Amsterdammers zijn met De Treffers, FC Lienden, FC Lisse en TEC verwikkeld in een bittere strijd om de nacompetitie te ontlopen en wekelijks liggen de kaarten weer anders. AFC bezet momenteel de 12e plaats (39 punten), maar het gat met TEC (16e met 35 punten) is nog te dichten door de ploeg uit Tiel. FC Lisse (15e, 37 punten), De Treffers en FC Lienden (beiden 38) staan daar nog tussen. In de stand heeft AFC nog wel het puntenvoordeel, maar zowel het doelsaldo (-12, alleen FC Lienden heeft een minder doelsaldo), als het programma is niet in het voordeel. Waar de concurrentie op de laatste speelronde of een thuiswedstrijd speelt, of een van de directe degradanten ontmoet, speelt AFC een uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis.

Thuisreeks
Naast de competitiebelangen is het duel tussen AFC en Kozakken Boys ook nog eens belangrijk voor de Derde Periode. De thuisploeg leidt de dans, Kozakken Boys staat ook in die ranglijst op plek 2. In eigen huis behaalde AFC prima resultaten de afgelopen weken. Vier van de vijf laatste wedstrijden op Goed Genoeg werden winnend afgesloten.

Sportieve plicht
De overige vier kandidaten voor de nacompetitie spelen tegen ploegen zonder enorme competitiebelangen. TEC en FC Lisse spelen beiden een uitwedstrijd. TEC komt naar de Bollenstreek voor de uitwedstrijd tegen VVSB, FC Lisse verlaat de Bollenstreek voor een lastige uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg, dat graag derde wil worden. FC Lienden en De Treffers krijgen beiden bezoek uit de regio Rotterdam. Barendrecht komt op bezoek op de Abdijhof, Excelsior Maassluis is in Groesbeek de tegenstander van De Treffers.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD